Data: 2007-11-05 08:19:51
Temat: KANAPKI
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Kilka dodatków do masła czyni cuda.
Masło jajeczne:
10 dag masła
1 jajko na twardo
20 g zieleniny (pietruszka, koper, cebula - może byc szczypior pędzony z
cebuli zanurzonej w słoiku z wodą na parapecie)
Sól, pieprz, mielona gorczyca, tarty chrzan - co kto lubi.
Masło zmiksować z żółtkiem, dodać posiekane drobno białko, zieleninę,
posolić i przyprawic do smaku.
Masło pomidorowe:
10 dag masła
2 łyżki stołowe przecieru lub koncentratu pomidorowego
1 łyżka stołowa twarogu
1 strąk papryki czerwonej
sól
Zmiksować masło z pastą pomidorową, twarogiem i miękiszem papryki...
Masło twarogowe:
10 dag masła
5-10 dag twarogu
mielony pieprz (może być kolorowy) lub papryka
1 łyżka dobrej śmietany
Zmiksować.
Masło śledziowe:
10 dag masła śmietankowego
3 dag filetu śledzia solonego
mielona gorczyca lub szczypior cebuli
Zmiksować.
Masło szprotowe, sardelowe lub kilkowe.
10 dag masła
5-6 drobnych rybek (opcja - wędzone) lub jedna większa.
sok z cytryny
Zmiksować.
Masło gorczycowe lub musztardowe:
10 dag masła
1 łyżeczka mielonej gorczycy lub łyżka musztardy, sól.
Zmiksować.
Masło chrzanowe:
10 dag masła
1 łyżka tartego chrzanu
sól
Zmiksować.
Masło krewetkowe:
10 dag masła
mięso krewetek lub pasta krewetkowa z puszki.
sól
Zmiksować.
Masło krewetkowe pikantne:
12 dag mięsa lub pasty krewetkowej
6 dag masła
6 dag sera topionego
pieprz mielony
sok z cytryny
sól
Zmiksować lub utrzeć.
Masło bryndzowe:
10 dag masła
5 dag bryndzy
Zmiksować.
Masło bryndzowe z żurawiną:
Jak wyżej - wymieszać z żurawiną lub ułożyć ją na posmarowanych kanapkach.
|