Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.n
eostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Jakie przyprawy dajecie do zup?
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <s...@k...localdomain>
<s...@k...localdomain>
<k7qs8l$6jl$1@news.dialog.net.pl>
<s...@k...localdomain>
<k7rvo8$dii$1@usenet.news.interia.pl>
<s...@k...localdomain>
<k8aff3$p2o$1@node1.news.atman.pl>
<12fw8e84jyx29$.8vrdo50m4bmg.dlg@40tude.net>
<k8as7a$e7h$1@node2.news.atman.pl>
Date: Sun, 18 Nov 2012 16:02:12 +0100
Message-ID: <1...@4...net>
Lines: 52
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.4.82.78
X-Trace: 1353250933 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 26707 83.4.82.78:49883
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:349615
Ukryj nagłówki
Dnia Sun, 18 Nov 2012 15:43:46 +0100, Artur Wieckowski napisał(a):
> W dniu 2012-11-18 14:46, Ikselka pisze:
>> Dnia Sun, 18 Nov 2012 12:06:04 +0100, Artur Wieckowski napisał(a):
>>
>>> W dniu 2012-11-13 06:48, tomjas pisze:
>>>> On Tue, 13 Nov 2012 00:12:05 +0100, Aicha wrote:
>>>>> W dniu 2012-11-12 14:15, tomjas pisze:
>>>>>
>>>>>> Do rosołu jednak daję kostkę.
>>>>>
>>>>> :O To z czego Ty ten rosół robisz?
>>>>>
>>>> No z tego z czego się robi - z mięsa.
>>>>
>>> Rosół lubi marchew, a jeszcze lepiej bardzo dużo marchwi.
>>> Pozostała włoszczyzna w dużo mniejszej ilości.
>>> Do tego przypalona cebula, dużo pieprzu w ziarenkach
>>> i dodany pod sam koniec liść laurowy (jak wiemy wieńczy
>>> dzieło) Bardzo ważne, żeby rosół się nie zagotował, tylko
>>> leciutko, tuż przed wrzeniem długo "pykał" (będzie wtedy klarowny)
>>> Rosół nie musi być przyprawiany innymi ziołami (może jeszcze
>>> ziarno ziela angielskiego, ale też nie za dużo)
>>> ale oczywiście może, w końcu w kuchni należy eksperymentować
>>> i próbować co _nam_ najlepiej smakuje.
>>
>>
>> Zielem angielskim i liściem laurowym to ja zalewajkę na wieprzu i flaki
>> przyprawiam. Aromatu DOBREJ wołowiny nie warto zabijać tymi "zadymiaczami"
>> :-)
>
> Kuchnia to miejsce gdzie Ci co lubią eksperymentować, mogą to robić pod
> swój smak. Ja na przykład lubię po pierwsze łamać smaki, a po drugie
> jeśli mogę, to mnożyć smaki/ Jedno ziarenko i jeden liść imho smaku
> rosołu nie zdominują a mogą (oczywiście nie muszą) dodać aromatów/
>
Po co "łamać" coś, co jest idealne? Mam po prostu inną naturę niż Ty -
długo szukam/testuję, a kiedy coś osiąga ideał, raz na zawsze i z ulgą
porzucam myśli o innowacjach. Mam tak ze wszystkim, nie chodzi tylko o
smaki - począwszy od ulubionego długopisu, kosmetyku, rajstop czy butów aż
po urządzenie miejsca, w którym mieszkam, nie mówiąc już o życiu uczuciowym
:-)
Co nie oznacza, że nie jestem otwarta na nowe doznania - ale tylko jako
ciekawostki :-)
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
|