| « poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2012-11-13 05:48:58
Temat: Re: Jakie przyprawy dajecie do zup?On Tue, 13 Nov 2012 00:12:05 +0100, Aicha wrote:
> W dniu 2012-11-12 14:15, tomjas pisze:
>
>> Do rosołu jednak daję kostkę.
>
> :O To z czego Ty ten rosół robisz?
>
No z tego z czego się robi - z mięsa.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2012-11-13 08:45:42
Temat: Re: Jakie przyprawy dajecie do zup?tomjas wrote:
> Wcześniej do zup dawałem więcej kostek (tzn. rzecz
> jasna nie tak, żeby zupa była na samych kostkach, ale jednak na 3l gar
> dawałem 3-4 kostki).
Czy kuchnia polska (lub jakaś inna) zna
zupę o smaku kostki rosołowej?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2012-11-13 10:21:36
Temat: Re: Jakie przyprawy dajecie do zup?On Tue, 13 Nov 2012 09:45:42 +0100, cef wrote:
> tomjas wrote:
>
>> Wcześniej do zup dawałem więcej kostek (tzn. rzecz
>> jasna nie tak, żeby zupa była na samych kostkach, ale jednak na 3l gar
>> dawałem 3-4 kostki).
>
> Czy kuchnia polska (lub jakaś inna) zna
> zupę o smaku kostki rosołowej?
>
Nie sądzę - ale zna np. smak ogórków w ogórkowej, co nie znaczy że
gotuję zupę na samych ogórkach.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2012-11-13 21:03:07
Temat: Re: Jakie przyprawy dajecie do zup?W dniu 2012-11-12 13:47, tomjas pisze:
> Witam.
> Temat kostek rosołowych się przewija co jakiś czas. Jak pisałem
> w jednym z wątków praktycznie zawsze dodaję do zupy kostkę - w małých
> ilościach - 1 kostka na gar zupy. A jakby tak zrezygnować? No więc jaką
> mieszanką ziół można zastąpić kostkę dodawaną do popularnych zup typu
> ogórkowa, pomidorowa, jarzynowa, itp. Ja daję do każdej z tych zup
> lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, ząbek czosnku, pieprz czarny.
> Jakie jeszcze zioła pasują do wszystkich polskich zup (by całkowicie
> wyeliminować kostkę).
To ja za maggi dostałam opiernicz ;)
https://groups.google.com/forum/?fromgroups=#!search
in/pl.rec.kuchnia/zupy$20paulinka/pl.rec.kuchnia/DTL
dSMHInNY/4l0QKoyGtEEJ
Skrócony : http://www.tinyurl.pl/?8bn6Nnm1
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2012-11-13 21:14:28
Temat: Re: Jakie przyprawy dajecie do zup?W dniu 2012-11-13 22:03, Paulinka pisze:
> W dniu 2012-11-12 13:47, tomjas pisze:
>> Witam.
>> Temat kostek rosołowych się przewija co jakiś czas. Jak pisałem
>> w jednym z wątków praktycznie zawsze dodaję do zupy kostkę - w małých
>> ilościach - 1 kostka na gar zupy. A jakby tak zrezygnować? No więc jaką
>> mieszanką ziół można zastąpić kostkę dodawaną do popularnych zup typu
>> ogórkowa, pomidorowa, jarzynowa, itp. Ja daję do każdej z tych zup
>> lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, ząbek czosnku, pieprz czarny.
>> Jakie jeszcze zioła pasują do wszystkich polskich zup (by całkowicie
>> wyeliminować kostkę).
>
> To ja za maggi dostałam opiernicz ;)
>
> https://groups.google.com/forum/?fromgroups=#!search
in/pl.rec.kuchnia/zupy$20paulinka/pl.rec.kuchnia/DTL
dSMHInNY/4l0QKoyGtEEJ
>
>
> Skrócony : http://www.tinyurl.pl/?8bn6Nnm1
A porops maggi, to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Oblizywałam
łyżkę, którą mama używała do odmierzenia tej przyprawy.
