Data: 2012-11-18 14:43:46
Temat: Re: Jakie przyprawy dajecie do zup?
Od: Artur Wieckowski <a...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2012-11-18 14:46, Ikselka pisze:
> Dnia Sun, 18 Nov 2012 12:06:04 +0100, Artur Wieckowski napisał(a):
>
>> W dniu 2012-11-13 06:48, tomjas pisze:
>>> On Tue, 13 Nov 2012 00:12:05 +0100, Aicha wrote:
>>>> W dniu 2012-11-12 14:15, tomjas pisze:
>>>>
>>>>> Do rosołu jednak daję kostkę.
>>>>
>>>> :O To z czego Ty ten rosół robisz?
>>>>
>>> No z tego z czego się robi - z mięsa.
>>>
>> Rosół lubi marchew, a jeszcze lepiej bardzo dużo marchwi.
>> Pozostała włoszczyzna w dużo mniejszej ilości.
>> Do tego przypalona cebula, dużo pieprzu w ziarenkach
>> i dodany pod sam koniec liść laurowy (jak wiemy wieńczy
>> dzieło) Bardzo ważne, żeby rosół się nie zagotował, tylko
>> leciutko, tuż przed wrzeniem długo "pykał" (będzie wtedy klarowny)
>> Rosół nie musi być przyprawiany innymi ziołami (może jeszcze
>> ziarno ziela angielskiego, ale też nie za dużo)
>> ale oczywiście może, w końcu w kuchni należy eksperymentować
>> i próbować co _nam_ najlepiej smakuje.
>
>
> Zielem angielskim i liściem laurowym to ja zalewajkę na wieprzu i flaki
> przyprawiam. Aromatu DOBREJ wołowiny nie warto zabijać tymi "zadymiaczami"
> :-)
Kuchnia to miejsce gdzie Ci co lubią eksperymentować, mogą to robić pod
swój smak. Ja na przykład lubię po pierwsze łamać smaki, a po drugie
jeśli mogę, to mnożyć smaki/ Jedno ziarenko i jeden liść imho smaku
rosołu nie zdominują a mogą (oczywiście nie muszą) dodać aromatów/
pozdr.
AW
|