Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jakie przyprawy dajecie do zup?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jakie przyprawy dajecie do zup?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 45


« poprzedni wątek następny wątek »

31. Data: 2012-11-15 09:32:23

Temat: Re: Jakie przyprawy dajecie do zup?
Od: Aicha <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-11-15 08:41, Ikselka pisze:

>>>> Na pierwszy
>>>> rzut wołowinka żeby mieć siłę do pracy na drugi dzień :D
>>>> PS. Marchewka z rosołku to poezja dla mnie :D
>>>>
>>>
>>> U nas jest zawsze bitwa o nią ;-)
>>
>> A innym zabraniasz, bo tuczy :D
>
> Tak? Marchewki? Zabraniam? Komu "innym"? - chyba Cię pogięło.

Widzę, że muszę specjalnie dla Ciebie stawiać więcej emotek. Tak ze czy
co najmniej, bo Ci piana ekran przesłoniła.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


32. Data: 2012-11-15 10:24:46

Temat: Re: Jakie przyprawy dajecie do zup?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 15 Nov 2012 10:32:23 +0100, Aicha napisał(a):

> W dniu 2012-11-15 08:41, Ikselka pisze:
>
>>>>> Na pierwszy
>>>>> rzut wołowinka żeby mieć siłę do pracy na drugi dzień :D
>>>>> PS. Marchewka z rosołku to poezja dla mnie :D
>>>>>
>>>>
>>>> U nas jest zawsze bitwa o nią ;-)
>>>
>>> A innym zabraniasz, bo tuczy :D
>>
>> Tak? Marchewki? Zabraniam? Komu "innym"? - chyba Cię pogięło.
>
> Widzę, że muszę specjalnie dla Ciebie stawiać więcej emotek. Tak ze czy
> co najmniej, bo Ci piana ekran przesłoniła.

Ta "piana" to stąd, że było bez emotek?
Tak, chyba Cię jednak pogięło.
333-)
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


33. Data: 2012-11-18 11:06:04

Temat: Re: Jakie przyprawy dajecie do zup?
Od: Artur Wieckowski <a...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-11-13 06:48, tomjas pisze:
> On Tue, 13 Nov 2012 00:12:05 +0100, Aicha wrote:
>> W dniu 2012-11-12 14:15, tomjas pisze:
>>
>>> Do rosołu jednak daję kostkę.
>>
>> :O To z czego Ty ten rosół robisz?
>>
> No z tego z czego się robi - z mięsa.
>
Rosół lubi marchew, a jeszcze lepiej bardzo dużo marchwi.
Pozostała włoszczyzna w dużo mniejszej ilości.
Do tego przypalona cebula, dużo pieprzu w ziarenkach
i dodany pod sam koniec liść laurowy (jak wiemy wieńczy
dzieło) Bardzo ważne, żeby rosół się nie zagotował, tylko
leciutko, tuż przed wrzeniem długo "pykał" (będzie wtedy klarowny)
Rosół nie musi być przyprawiany innymi ziołami (może jeszcze
ziarno ziela angielskiego, ale też nie za dużo)
ale oczywiście może, w końcu w kuchni należy eksperymentować
i próbować co _nam_ najlepiej smakuje.

pozdr,
AW

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


34. Data: 2012-11-18 13:46:36

Temat: Re: Jakie przyprawy dajecie do zup?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 18 Nov 2012 12:06:04 +0100, Artur Wieckowski napisał(a):

> W dniu 2012-11-13 06:48, tomjas pisze:
>> On Tue, 13 Nov 2012 00:12:05 +0100, Aicha wrote:
>>> W dniu 2012-11-12 14:15, tomjas pisze:
>>>
>>>> Do rosołu jednak daję kostkę.
>>>
>>> :O To z czego Ty ten rosół robisz?
>>>
>> No z tego z czego się robi - z mięsa.
>>
> Rosół lubi marchew, a jeszcze lepiej bardzo dużo marchwi.
> Pozostała włoszczyzna w dużo mniejszej ilości.
> Do tego przypalona cebula, dużo pieprzu w ziarenkach
> i dodany pod sam koniec liść laurowy (jak wiemy wieńczy
> dzieło) Bardzo ważne, żeby rosół się nie zagotował, tylko
> leciutko, tuż przed wrzeniem długo "pykał" (będzie wtedy klarowny)
> Rosół nie musi być przyprawiany innymi ziołami (może jeszcze
> ziarno ziela angielskiego, ale też nie za dużo)
> ale oczywiście może, w końcu w kuchni należy eksperymentować
> i próbować co _nam_ najlepiej smakuje.