No i w 2004 roku uczyłam się w sumie samodzielnie gotować, ale maggi
nadal lubię, ale już nie w tych ilościach ;)
Zresztą okazało się, że moja mama maggi to stosuje wybiórczo i w sumie
bardzo rzadko, bo tak naprawdę z braku laku, czyli świeżego lubczyku z
ogródka.
Nadal nie potrafię zrobić genialnej jarzynowej, w tym roku byłam blisko,
rodzina się zachwyciła, ale dla mnie to jednak nie do końca ten smak, co
u mamy.
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2012-11-15 00:31:41
Temat: Re: Jakie przyprawy dajecie do zup?W dniu 2012-11-13 06:48, tomjas pisze:
>>> Do rosołu jednak daję kostkę.
>>
>> :O To z czego Ty ten rosół robisz?
>>
> No z tego z czego się robi - z mięsa.
To pewnie dlatego. Ja jeszcze dodaję jarzyn i przypraw ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2012-11-15 00:36:11
Temat: Re: Jakie przyprawy dajecie do zup?W dniu 2012-11-13 01:02, Ikselka pisze:
>> Na pierwszy
>> rzut wołowinka żeby mieć siłę do pracy na drugi dzień :D
>> PS. Marchewka z rosołku to poezja dla mnie :D
>>
>
> U nas jest zawsze bitwa o nią ;-)
A innym zabraniasz, bo tuczy :D
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2012-11-15 00:42:06
Temat: Re: Jakie przyprawy dajecie do zup?W dniu 2012-11-12 21:34, Piotrek_P pisze:
>> Po prostu dużo tzw włoszczyzny - byle bez kapusty.
>
> U mnie kawałek kapuchy włoskiej zawsze jest, ale trzeba uważać z
> proporcjami,
> bo jak kiedyś miałem za duży kawałek kapuchy na ilość reszty wsadu to smak
> rosołu nie był taki jak zwykle ;)
A moja jedyna zupa z serkiem topionym, jaką w życiu popełniłam, składała
się właśnie - oprócz rzeczowego serka i wołowiny rosołowej (wyjętej z
rosołu bez kapuchy) - z wielkiego kawałka kapusty włoskiej, rosołowej
marchewki i brukselek :)
Aicha (testująca news.task.gda)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2012-11-15 07:41:51
Temat: Re: Jakie przyprawy dajecie do zup?Dnia Thu, 15 Nov 2012 01:36:11 +0100, Aicha napisał(a):
> W dniu 2012-11-13 01:02, Ikselka pisze:
>
>>> Na pierwszy
>>> rzut wołowinka żeby mieć siłę do pracy na drugi dzień :D
>>> PS. Marchewka z rosołku to poezja dla mnie :D
>>>
>>
>> U nas jest zawsze bitwa o nią ;-)
>
> A innym zabraniasz, bo tuczy :D
Tak? Marchewki? Zabraniam? Komu "innym"? - chyba Cię pogięło.
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2012-11-15 07:44:18
Temat: Re: Jakie przyprawy dajecie do zup?Dnia Thu, 15 Nov 2012 01:42:06 +0100, Aicha napisał(a):
> W dniu 2012-11-12 21:34, Piotrek_P pisze:
>
>>> Po prostu dużo tzw włoszczyzny - byle bez kapusty.
>>
>> U mnie kawałek kapuchy włoskiej zawsze jest, ale trzeba uważać z
>> proporcjami,
>> bo jak kiedyś miałem za duży kawałek kapuchy na ilość reszty wsadu to smak
>> rosołu nie był taki jak zwykle ;)
>
> A moja jedyna zupa z serkiem topionym, jaką w życiu popełniłam, składała
> się właśnie - oprócz rzeczowego serka
Co to jest "rzeczowy serek"? - ja znam rzeczony. Czyli
wymieniony/wspomniany wcześniej.
>> i wołowiny rosołowej (wyjętej z
>> rosołu bez kapuchy) - z wielkiego kawałka kapusty włoskiej, rosołowej
>> marchewki i brukselek :)
A woda jakaś tam była?
3-)
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |