Data: 2017-06-22 16:27:13
Temat: Re: Jak zrobić perfekcyjną jajecznicę ?
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .06.2017 o 16:21 Trefniś <t...@m...com> pisze:
> W dniu .06.2017 o 15:35 XL <i...@g...pl> pisze:
>
>> tandoori.curry <t...@g...com> wrote:
>>> Oczywiście rozumiem że dla każdego ta perfekcja oznacza coś innego ))
>>> Zazwyczaj robię klasycznie tzn boczek i szczypiorek.
>>> I to jest OK jak dla mnie.
>>>
>>> Chodzi mi w tym przypadku o detale przygotowania które sprawią że
>>> konsystencja i smak będą idealne...) pozdrawiam
>>>
>>>
>>
>> Jajecznica z pomidorami.
>>
>> Dwie słuszne łyżki klarowanego masła roztopić na patelni, wsypać
>> posiekany
>> duży ząbek czosnku, lekko zezłocić czosnek. Dodać pulpę z 3 DOBRZE
>> dojrzałych pomidorów (pulpa: w naczyniu zalać wrzątkiem pomidory,
>> odcedzić,
>> natychmiast zalać lodowatą wodą, obrać ze skórki, przekroić "równikowo"
>> na
>> pół, wycisnąć i odrzucić sok z ziarnami, pozostały miąższ pognieść
>> ręką).
>> Posolić i dusić, mieszając drewnianą szpatułką, na maśle z czosnkiem,
>> aż
>> woda z pomidorów całkowicie odparuje z patelni i utworzy się aksamitna,
>> gęsta masa, delikatnie oddzielająca się od przezroczystego masła.
>> W tym momencie dodać jajka, mieszając ściąć do pożądanej gęstości.
>> Dla amatorów ostrego - można podczas duszenia dodać harissę.
>
> :O
> Propagujesz harissę?
> Zmiana "filozofii"?
Pewnie tę stronę znasz:
"My halal kitchen by Yvonne Maffei":
http://myhalalkitchen.com/tag/harissa/
Czy harrisa bez certyfikatu halal jest równie dobra dla Polki?
--
Trefniś
|