Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin2!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrad
a.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.2.6 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:a/eeBB9suWFKtgumw8VQqs/UGAo=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <5942fcdf$0$15204$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Rabarbar do ciasta.
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: Ikselka <i...@g...pl>
References: <59428d4d$0$653$65785112@news.neostrada.pl>
<5942db43$0$651$65785112@news.neostrada.pl>
<ohumms$ves$1@news.icm.edu.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
Date: 15 Jun 2017 21:32:15 GMT
Lines: 56
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.140.92
X-Trace: 1497562335 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 15204 79.191.140.92:65457
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:377135
Ukryj nagłówki
Trefniś <t...@m...com> wrote:
> W dniu .06.2017 o 21:20 Animka <a...@t...wp.pl> pisze:
>
>> W dniu 2017-06-15 o 21:08, Ikselka pisze:
>>> Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>>>> Na zimę i na bieżąco. Prosty trik - pokroić w dwucentymetrowe kawałki
>>>> (bez
>>>> obierania) i zasypać cukrem, lekko wymieszać, posypać cukrem
>>>> powierzchnię.
>>>> Przykryć, zostawić na kilka godzin, od czasu do czasu wymieszać.
>>>> Odcedzić, wymieszać z dwiema łyżeczkami budyniu waniliowego
>>>
>>> w proszku
>>>
>>> - przed samym
>>>> dodaniem do ciasta.
>>>> Sok używać do picia z wodą gazowaną, jest przepyszny. Można go
>>>> pasteryzować. Można tez nadmiar rabarbaru zapasteryzować w tym soku do
>>>> ciast na zimę. Jest super.
>>>>
>>>>
>>>
>>> J.w.
>>
>> W jakim celu po 3 razy na to samo odpowiadasz, a nawet na swoje własne
>> posty.
>> Przecież i tak Cię wszyscy widzą.
>>
>
> Będą kolejne posty, musi doprecyzować przepis.
>
> "z 2 łyżeczkami budyniu waniliowego" - rozumiem, że na jedną Ikselkę?
> A może na kilogram rabarbaru? Albo na dwie tony rabarbaru?
Jeszcze chwilkę pomyśl...
> Albo na jedną blachę ciasta.
Wreszcie zrozumiałeś, tak!!!
Zwrot "wymieszać z dwiema łyżeczkami budyniu waniliowego - przed samym
dodaniem do ciasta" dotyczy nie tony rabarbaru, lecz porcji rabarbaru na
JEDNO ciasto. Nie zaś wielu ciast.
Warto czasem analizować tekst, bo wtedy o dziwo okazuje się prosty.
Chyba że zwykle pieczesz swoje ciasto z toną rabarbaru. Wtedy cóż,
przeliczyć sobie ilość budyniu chyba potrafisz... A może pomóc? Szacuję, że
zużyjesz około 5 kg budyniu.
:->
--
XL "Ogródek, figi, trochę sera - a do tego trzech lub czterech
przyjaciół. Oto luksus według Epikura." F. Nietzsche
|