Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!.POSTED!not-for-mail
From: Artur Wieckowski <a...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jakie przyprawy dajecie do zup?
Date: Sun, 18 Nov 2012 15:43:46 +0100
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 36
Message-ID: <k8as7a$e7h$1@node2.news.atman.pl>
References: <s...@k...localdomain>
<s...@k...localdomain>
<k7qs8l$6jl$1@news.dialog.net.pl>
<s...@k...localdomain>
<k7rvo8$dii$1@usenet.news.interia.pl>
<s...@k...localdomain>
<k8aff3$p2o$1@node1.news.atman.pl>
<12fw8e84jyx29$.8vrdo50m4bmg.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: 89-74-128-137.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node2.news.atman.pl 1353249834 14577 89.74.128.137 (18 Nov 2012 14:43:54
GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 18 Nov 2012 14:43:54 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:16.0) Gecko/20121026
Thunderbird/16.0.2
In-Reply-To: <12fw8e84jyx29$.8vrdo50m4bmg.dlg@40tude.net>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:349614
Ukryj nagłówki
W dniu 2012-11-18 14:46, Ikselka pisze:
> Dnia Sun, 18 Nov 2012 12:06:04 +0100, Artur Wieckowski napisał(a):
>
>> W dniu 2012-11-13 06:48, tomjas pisze:
>>> On Tue, 13 Nov 2012 00:12:05 +0100, Aicha wrote:
>>>> W dniu 2012-11-12 14:15, tomjas pisze:
>>>>
>>>>> Do rosołu jednak daję kostkę.
>>>>
>>>> :O To z czego Ty ten rosół robisz?
>>>>
>>> No z tego z czego się robi - z mięsa.
>>>
>> Rosół lubi marchew, a jeszcze lepiej bardzo dużo marchwi.
>> Pozostała włoszczyzna w dużo mniejszej ilości.
>> Do tego przypalona cebula, dużo pieprzu w ziarenkach
>> i dodany pod sam koniec liść laurowy (jak wiemy wieńczy
>> dzieło) Bardzo ważne, żeby rosół się nie zagotował, tylko
>> leciutko, tuż przed wrzeniem długo "pykał" (będzie wtedy klarowny)
>> Rosół nie musi być przyprawiany innymi ziołami (może jeszcze
>> ziarno ziela angielskiego, ale też nie za dużo)
>> ale oczywiście może, w końcu w kuchni należy eksperymentować
>> i próbować co _nam_ najlepiej smakuje.
>
>
> Zielem angielskim i liściem laurowym to ja zalewajkę na wieprzu i flaki
> przyprawiam. Aromatu DOBREJ wołowiny nie warto zabijać tymi "zadymiaczami"
> :-)
Kuchnia to miejsce gdzie Ci co lubią eksperymentować, mogą to robić pod
swój smak. Ja na przykład lubię po pierwsze łamać smaki, a po drugie
jeśli mogę, to mnożyć smaki/ Jedno ziarenko i jeden liść imho smaku
rosołu nie zdominują a mogą (oczywiście nie muszą) dodać aromatów/
pozdr.
AW
|