« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2017-06-15 15:36:13
Temat: Rabarbar do ciasta.Na zimę i na bieżąco. Prosty trik - pokroić w dwucentymetrowe kawałki (bez
obierania) i zasypać cukrem, lekko wymieszać, posypać cukrem powierzchnię.
Przykryć, zostawić na kilka godzin, od czasu do czasu wymieszać.
Odcedzić, wymieszać z dwiema łyżeczkami budyniu waniliowego - przed samym
dodaniem do ciasta.
Sok używać do picia z wodą gazowaną, jest przepyszny. Można go
pasteryzować. Można tez nadmiar rabarbaru zapasteryzować w tym soku do
ciast na zimę. Jest super.
--
XL "Ogródek, figi, trochę sera - a do tego trzech lub czterech
przyjaciół. Oto luksus według Epikura." F. Nietzsche
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2017-06-15 21:08:51
Temat: Re: Rabarbar do ciasta.Ikselka <i...@g...pl> wrote:
> Na zimę i na bieżąco. Prosty trik - pokroić w dwucentymetrowe kawałki (bez
> obierania) i zasypać cukrem, lekko wymieszać, posypać cukrem powierzchnię.
> Przykryć, zostawić na kilka godzin, od czasu do czasu wymieszać.
> Odcedzić, wymieszać z dwiema łyżeczkami budyniu waniliowego
w proszku
- przed samym
> dodaniem do ciasta.
> Sok używać do picia z wodą gazowaną, jest przepyszny. Można go
> pasteryzować. Można tez nadmiar rabarbaru zapasteryzować w tym soku do
> ciast na zimę. Jest super.
>
>
J.w.
--
XL "Ogródek, figi, trochę sera - a do tego trzech lub czterech
przyjaciół. Oto luksus według Epikura." F. Nietzsche
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2017-06-15 21:20:08
Temat: Re: Rabarbar do ciasta.W dniu 2017-06-15 o 21:08, Ikselka pisze:
> Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>> Na zimę i na bieżąco. Prosty trik - pokroić w dwucentymetrowe kawałki (bez
>> obierania) i zasypać cukrem, lekko wymieszać, posypać cukrem powierzchnię.
>> Przykryć, zostawić na kilka godzin, od czasu do czasu wymieszać.
>> Odcedzić, wymieszać z dwiema łyżeczkami budyniu waniliowego
>
> w proszku
>
> - przed samym
>> dodaniem do ciasta.
>> Sok używać do picia z wodą gazowaną, jest przepyszny. Można go
>> pasteryzować. Można tez nadmiar rabarbaru zapasteryzować w tym soku do
>> ciast na zimę. Jest super.
>>
>>
>
> J.w.
W jakim celu po 3 razy na to samo odpowiadasz, a nawet na swoje własne
posty.
Przecież i tak Cię wszyscy widzą.
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2017-06-15 21:36:59
Temat: Re: Rabarbar do ciasta.W dniu .06.2017 o 21:20 Animka <a...@t...wp.pl> pisze:
> W dniu 2017-06-15 o 21:08, Ikselka pisze:
>> Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>>> Na zimę i na bieżąco. Prosty trik - pokroić w dwucentymetrowe kawałki
>>> (bez
>>> obierania) i zasypać cukrem, lekko wymieszać, posypać cukrem
>>> powierzchnię.
>>> Przykryć, zostawić na kilka godzin, od czasu do czasu wymieszać.
>>> Odcedzić, wymieszać z dwiema łyżeczkami budyniu waniliowego
>>
>> w proszku
>>
>> - przed samym
>>> dodaniem do ciasta.
>>> Sok używać do picia z wodą gazowaną, jest przepyszny. Można go
>>> pasteryzować. Można tez nadmiar rabarbaru zapasteryzować w tym soku do
>>> ciast na zimę. Jest super.
>>>
>>>
>>
>> J.w.
>
> W jakim celu po 3 razy na to samo odpowiadasz, a nawet na swoje własne
> posty.
> Przecież i tak Cię wszyscy widzą.
>
Będą kolejne posty, musi doprecyzować przepis.
"z 2 łyżeczkami budyniu waniliowego" - rozumiem, że na jedną Ikselkę?
A może na kilogram rabarbaru? Albo na dwie tony rabarbaru?
Albo na jedną blachę ciasta?
Jak myślicie?
--
Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2017-06-15 22:01:30
Temat: Re: Rabarbar do ciasta.Animka naiwnie sądzi, że:
> Przecież i tak Cię wszyscy widzą.
Nie wszyscy, nie wszyscy...
Jarek
--
Skrzypią wozy, przewalają się,
Pozgrzytują...
"...W mieście tera rymbarbarum
Duża kupujom".
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2017-06-15 22:34:01
Temat: Re: Rabarbar do ciasta.W dniu 2017-06-15 o 21:36, Trefniś pisze:
> W dniu .06.2017 o 21:20 Animka <a...@t...wp.pl> pisze:
>
>> W dniu 2017-06-15 o 21:08, Ikselka pisze:
>>> Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>>>> Na zimę i na bieżąco. Prosty trik - pokroić w dwucentymetrowe
>>>> kawałki (bez
>>>> obierania) i zasypać cukrem, lekko wymieszać, posypać cukrem
>>>> powierzchnię.
