Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!news.supermedia.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.internetia.pl!op
al.futuro.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.ne
ws.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Jakie przyprawy dajecie do zup?
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <s...@k...localdomain>
<s...@k...localdomain>
<k7qs8l$6jl$1@news.dialog.net.pl>
<s...@k...localdomain>
<k7rvo8$dii$1@usenet.news.interia.pl>
<s...@k...localdomain>
<k8aff3$p2o$1@node1.news.atman.pl>
<s...@k...localdomain>
Date: Mon, 19 Nov 2012 11:19:47 +0100
Message-ID: <1...@4...net>
Lines: 40
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.79.41
X-Trace: 1353320387 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 1220 79.191.79.41:49701
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:349619
Ukryj nagłówki
Dnia 18 Nov 2012 19:11:55 GMT, tomjas napisał(a):
> On Sun, 18 Nov 2012 12:06:04 +0100, Artur Wieckowski wrote:
>> W dniu 2012-11-13 06:48, tomjas pisze:
>>> On Tue, 13 Nov 2012 00:12:05 +0100, Aicha wrote:
>>>> W dniu 2012-11-12 14:15, tomjas pisze:
>>>>
>>>>> Do rosołu jednak daję kostkę.
>>>>
>>>> :O To z czego Ty ten rosół robisz?
>>>>
>>> No z tego z czego się robi - z mięsa.
>>>
>> Rosół lubi marchew, a jeszcze lepiej bardzo dużo marchwi.
>> Pozostała włoszczyzna w dużo mniejszej ilości.
>> Do tego przypalona cebula, dużo pieprzu w ziarenkach
>> i dodany pod sam koniec liść laurowy (jak wiemy wieńczy
>> dzieło) Bardzo ważne, żeby rosół się nie zagotował, tylko
>> leciutko, tuż przed wrzeniem długo "pykał" (będzie wtedy klarowny)
>> Rosół nie musi być przyprawiany innymi ziołami (może jeszcze
>> ziarno ziela angielskiego, ale też nie za dużo)
>> ale oczywiście może, w końcu w kuchni należy eksperymentować
>> i próbować co _nam_ najlepiej smakuje.
>>
> Tak, tak - generalnei wiem jak się rosół robi i też mam swój smak. Np.
> do rosołu drobiowego dodaję tylko marchew, opieczoną cebulę, pieprz,
> sól i lubczyk. Nie wyobrażam sobie np. pietruszki
Ja daję, ale niewiele - lubczyk w roli głównej :-)
> i innych warzyw
> z włoszczyzny. Dawniej dawałem jeszcze kostki rosołowe - teraz zastępuję
> je wspomnianym wcześniej lubczykiem.
O tak, lubczyku ci u mnie dostatek, uwielbiam lubczyk - świetny też do
krupniku :-)
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
|