Data: 2000-06-30 10:18:08
Temat: Jesiotr - jak przyrządzić-Odpowiedz
Od: p...@n...chok.kielce.pl (Robert Piotrowicz)
Pokaż wszystkie nagłówki
Mysle ze bedzie ci smakowal
Jesiotr o wadze 1.5-2 kg
I
Pieczony
Jesiotra sparzyc goraca woda, żeby skóra latwiej zeszla. Nasolic i odstawic na 2-3
godziny. Piec w piekarniku podkładajac duzo masla. Gdy maslo sie przesmazy dolac
kilka lyzek rosolu lub wody oraz wloszczyzne i tym smakiem polewac rybe w czasie
pieczenia. Podawac z sosem kaparowym lub wloskim. Doskonaly jest na zimno z sosem
chrzanowym lub musztardowym.
II
Duszony (fricandeau z jesiotra)
Obieramy ze skóry, szpikujemy slonina. Posolic, popieprzyc, wlozyc do rondla. Dodac
cebule, marchewke, pietruszke, kawalek selera. Podlac rosolem lub woda, dusic przez
godzine. (Mozna na ostatnie 10-15 minut wyjac wloszczyzne i dodac smietane, czesto
plewac a na koniec dodac sporo koperku-juz nie gotowac- wtedy mamy jesiotra w
smietanie.)Po wyjeciu polac go smakiem przetartym przez sito. Podawac z pieczonymi
ziemniakami.
Sos wloski AD 1904
Kawalek szynki drobno pokroic, dodac kilka szalotek i udusic z lyzka masla, wlac
kieliszek bialego wina i 2 lyzki bulionu zagotowac i przefasowac. Nastepnie sos
posolic, dodac troche posiekanych pieczarek i kilka calych szalotek, zagotowac razem
a przed podaniem dodac troche zielonej pietruszki.
Sos kaparowy AD 1904
Kawałek masla zrumienic z lyzka maki i z cebula drobno pokrajana, roaprowadzic
rosolem, dodac soli, pieprzu, troche cukru i soku z cytryny (moze lepiej octu
ryzowego-moje) aby byl slodko-kwasny - zagotowac a na pol godziny przed podaniem
wsypac garsc kaparow, nie gotujac.
Smacznego
eRPe
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
|