Data: 2017-06-15 23:32:15
Temat: Re: Rabarbar do ciasta.
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Trefniś <t...@m...com> wrote:
> W dniu .06.2017 o 21:20 Animka <a...@t...wp.pl> pisze:
>
>> W dniu 2017-06-15 o 21:08, Ikselka pisze:
>>> Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>>>> Na zimę i na bieżąco. Prosty trik - pokroić w dwucentymetrowe kawałki
>>>> (bez
>>>> obierania) i zasypać cukrem, lekko wymieszać, posypać cukrem
>>>> powierzchnię.
>>>> Przykryć, zostawić na kilka godzin, od czasu do czasu wymieszać.
>>>> Odcedzić, wymieszać z dwiema łyżeczkami budyniu waniliowego
>>>
>>> w proszku
>>>
>>> - przed samym
>>>> dodaniem do ciasta.
>>>> Sok używać do picia z wodą gazowaną, jest przepyszny. Można go
>>>> pasteryzować. Można tez nadmiar rabarbaru zapasteryzować w tym soku do
>>>> ciast na zimę. Jest super.
>>>>
>>>>
>>>
>>> J.w.
>>
>> W jakim celu po 3 razy na to samo odpowiadasz, a nawet na swoje własne
>> posty.
>> Przecież i tak Cię wszyscy widzą.
>>
>
> Będą kolejne posty, musi doprecyzować przepis.
>
> "z 2 łyżeczkami budyniu waniliowego" - rozumiem, że na jedną Ikselkę?
> A może na kilogram rabarbaru? Albo na dwie tony rabarbaru?
Jeszcze chwilkę pomyśl...
> Albo na jedną blachę ciasta.
Wreszcie zrozumiałeś, tak!!!
Zwrot "wymieszać z dwiema łyżeczkami budyniu waniliowego - przed samym
dodaniem do ciasta" dotyczy nie tony rabarbaru, lecz porcji rabarbaru na
JEDNO ciasto. Nie zaś wielu ciast.
Warto czasem analizować tekst, bo wtedy o dziwo okazuje się prosty.
Chyba że zwykle pieczesz swoje ciasto z toną rabarbaru. Wtedy cóż,
przeliczyć sobie ilość budyniu chyba potrafisz... A może pomóc? Szacuję, że
zużyjesz około 5 kg budyniu.
:->
--
XL "Ogródek, figi, trochę sera - a do tego trzech lub czterech
przyjaciół. Oto luksus według Epikura." F. Nietzsche
|