Data: 2012-11-18 19:11:55
Temat: Re: Jakie przyprawy dajecie do zup?
Od: tomjas <t...@W...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Sun, 18 Nov 2012 12:06:04 +0100, Artur Wieckowski wrote:
> W dniu 2012-11-13 06:48, tomjas pisze:
>> On Tue, 13 Nov 2012 00:12:05 +0100, Aicha wrote:
>>> W dniu 2012-11-12 14:15, tomjas pisze:
>>>
>>>> Do rosołu jednak daję kostkę.
>>>
>>> :O To z czego Ty ten rosół robisz?
>>>
>> No z tego z czego się robi - z mięsa.
>>
> Rosół lubi marchew, a jeszcze lepiej bardzo dużo marchwi.
> Pozostała włoszczyzna w dużo mniejszej ilości.
> Do tego przypalona cebula, dużo pieprzu w ziarenkach
> i dodany pod sam koniec liść laurowy (jak wiemy wieńczy
> dzieło) Bardzo ważne, żeby rosół się nie zagotował, tylko
> leciutko, tuż przed wrzeniem długo "pykał" (będzie wtedy klarowny)
> Rosół nie musi być przyprawiany innymi ziołami (może jeszcze
> ziarno ziela angielskiego, ale też nie za dużo)
> ale oczywiście może, w końcu w kuchni należy eksperymentować
> i próbować co _nam_ najlepiej smakuje.
>
Tak, tak - generalnei wiem jak się rosół robi i też mam swój smak. Np.
do rosołu drobiowego dodaję tylko marchew, opieczoną cebulę, pieprz,
sól i lubczyk. Nie wyobrażam sobie np. pietruszki i innych warzyw
z włoszczyzny. Dawniej dawałem jeszcze kostki rosołowe - teraz zastępuję
je wspomnianym wcześniej lubczykiem.
|