Zielem angielskim i liściem laurowym to ja zalewajkę na wieprzu i flaki
przyprawiam. Aromatu DOBREJ wołowiny nie warto zabijać tymi "zadymiaczami"
:-)
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


35. Data: 2012-11-18 14:43:46

Temat: Re: Jakie przyprawy dajecie do zup?
Od: Artur Wieckowski <a...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-11-18 14:46, Ikselka pisze:
> Dnia Sun, 18 Nov 2012 12:06:04 +0100, Artur Wieckowski napisał(a):
>
>> W dniu 2012-11-13 06:48, tomjas pisze:
>>> On Tue, 13 Nov 2012 00:12:05 +0100, Aicha wrote:
>>>> W dniu 2012-11-12 14:15, tomjas pisze:
>>>>
>>>>> Do rosołu jednak daję kostkę.
>>>>
>>>> :O To z czego Ty ten rosół robisz?
>>>>
>>> No z tego z czego się robi - z mięsa.
>>>
>> Rosół lubi marchew, a jeszcze lepiej bardzo dużo marchwi.
>> Pozostała włoszczyzna w dużo mniejszej ilości.
>> Do tego przypalona cebula, dużo pieprzu w ziarenkach
>> i dodany pod sam koniec liść laurowy (jak wiemy wieńczy
>> dzieło) Bardzo ważne, żeby rosół się nie zagotował, tylko
>> leciutko, tuż przed wrzeniem długo "pykał" (będzie wtedy klarowny)
>> Rosół nie musi być przyprawiany innymi ziołami (może jeszcze
>> ziarno ziela angielskiego, ale też nie za dużo)
>> ale oczywiście może, w końcu w kuchni należy eksperymentować
>> i próbować co _nam_ najlepiej smakuje.
>
>
> Zielem angielskim i liściem laurowym to ja zalewajkę na wieprzu i flaki
> przyprawiam. Aromatu DOBREJ wołowiny nie warto zabijać tymi "zadymiaczami"
> :-)

Kuchnia to miejsce gdzie Ci co lubią eksperymentować, mogą to robić pod
swój smak. Ja na przykład lubię po pierwsze łamać smaki, a po drugie
jeśli mogę, to mnożyć smaki/ Jedno ziarenko i jeden liść imho smaku
rosołu nie zdominują a mogą (oczywiście nie muszą) dodać aromatów/

pozdr.
AW

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


36. Data: 2012-11-18 15:02:12

Temat: Re: Jakie przyprawy dajecie do zup?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 18 Nov 2012 15:43:46 +0100, Artur Wieckowski napisał(a):

> W dniu 2012-11-18 14:46, Ikselka pisze:
>> Dnia Sun, 18 Nov 2012 12:06:04 +0100, Artur Wieckowski napisał(a):
>>
>>> W dniu 2012-11-13 06:48, tomjas pisze:
>>>> On Tue, 13 Nov 2012 00:12:05 +0100, Aicha wrote:
>>>>> W dniu 2012-11-12 14:15, tomjas pisze:
>>>>>
>>>>>> Do rosołu jednak daję kostkę.
>>>>>
>>>>> :O To z czego Ty ten rosół robisz?
>>>>>
>>>> No z tego z czego się robi - z mięsa.
>>>>
>>> Rosół lubi marchew, a jeszcze lepiej bardzo dużo marchwi.
>>> Pozostała włoszczyzna w dużo mniejszej ilości.
>>> Do tego przypalona cebula, dużo pieprzu w ziarenkach
>>> i dodany pod sam koniec liść laurowy (jak wiemy wieńczy
>>> dzieło) Bardzo ważne, żeby rosół się nie zagotował, tylko
>>> leciutko, tuż przed wrzeniem długo "pykał" (będzie wtedy klarowny)
>>> Rosół nie musi być przyprawiany innymi ziołami (może jeszcze
>>> ziarno ziela angielskiego, ale też nie za dużo)
>>> ale oczywiście może, w końcu w kuchni należy eksperymentować
>>> i próbować co _nam_ najlepiej smakuje.
>>
>>
>> Zielem angielskim i liściem laurowym to ja zalewajkę na wieprzu i flaki
>> przyprawiam. Aromatu DOBREJ wołowiny nie warto zabijać tymi "zadymiaczami"
>> :-)
>
> Kuchnia to miejsce gdzie Ci co lubią eksperymentować, mogą to robić pod
> swój smak. Ja na przykład lubię po pierwsze łamać smaki, a po drugie
> jeśli mogę, to mnożyć smaki/ Jedno ziarenko i jeden liść imho smaku
> rosołu nie zdominują a mogą (oczywiście nie muszą) dodać aromatów/
>

Po co "łamać" coś, co jest idealne? Mam po prostu inną naturę niż Ty -
długo szukam/testuję, a kiedy coś osiąga ideał, raz na zawsze i z ulgą
porzucam myśli o innowacjach. Mam tak ze wszystkim, nie chodzi tylko o
smaki - począwszy od ulubionego długopisu, kosmetyku, rajstop czy butów aż
po urządzenie miejsca, w którym mieszkam, nie mówiąc już o życiu uczuciowym
:-)
Co nie oznacza, że nie jestem otwarta na nowe doznania - ale tylko jako
ciekawostki :-)



--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


37. Data: 2012-11-18 15:31:42

Temat: Re: Jakie przyprawy dajecie do zup?
Od: Artur Wieckowski <a...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-11-18 16:02, Ikselka pisze:
>> Kuchnia to miejsce gdzie Ci co lubią eksperymentować, mogą to robić pod
>> swój smak. Ja na przykład lubię po pierwsze łamać smaki, a po drugie
>> jeśli mogę, to mnożyć smaki/ Jedno ziarenko i jeden liść imho smaku
>> rosołu nie zdominują a mogą (oczywiście nie muszą) dodać aromatów/
>>
>
> Po co "łamać" coś, co jest idealne? Mam po prostu inną naturę niż Ty -
> długo szukam/testuję, a kiedy coś osiąga ideał, raz na zawsze i z ulgą
> porzucam myśli o innowacjach. Mam tak ze wszystkim, nie chodzi tylko o
> smaki - począwszy od ulubionego długopisu, kosmetyku, rajstop czy butów aż
> po urządzenie miejsca, w którym mieszkam, nie mówiąc już o życiu uczuciowym
> :-)
> Co nie oznacza, że nie jestem otwarta na nowe doznania - ale tylko jako
> ciekawostki :-)

Nawet Wenus z Milo jest dziś bez ręki. Ideały praktycznie nie istnieją.
Zresztą z ideałami jest trochę tak jak awariami, których nie da się
naprawić. Wszyscy mówią: Tego nie da się naprawić i wtedy pojawia się
ktoś kto o tym nie wie i po prostu to naprawia.
W kuchni każdy ma swoje ulubione smaki. Jeden lubi klasykę klasyczną a
drugi klasykę z niespodzianką i zaskoczeniem.

pozdr,
AW

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


38. Data: 2012-11-18 15:56:10

Temat: Re: Jakie przyprawy dajecie do zup?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 18 Nov 2012 16:31:42 +0100, Artur Wieckowski napisał(a):

> W dniu 2012-11-18 16:02, Ikselka pisze:
>>> Kuchnia to miejsce gdzie Ci co lubią eksperymentować, mogą to robić pod
>>> swój smak. Ja na przykład lubię po pierwsze łamać smaki, a po drugie
>>> jeśli mogę, to mnożyć smaki/ Jedno ziarenko i jeden liść imho smaku
>>> rosołu nie zdominują a mogą (oczywiście nie muszą) dodać aromatów/
>>>
>>
>> Po co "łamać" coś, co jest idealne? Mam po prostu inną naturę niż Ty -
>> długo szukam/testuję, a kiedy coś osiąga ideał, raz na zawsze i z ulgą
>> porzucam myśli o innowacjach. Mam tak ze wszystkim, nie chodzi tylko o
>> smaki - począwszy od ulubionego długopisu, kosmetyku, rajstop czy butów aż
>> po urządzenie miejsca, w którym mieszkam, nie mówiąc już o życiu uczuciowym
>> :-)
>> Co nie oznacza, że nie jestem otwarta na nowe doznania - ale tylko jako
>> ciekawostki :-)
>
> Nawet Wenus z Milo jest dziś bez ręki. Ideały praktycznie nie istnieją.

Dlatego mam swoje :-)

> Zresztą z ideałami jest trochę tak jak awariami, których nie da się
> naprawić. Wszyscy mówią: Tego nie da się naprawić i wtedy pojawia się
> ktoś kto o tym nie wie i po prostu to naprawia.


> W kuchni każdy ma swoje ulubione smaki. Jeden lubi klasykę klasyczną a
> drugi klasykę z niespodzianką i zaskoczeniem.

