Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia KIBINY

Grupy

Szukaj w grupach

 

KIBINY

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-11-28 17:07:42

Temat: KIBINY
Od: "Izulka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dobry wieczór :-)

ma ktoś przepis na takie prawdziwe litewskie kibiny (takie jak podają w
Trokach)??

gorąco pozdrawiam z Łodzi
Iza


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-11-28 17:35:15

Temat: Re: KIBINY
Od: "Kri$" <u...@l...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Izulka" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:cod0l5$a25$1@news.onet.pl...
> Dobry wieczór :-)
>
> ma ktoś przepis na takie prawdziwe litewskie kibiny (takie jak podają w
> Trokach)??
>
> gorąco pozdrawiam z Łodzi
> Iza
>
Przyłączam się do pytania.
To naprawdę nie zapomniany smak....
Pozdrowienia
Kri$ P

--
**** Usuń co zbędne z adresu ****
pologk[MaUpa]wp(kropka)pl
=========================


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-28 17:50:04

Temat: Re: KIBINY
Od: "batory" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> >
> > ma ktoś przepis na takie prawdziwe litewskie kibiny (takie jak podają w
> > Trokach)??
> >
A co to są kibiny??
Pozdr. - A.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-28 19:14:46

Temat: Re: KIBINY
Od: "Bozena" <b...@s...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Kibinai, to danie kuchni karaimskiej. A najlepsze faktycznie sa w Trokach,
poniewaz tam mieszkalo kiedys najwiecej karaimow :)


Zdjecie jest tu:
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl/archiwum/kibinai.jp
g

KIBINAI
Przepis na 1 porcje:
Farsz
100gr jagnieciny (moze byc chuda wieprzowina)
15gr cebuli
25gr wody
0,5gr cukru
sol, pieprz, przyprawy
Drobno posiekana cebule wymieszac z mielonym miesesm, woda, cukrem, sola,
pieprzem i przyprawami.

Ciasto:
70 gr maki
20gr masla lub margaryny
15gr smietany
13gr jajka
1gr cukru
Z tych skladnikow zagniesc ciasto i podielic na 2 czesci. Kazda czesc
rozwalkowac, nalozyc farsz i uformowac pierozki ladnie zawijajac sklejony
brzeg. Przejechac rozmaconym jajkiem i piec 25-30 min w piekarniku.

Dyskusje na ten temat: http://glinki.com/?l=7yz7v7

Bozenka z Wilna :-)
sloneczna miodzio dziewczyna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-28 20:02:02

Temat: Re: KIBINY
Od: "Jean" <j...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> KIBINAI
> Przepis na 1 porcje:
> Farsz
> 100gr jagnieciny (moze byc chuda wieprzowina)
> 15gr cebuli
> 25gr wody
> 0,5gr cukru
> sol, pieprz, przyprawy
> Drobno posiekana cebule wymieszac z mielonym miesesm, woda, cukrem, sola,
> pieprzem i przyprawami.

oczywiscie farsz surowy, niektorzy robia tez z drobno krojonego
i zapomnialas o jednym... do kibina podczas konsumpcji kieliszeczek
suktinisa ;)

Jean


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-28 21:38:39

Temat: Re: KIBINY
Od: "Bozena" <b...@s...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

"Jean" wrote in message...
>> KIBINAI
>> Przepis na 1 porcje:
>> Farsz
>> 100gr jagnieciny (moze byc chuda wieprzowina)
>> 15gr cebuli
>> 25gr wody
>> 0,5gr cukru
>> sol, pieprz, przyprawy
>> Drobno posiekana cebule wymieszac z mielonym miesesm, woda, cukrem, sola,
>> pieprzem i przyprawami.
>
> oczywiscie farsz surowy, niektorzy robia tez z drobno krojonego
> i zapomnialas o jednym... do kibina podczas konsumpcji kieliszeczek
> suktinisa ;)
>
> Jean


Farsz absolutnie surowy. I koniecznie zadbac o porzadne zaklejenie, ze by
powstaly w srodku sosik nie wyciekl.
Co do"Suktinisa", mam odmienne zdanie... "Suktinis", owszem jest mocny (50%)
i smaczny, ale jednak do kibinai zbyt slodki... :)

Bozenka z Wilna :-)
sloneczna miodzio dziewczyna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-28 22:14:03

Temat: Re: KIBINY
Od: "eM eL" <badbatz99@hotmailCUT_THIS_OUT.com> szukaj wiadomości tego autora

Uwielbiam polskie przepisy...Sa takie wyczerpujace i doglebnie wyjasniaja wszystkie
procedury i skladniki :-)

> Drobno posiekana cebule wymieszac z mielonym miesesm, woda, cukrem, sola, pieprzem
> i przyprawami.
^^^^^^^^^^
Jakimi przyprawami...To jakis sekret, czy co? (Nie wszyscy czytajacy te grupe
mieszkaja w Polszcze.)


--
><eM eL><Washington, D.C.><
><There's no place like 127.0.0.1><


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-29 07:54:17

Temat: Re: KIBINY
Od: Maria <m...@g...com> szukaj wiadomości tego autora



eM eL wrote:

> Jakimi przyprawami...To jakis sekret, czy co? (Nie wszyscy czytajacy te grupe
> mieszkaja w Polszcze.)

To akurat nie jest polska potrawa, a litewska a przepis podala Bozenka z
Wilna (Wilno juz od jakiegos czasu nie nasze....)

Maria

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-29 19:10:59

Temat: Re: KIBINY
Od: "Jean" <j...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> To akurat nie jest polska potrawa, a litewska a przepis podala Bozenka z
> Wilna (Wilno juz od jakiegos czasu nie nasze....)

Wilno jeszcze nie nasze tak jak Lwow, ale to kwestia czasu ;)
ps. mnie suktinis smakuje do kibinow

Jean


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

brukselka
KONINA - gdzie we Wrocławiu?
Bezy
Z karpiem do Gus'ka na gazie
Barolo w Lidl'u

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »