Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.internetia.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: KANAPKI
Date: Mon, 5 Nov 2007 09:19:51 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 93
Message-ID: <fgmjpq$m8c$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abdc200.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1194250876 22796 83.6.244.200 (5 Nov 2007 08:21:16 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 5 Nov 2007 08:21:16 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3198
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Antivirus: avast! (VPS 071104-0, 2007-11-04), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:305076
Ukryj nagłówki
Kilka dodatków do masła czyni cuda.
Masło jajeczne:
10 dag masła
1 jajko na twardo
20 g zieleniny (pietruszka, koper, cebula - może byc szczypior pędzony z
cebuli zanurzonej w słoiku z wodą na parapecie)
Sól, pieprz, mielona gorczyca, tarty chrzan - co kto lubi.
Masło zmiksować z żółtkiem, dodać posiekane drobno białko, zieleninę,
posolić i przyprawic do smaku.
Masło pomidorowe:
10 dag masła
2 łyżki stołowe przecieru lub koncentratu pomidorowego
1 łyżka stołowa twarogu
1 strąk papryki czerwonej
sól
Zmiksować masło z pastą pomidorową, twarogiem i miękiszem papryki...
Masło twarogowe:
10 dag masła
5-10 dag twarogu
mielony pieprz (może być kolorowy) lub papryka
1 łyżka dobrej śmietany
Zmiksować.
Masło śledziowe:
10 dag masła śmietankowego
3 dag filetu śledzia solonego
mielona gorczyca lub szczypior cebuli
Zmiksować.
Masło szprotowe, sardelowe lub kilkowe.
10 dag masła
5-6 drobnych rybek (opcja - wędzone) lub jedna większa.
sok z cytryny
Zmiksować.
Masło gorczycowe lub musztardowe:
10 dag masła
1 łyżeczka mielonej gorczycy lub łyżka musztardy, sól.
Zmiksować.
Masło chrzanowe:
10 dag masła
1 łyżka tartego chrzanu
sól
Zmiksować.
Masło krewetkowe:
10 dag masła
mięso krewetek lub pasta krewetkowa z puszki.
sól
Zmiksować.
Masło krewetkowe pikantne:
12 dag mięsa lub pasty krewetkowej
6 dag masła
6 dag sera topionego
pieprz mielony
sok z cytryny
sól
Zmiksować lub utrzeć.
Masło bryndzowe:
10 dag masła
5 dag bryndzy
Zmiksować.
Masło bryndzowe z żurawiną:
Jak wyżej - wymieszać z żurawiną lub ułożyć ją na posmarowanych kanapkach.
|