>>>> Przykryć, zostawić na kilka godzin, od czasu do czasu wymieszać.
>>>> Odcedzić, wymieszać z dwiema łyżeczkami budyniu waniliowego
>>>
>>> w proszku
>>>
>>> - przed samym
>>>> dodaniem do ciasta.
>>>> Sok używać do picia z wodą gazowaną, jest przepyszny. Można go
>>>> pasteryzować. Można tez nadmiar rabarbaru zapasteryzować w tym soku do
>>>> ciast na zimę. Jest super.
>>>>
>>>>
>>>
>>> J.w.
>>
>> W jakim celu po 3 razy na to samo odpowiadasz, a nawet na swoje własne
>> posty.
>> Przecież i tak Cię wszyscy widzą.
>>
>
> Będą kolejne posty, musi doprecyzować przepis.
>
> "z 2 łyżeczkami budyniu waniliowego" - rozumiem, że na jedną Ikselkę?
> A może na kilogram rabarbaru? Albo na dwie tony rabarbaru?
> Albo na jedną blachę ciasta?
>
> Jak myślicie?
Ja myślę, że pewnie już niejednej piszącej tu osobie wyskoczyła ona już
z lodówki.
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2017-06-15 22:34:53
Temat: Re: Rabarbar do ciasta.W dniu 2017-06-15 o 22:01, Jarosław Sokołowski pisze:
> Animka naiwnie sądzi, że:
>
>> Przecież i tak Cię wszyscy widzą.
>
> Nie wszyscy, nie wszyscy...
Nie masz wyobraźni? :-)
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2017-06-15 23:14:03
Temat: Re: Rabarbar do ciasta.Animka pisze:
>>> Przecież i tak Cię wszyscy widzą.
>> Nie wszyscy, nie wszyscy...
>
> Nie masz wyobraźni? :-)
Pewnych rzeczy wolę sobie nie wyobrażać.
Jarek
--
Wyobraźnia w takich razach
Zwykle leczy i pomaga,
Lecz i ona, pełna klęska,
odmówiła posłuszeństwa.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2017-06-15 23:14:13
Temat: Re: Rabarbar do ciasta.Animka pisze:
>> "z 2 łyżeczkami budyniu waniliowego" - rozumiem, że na jedną Ikselkę?
>> A może na kilogram rabarbaru? Albo na dwie tony rabarbaru?
>> Albo na jedną blachę ciasta?
>>
>> Jak myślicie?
>
> Ja myślę, że pewnie już niejednej piszącej tu osobie wyskoczyła ona już
> z lodówki.
Albo z czego innego.
--
Jarek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2017-06-15 23:32:15
Temat: Re: Rabarbar do ciasta.Trefniś <t...@m...com> wrote:
> W dniu .06.2017 o 21:20 Animka <a...@t...wp.pl> pisze:
>
>> W dniu 2017-06-15 o 21:08, Ikselka pisze:
>>> Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>>>> Na zimę i na bieżąco. Prosty trik - pokroić w dwucentymetrowe kawałki
>>>> (bez
>>>> obierania) i zasypać cukrem, lekko wymieszać, posypać cukrem
>>>> powierzchnię.
>>>> Przykryć, zostawić na kilka godzin, od czasu do czasu wymieszać.
>>>> Odcedzić, wymieszać z dwiema łyżeczkami budyniu waniliowego
>>>
>>> w proszku
>>>
>>> - przed samym
>>>> dodaniem do ciasta.
>>>> Sok używać do picia z wodą gazowaną, jest przepyszny. Można go
>>>> pasteryzować. Można tez nadmiar rabarbaru zapasteryzować w tym soku do
>>>> ciast na zimę. Jest super.
>>>>
>>>>
>>>
>>> J.w.
>>
>> W jakim celu po 3 razy na to samo odpowiadasz, a nawet na swoje własne
>> posty.
>> Przecież i tak Cię wszyscy widzą.
>>
>
> Będą kolejne posty, musi doprecyzować przepis.
>
> "z 2 łyżeczkami budyniu waniliowego" - rozumiem, że na jedną Ikselkę?
> A może na kilogram rabarbaru? Albo na dwie tony rabarbaru?
Jeszcze chwilkę pomyśl...
> Albo na jedną blachę ciasta.
Wreszcie zrozumiałeś, tak!!!
Zwrot "wymieszać z dwiema łyżeczkami budyniu waniliowego - przed samym
dodaniem do ciasta" dotyczy nie tony rabarbaru, lecz porcji rabarbaru na
JEDNO ciasto. Nie zaś wielu ciast.
Warto czasem analizować tekst, bo wtedy o dziwo okazuje się prosty.
Chyba że zwykle pieczesz swoje ciasto z toną rabarbaru. Wtedy cóż,
przeliczyć sobie ilość budyniu chyba potrafisz... A może pomóc? Szacuję, że
zużyjesz około 5 kg budyniu.
:->
--
XL "Ogródek, figi, trochę sera - a do tego trzech lub czterech
przyjaciół. Oto luksus według Epikura." F. Nietzsche
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |