Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Rabarbar do ciasta.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Rabarbar do ciasta.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 19


« poprzedni wątek następny wątek »


1. Data: 2017-06-15 15:36:13

Temat: Rabarbar do ciasta.
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Na zimę i na bieżąco. Prosty trik - pokroić w dwucentymetrowe kawałki (bez
obierania) i zasypać cukrem, lekko wymieszać, posypać cukrem powierzchnię.
Przykryć, zostawić na kilka godzin, od czasu do czasu wymieszać.
Odcedzić, wymieszać z dwiema łyżeczkami budyniu waniliowego - przed samym
dodaniem do ciasta.
Sok używać do picia z wodą gazowaną, jest przepyszny. Można go
pasteryzować. Można tez nadmiar rabarbaru zapasteryzować w tym soku do
ciast na zimę. Jest super.


--
XL "Ogródek, figi, trochę sera - a do tego trzech lub czterech
przyjaciół. Oto luksus według Epikura." F. Nietzsche

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także

2. Data: 2017-06-15 21:08:51

Temat: Re: Rabarbar do ciasta.
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka <i...@g...pl> wrote:
> Na zimę i na bieżąco. Prosty trik - pokroić w dwucentymetrowe kawałki (bez
> obierania) i zasypać cukrem, lekko wymieszać, posypać cukrem powierzchnię.
> Przykryć, zostawić na kilka godzin, od czasu do czasu wymieszać.
> Odcedzić, wymieszać z dwiema łyżeczkami budyniu waniliowego

w proszku

- przed samym
> dodaniem do ciasta.
> Sok używać do picia z wodą gazowaną, jest przepyszny. Można go
> pasteryzować. Można tez nadmiar rabarbaru zapasteryzować w tym soku do
> ciast na zimę. Jest super.
>
>

J.w.

--
XL "Ogródek, figi, trochę sera - a do tego trzech lub czterech
przyjaciół. Oto luksus według Epikura." F. Nietzsche

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2017-06-15 21:20:08

Temat: Re: Rabarbar do ciasta.
Od: Animka <a...@t...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2017-06-15 o 21:08, Ikselka pisze:
> Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>> Na zimę i na bieżąco. Prosty trik - pokroić w dwucentymetrowe kawałki (bez
>> obierania) i zasypać cukrem, lekko wymieszać, posypać cukrem powierzchnię.
>> Przykryć, zostawić na kilka godzin, od czasu do czasu wymieszać.
>> Odcedzić, wymieszać z dwiema łyżeczkami budyniu waniliowego
>
> w proszku
>
> - przed samym
>> dodaniem do ciasta.
>> Sok używać do picia z wodą gazowaną, jest przepyszny. Można go
>> pasteryzować. Można tez nadmiar rabarbaru zapasteryzować w tym soku do
>> ciast na zimę. Jest super.
>>
>>
>
> J.w.

W jakim celu po 3 razy na to samo odpowiadasz, a nawet na swoje własne
posty.
Przecież i tak Cię wszyscy widzą.


--
animka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2017-06-15 21:36:59

Temat: Re: Rabarbar do ciasta.
Od: Trefniś <t...@m...com> szukaj wiadomości tego autora

W dniu .06.2017 o 21:20 Animka <a...@t...wp.pl> pisze:

> W dniu 2017-06-15 o 21:08, Ikselka pisze:
>> Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>>> Na zimę i na bieżąco. Prosty trik - pokroić w dwucentymetrowe kawałki
>>> (bez
>>> obierania) i zasypać cukrem, lekko wymieszać, posypać cukrem
>>> powierzchnię.
>>> Przykryć, zostawić na kilka godzin, od czasu do czasu wymieszać.
>>> Odcedzić, wymieszać z dwiema łyżeczkami budyniu waniliowego
>>
>> w proszku
>>
>> - przed samym
>>> dodaniem do ciasta.
>>> Sok używać do picia z wodą gazowaną, jest przepyszny. Można go
>>> pasteryzować. Można tez nadmiar rabarbaru zapasteryzować w tym soku do
>>> ciast na zimę. Jest super.
>>>
>>>
>>
>> J.w.
>
> W jakim celu po 3 razy na to samo odpowiadasz, a nawet na swoje własne
> posty.
> Przecież i tak Cię wszyscy widzą.
>

Będą kolejne posty, musi doprecyzować przepis.

"z 2 łyżeczkami budyniu waniliowego" - rozumiem, że na jedną Ikselkę?
A może na kilogram rabarbaru? Albo na dwie tony rabarbaru?
Albo na jedną blachę ciasta?

Jak myślicie?

--
Trefniś

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2017-06-15 22:01:30

Temat: Re: Rabarbar do ciasta.
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Animka naiwnie sądzi, że:

> Przecież i tak Cię wszyscy widzą.

Nie wszyscy, nie wszyscy...

Jarek

--
Skrzypią wozy, przewalają się,
Pozgrzytują...
"...W mieście tera rymbarbarum
Duża kupujom".

