Data: 2012-11-18 15:02:12
Temat: Re: Jakie przyprawy dajecie do zup?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sun, 18 Nov 2012 15:43:46 +0100, Artur Wieckowski napisał(a):
> W dniu 2012-11-18 14:46, Ikselka pisze:
>> Dnia Sun, 18 Nov 2012 12:06:04 +0100, Artur Wieckowski napisał(a):
>>
>>> W dniu 2012-11-13 06:48, tomjas pisze:
>>>> On Tue, 13 Nov 2012 00:12:05 +0100, Aicha wrote:
>>>>> W dniu 2012-11-12 14:15, tomjas pisze:
>>>>>
>>>>>> Do rosołu jednak daję kostkę.
>>>>>
>>>>> :O To z czego Ty ten rosół robisz?
>>>>>
>>>> No z tego z czego się robi - z mięsa.
>>>>
>>> Rosół lubi marchew, a jeszcze lepiej bardzo dużo marchwi.
>>> Pozostała włoszczyzna w dużo mniejszej ilości.
>>> Do tego przypalona cebula, dużo pieprzu w ziarenkach
>>> i dodany pod sam koniec liść laurowy (jak wiemy wieńczy
>>> dzieło) Bardzo ważne, żeby rosół się nie zagotował, tylko
>>> leciutko, tuż przed wrzeniem długo "pykał" (będzie wtedy klarowny)
>>> Rosół nie musi być przyprawiany innymi ziołami (może jeszcze
>>> ziarno ziela angielskiego, ale też nie za dużo)
>>> ale oczywiście może, w końcu w kuchni należy eksperymentować
>>> i próbować co _nam_ najlepiej smakuje.
>>
>>
>> Zielem angielskim i liściem laurowym to ja zalewajkę na wieprzu i flaki
>> przyprawiam. Aromatu DOBREJ wołowiny nie warto zabijać tymi "zadymiaczami"
>> :-)
>
> Kuchnia to miejsce gdzie Ci co lubią eksperymentować, mogą to robić pod
> swój smak. Ja na przykład lubię po pierwsze łamać smaki, a po drugie
> jeśli mogę, to mnożyć smaki/ Jedno ziarenko i jeden liść imho smaku
> rosołu nie zdominują a mogą (oczywiście nie muszą) dodać aromatów/
>
Po co "łamać" coś, co jest idealne? Mam po prostu inną naturę niż Ty -
długo szukam/testuję, a kiedy coś osiąga ideał, raz na zawsze i z ulgą
porzucam myśli o innowacjach. Mam tak ze wszystkim, nie chodzi tylko o
smaki - począwszy od ulubionego długopisu, kosmetyku, rajstop czy butów aż
po urządzenie miejsca, w którym mieszkam, nie mówiąc już o życiu uczuciowym
:-)
Co nie oznacza, że nie jestem otwarta na nowe doznania - ale tylko jako
ciekawostki :-)
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
|