Data: 2017-06-22 17:27:45
Temat: Re: Jak zrobić perfekcyjną jajecznicę ?
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Trefniś <t...@m...com> wrote:
> W dniu .06.2017 o 16:21 Trefniś <t...@m...com> pisze:
>
>> W dniu .06.2017 o 15:35 XL <i...@g...pl> pisze:
>>
>>> tandoori.curry <t...@g...com> wrote:
>>>> Oczywiście rozumiem że dla każdego ta perfekcja oznacza coś innego ))
>>>> Zazwyczaj robię klasycznie tzn boczek i szczypiorek.
>>>> I to jest OK jak dla mnie.
>>>>
>>>> Chodzi mi w tym przypadku o detale przygotowania które sprawią że
>>>> konsystencja i smak będą idealne...) pozdrawiam
>>>>
>>>>
>>>
>>> Jajecznica z pomidorami.
>>>
>>> Dwie słuszne łyżki klarowanego masła roztopić na patelni, wsypać
>>> posiekany
>>> duży ząbek czosnku, lekko zezłocić czosnek. Dodać pulpę z 3 DOBRZE
>>> dojrzałych pomidorów (pulpa: w naczyniu zalać wrzątkiem pomidory,
>>> odcedzić,
>>> natychmiast zalać lodowatą wodą, obrać ze skórki, przekroić "równikowo"
>>> na
>>> pół, wycisnąć i odrzucić sok z ziarnami, pozostały miąższ pognieść
>>> ręką).
>>> Posolić i dusić, mieszając drewnianą szpatułką, na maśle z czosnkiem,
>>> aż
>>> woda z pomidorów całkowicie odparuje z patelni i utworzy się aksamitna,
>>> gęsta masa, delikatnie oddzielająca się od przezroczystego masła.
>>> W tym momencie dodać jajka, mieszając ściąć do pożądanej gęstości.
>>> Dla amatorów ostrego - można podczas duszenia dodać harissę.
>>
>> :O
>> Propagujesz harissę?
>> Zmiana "filozofii"?
>
> Pewnie tę stronę znasz:
>
> "My halal kitchen by Yvonne Maffei":
> http://myhalalkitchen.com/tag/harissa/
>
> Czy harrisa bez certyfikatu halal jest równie dobra dla Polki?
>
Armeńska bardzo.
|