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2017-06-15 22:34:01

Temat: Re: Rabarbar do ciasta.
Od: Animka <a...@t...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2017-06-15 o 21:36, Trefniś pisze:
> W dniu .06.2017 o 21:20 Animka <a...@t...wp.pl> pisze:
>
>> W dniu 2017-06-15 o 21:08, Ikselka pisze:
>>> Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>>>> Na zimę i na bieżąco. Prosty trik - pokroić w dwucentymetrowe
>>>> kawałki (bez
>>>> obierania) i zasypać cukrem, lekko wymieszać, posypać cukrem
>>>> powierzchnię.
>>>> Przykryć, zostawić na kilka godzin, od czasu do czasu wymieszać.
>>>> Odcedzić, wymieszać z dwiema łyżeczkami budyniu waniliowego
>>>
>>> w proszku
>>>
>>> - przed samym
>>>> dodaniem do ciasta.
>>>> Sok używać do picia z wodą gazowaną, jest przepyszny. Można go
>>>> pasteryzować. Można tez nadmiar rabarbaru zapasteryzować w tym soku do
>>>> ciast na zimę. Jest super.
>>>>
>>>>
>>>
>>> J.w.
>>
>> W jakim celu po 3 razy na to samo odpowiadasz, a nawet na swoje własne
>> posty.
>> Przecież i tak Cię wszyscy widzą.
>>
>
> Będą kolejne posty, musi doprecyzować przepis.
>
> "z 2 łyżeczkami budyniu waniliowego" - rozumiem, że na jedną Ikselkę?
> A może na kilogram rabarbaru? Albo na dwie tony rabarbaru?
> Albo na jedną blachę ciasta?
>
> Jak myślicie?

Ja myślę, że pewnie już niejednej piszącej tu osobie wyskoczyła ona już
z lodówki.


--
animka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2017-06-15 22:34:53

Temat: Re: Rabarbar do ciasta.
Od: Animka <a...@t...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2017-06-15 o 22:01, Jarosław Sokołowski pisze:
> Animka naiwnie sądzi, że:
>
>> Przecież i tak Cię wszyscy widzą.
>
> Nie wszyscy, nie wszyscy...

Nie masz wyobraźni? :-)


--
animka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2017-06-15 23:14:03

Temat: Re: Rabarbar do ciasta.
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Animka pisze:

>>> Przecież i tak Cię wszyscy widzą.
>> Nie wszyscy, nie wszyscy...
>
> Nie masz wyobraźni? :-)

Pewnych rzeczy wolę sobie nie wyobrażać.

Jarek

--
Wyobraźnia w takich razach
Zwykle leczy i pomaga,
Lecz i ona, pełna klęska,
odmówiła posłuszeństwa.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2017-06-15 23:14:13

Temat: Re: Rabarbar do ciasta.
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Animka pisze:

>> "z 2 łyżeczkami budyniu waniliowego" - rozumiem, że na jedną Ikselkę?
>> A może na kilogram rabarbaru? Albo na dwie tony rabarbaru?
>> Albo na jedną blachę ciasta?
>>
>> Jak myślicie?
>
> Ja myślę, że pewnie już niejednej piszącej tu osobie wyskoczyła ona już
> z lodówki.

Albo z czego innego.

--
Jarek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2017-06-15 23:32:15

Temat: Re: Rabarbar do ciasta.
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Trefniś <t...@m...com> wrote:
> W dniu .06.2017 o 21:20 Animka <a...@t...wp.pl> pisze:
>
>> W dniu 2017-06-15 o 21:08, Ikselka pisze:
>>> Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>>>> Na zimę i na bieżąco. Prosty trik - pokroić w dwucentymetrowe kawałki
>>>> (bez
>>>> obierania) i zasypać cukrem, lekko wymieszać, posypać cukrem
>>>> powierzchnię.
>>>> Przykryć, zostawić na kilka godzin, od czasu do czasu wymieszać.
>>>> Odcedzić, wymieszać z dwiema łyżeczkami budyniu waniliowego
>>>
>>> w proszku
>>>
>>> - przed samym
>>>> dodaniem do ciasta.
>>>> Sok używać do picia z wodą gazowaną, jest przepyszny. Można go
>>>> pasteryzować. Można tez nadmiar rabarbaru zapasteryzować w tym soku do
>>>> ciast na zimę. Jest super.
>>>>
>>>>
>>>
>>> J.w.
>>
>> W jakim celu po 3 razy na to samo odpowiadasz, a nawet na swoje własne
>> posty.
>> Przecież i tak Cię wszyscy widzą.
>>
>
> Będą kolejne posty, musi doprecyzować przepis.
>
> "z 2 łyżeczkami budyniu waniliowego" - rozumiem, że na jedną Ikselkę?
> A może na kilogram rabarbaru? Albo na dwie tony rabarbaru?

Jeszcze chwilkę pomyśl...

> Albo na jedną blachę ciasta.

Wreszcie zrozumiałeś, tak!!!
Zwrot "wymieszać z dwiema łyżeczkami budyniu waniliowego - przed samym
dodaniem do ciasta" dotyczy nie tony rabarbaru, lecz porcji rabarbaru na
JEDNO ciasto. Nie zaś wielu ciast.
Warto czasem analizować tekst, bo wtedy o dziwo okazuje się prosty.

Chyba że zwykle pieczesz swoje ciasto z toną rabarbaru. Wtedy cóż,
przeliczyć sobie ilość budyniu chyba potrafisz... A może pomóc? Szacuję, że
zużyjesz około 5 kg budyniu.
:->





--
XL "Ogródek, figi, trochę sera - a do tego trzech lub czterech
przyjaciół. Oto luksus według Epikura." F. Nietzsche

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Kuchnia muzułmańska.
Jak muslim muslima...
Lepienie pierogów.
Niemcy od kuchni.
Szparagi!

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Papier ryżowy się rozpuszcza. Jaka przyczyna?
Grzyby do suszenia
Robię sam masło
Pytanie do Krakusów lubiących węgierskie smaki
Grzyby marynowane po ikselsku.

zobacz wszyskie »



  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X