Nic mnie w kuchni nie zaskakuje zbytnio. Nie rozumiem też ludzi, którzy
oczekują, że za następną górą znajdą coś, czego nie można się było
spodziewać ;-)
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


39. Data: 2012-11-18 19:11:55

Temat: Re: Jakie przyprawy dajecie do zup?
Od: tomjas <t...@W...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

On Sun, 18 Nov 2012 12:06:04 +0100, Artur Wieckowski wrote:
> W dniu 2012-11-13 06:48, tomjas pisze:
>> On Tue, 13 Nov 2012 00:12:05 +0100, Aicha wrote:
>>> W dniu 2012-11-12 14:15, tomjas pisze:
>>>
>>>> Do rosołu jednak daję kostkę.
>>>
>>> :O To z czego Ty ten rosół robisz?
>>>
>> No z tego z czego się robi - z mięsa.
>>
> Rosół lubi marchew, a jeszcze lepiej bardzo dużo marchwi.
> Pozostała włoszczyzna w dużo mniejszej ilości.
> Do tego przypalona cebula, dużo pieprzu w ziarenkach
> i dodany pod sam koniec liść laurowy (jak wiemy wieńczy
> dzieło) Bardzo ważne, żeby rosół się nie zagotował, tylko
> leciutko, tuż przed wrzeniem długo "pykał" (będzie wtedy klarowny)
> Rosół nie musi być przyprawiany innymi ziołami (może jeszcze
> ziarno ziela angielskiego, ale też nie za dużo)
> ale oczywiście może, w końcu w kuchni należy eksperymentować
> i próbować co _nam_ najlepiej smakuje.
>
Tak, tak - generalnei wiem jak się rosół robi i też mam swój smak. Np.
do rosołu drobiowego dodaję tylko marchew, opieczoną cebulę, pieprz,
sól i lubczyk. Nie wyobrażam sobie np. pietruszki i innych warzyw
z włoszczyzny. Dawniej dawałem jeszcze kostki rosołowe - teraz zastępuję
je wspomnianym wcześniej lubczykiem.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


40. Data: 2012-11-19 10:19:47

Temat: Re: Jakie przyprawy dajecie do zup?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 18 Nov 2012 19:11:55 GMT, tomjas napisał(a):

> On Sun, 18 Nov 2012 12:06:04 +0100, Artur Wieckowski wrote:
>> W dniu 2012-11-13 06:48, tomjas pisze:
>>> On Tue, 13 Nov 2012 00:12:05 +0100, Aicha wrote:
>>>> W dniu 2012-11-12 14:15, tomjas pisze:
>>>>
>>>>> Do rosołu jednak daję kostkę.
>>>>
>>>> :O To z czego Ty ten rosół robisz?
>>>>
>>> No z tego z czego się robi - z mięsa.
>>>
>> Rosół lubi marchew, a jeszcze lepiej bardzo dużo marchwi.
>> Pozostała włoszczyzna w dużo mniejszej ilości.
>> Do tego przypalona cebula, dużo pieprzu w ziarenkach
>> i dodany pod sam koniec liść laurowy (jak wiemy wieńczy
>> dzieło) Bardzo ważne, żeby rosół się nie zagotował, tylko
>> leciutko, tuż przed wrzeniem długo "pykał" (będzie wtedy klarowny)
>> Rosół nie musi być przyprawiany innymi ziołami (może jeszcze
>> ziarno ziela angielskiego, ale też nie za dużo)
>> ale oczywiście może, w końcu w kuchni należy eksperymentować
>> i próbować co _nam_ najlepiej smakuje.
>>
> Tak, tak - generalnei wiem jak się rosół robi i też mam swój smak. Np.
> do rosołu drobiowego dodaję tylko marchew, opieczoną cebulę, pieprz,
> sól i lubczyk. Nie wyobrażam sobie np. pietruszki

Ja daję, ale niewiele - lubczyk w roli głównej :-)

> i innych warzyw
> z włoszczyzny. Dawniej dawałem jeszcze kostki rosołowe - teraz zastępuję
> je wspomnianym wcześniej lubczykiem.

O tak, lubczyku ci u mnie dostatek, uwielbiam lubczyk - świetny też do
krupniku :-)
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 3 . [ 4 ] . 5


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Na św. Marcina najlepsza gęsina
Dyniowo.
Przyprawy
Jennifer L Racey Loves really Big Dick
Moje przedwczorajsze danko dla gościa :-)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »