Data: 2017-06-22 16:21:15
Temat: Re: Jak zrobić perfekcyjną jajecznicę ?
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .06.2017 o 15:35 XL <i...@g...pl> pisze:
> tandoori.curry <t...@g...com> wrote:
>> Oczywiście rozumiem że dla każdego ta perfekcja oznacza coś innego ))
>> Zazwyczaj robię klasycznie tzn boczek i szczypiorek.
>> I to jest OK jak dla mnie.
>>
>> Chodzi mi w tym przypadku o detale przygotowania które sprawią że
>> konsystencja i smak będą idealne...) pozdrawiam
>>
>>
>
> Jajecznica z pomidorami.
>
> Dwie słuszne łyżki klarowanego masła roztopić na patelni, wsypać
> posiekany
> duży ząbek czosnku, lekko zezłocić czosnek. Dodać pulpę z 3 DOBRZE
> dojrzałych pomidorów (pulpa: w naczyniu zalać wrzątkiem pomidory,
> odcedzić,
> natychmiast zalać lodowatą wodą, obrać ze skórki, przekroić "równikowo"
> na
> pół, wycisnąć i odrzucić sok z ziarnami, pozostały miąższ pognieść ręką).
> Posolić i dusić, mieszając drewnianą szpatułką, na maśle z czosnkiem, aż
> woda z pomidorów całkowicie odparuje z patelni i utworzy się aksamitna,
> gęsta masa, delikatnie oddzielająca się od przezroczystego masła.
> W tym momencie dodać jajka, mieszając ściąć do pożądanej gęstości.
> Dla amatorów ostrego - można podczas duszenia dodać harissę.
:O
Propagujesz harissę?
Zmiana "filozofii"?
--
Trefniś
|