Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kamionka z Bochni - forma na babę.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kamionka z Bochni - forma na babę.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 32


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2012-04-16 12:03:19

Temat: Re: Kamionka z Bochni - forma na babę.
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

On 16 Kwi, 09:01, czeremcha <1...@g...com> wrote:
> On 16 Kwi, 00:08, Aicha <b...@t...ja> wrote:
>
> > Nie masz jeszcze termoodpornych rękawic/łapek z silikonu???
>
> Do takich zadań tego typu rękawice są chyba lepsze:
>
> http://www.countryloversstore.com/acatalog/M_OvenGlo
ve_Check_Rose.jpg
>

Też tak myślę. Takich mam ze 4 pary, różnej długości, w tym nawet do
łokcia. Nawet jedne pokryte "kosmiczną" substancją jak kombinezony
hutników.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2012-04-16 12:05:47

Temat: Re: Kamionka z Bochni - forma na babę.
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

On 16 Kwi, 09:00, czeremcha <1...@g...com> wrote:
> On 15 Kwi, 21:55, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>
> > Na chleb to sobie kupię garnek rzymski. Doniczki gliniane mają raczej
> > nieciekawe kształty.
>
> Czy ja wiem? Fajne chlebki wychodzą, i to całkiem tradycyjne ;-)
>
> http://images49.fotosik.pl/1459/cfa2988b1a4bf72egen.
jpg

Hy hy :-)


>
> Ponoć zamiast rzymskiego garnka można upiec chleb w naczyniu
> żaroodpornym. Chyba się zdecyduję i spróbuję, bo nie mam odwagi
> zaryzykować pieczenia /a dokładniej - wrzucania ciasta chlebowego do
> nagrzanego naczynia/ w żeliwnym, polewanym garnku ;-)
>

Ale dlaczego miałabyś je wrzucać do nagrzanego? Przecież wystarczy
ostatnie wyrastanie ciasta przeprowadzić w tymże "docelowym" naczyniu/
garnku i w nim już piec.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2012-04-16 18:01:38

Temat: Re: Kamionka z Bochni - forma na babę.
Od: czeremcha <1...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 16 Kwi, 14:05, Ikselka <i...@g...pl> wrote:

> Ale dlaczego miałabyś je wrzucać do nagrzanego? Przecież wystarczy
> ostatnie wyrastanie ciasta przeprowadzić w tymże "docelowym" naczyniu/
> garnku i w nim już piec.

Kiedy właśnie przepisy tak mówią i chciałabym wypróbować... Np taki:

http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2012/02/chleb-
kminkowy-bez-wyrabiania.html

Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2012-04-16 18:23:08

Temat: Re: Kamionka z Bochni - forma na babę.
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

On 16 Kwi, 20:01, czeremcha <1...@g...com> wrote:
> On 16 Kwi, 14:05, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>
> > Ale dlaczego miałabyś je wrzucać do nagrzanego? Przecież wystarczy
> > ostatnie wyrastanie ciasta przeprowadzić w tymże "docelowym" naczyniu/
> > garnku i w nim już piec.
>
> Kiedy właśnie przepisy tak mówią i chciałabym wypróbować... Np taki:
>
> http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2012/02/chleb-
kminkowy-bez-wyra...
>

O, ciekawe, owszem. Tyle że to jest przepis dla posiadaczek
nowoczesnych piekarników, które są nagrzane już po kilku minutach od
włączenia - mój się nagrzewa do pieczenia spokojnie, gotowy jest
dopiero po jakichś 2 godzinach porządnego palenia pod fajerkami.
Wyrastanie ciasta zatem u mnie polega na włożeniu go w naczyniu do
zimnego piekarnika :-)

I fajna stronka, chyba nie byłam na niej jeszcze, a jesli, to dawno i
zapomniałam. Warto w niej poszperać i zaznaczyć ją sobie - co też
uczynię. Dzięki za link :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2012-04-16 19:08:23

Temat: Re: Kamionka z Bochni - forma na babę.
Od: czeremcha <1...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 16 Kwi, 20:23, Ikselka <i...@g...pl> wrote:

> O, ciekawe, owszem. Tyle że to jest przepis dla posiadaczek
> nowoczesnych piekarników,

Myślę, że spokojnie dałabyś radę - przecież autorka pisze o
przerzuceniu ciasta na ścierkę i potem do gorącego garnka "następnego
dnia", a nie "świtem następnego dnia" ;-)

No i poza tym strzeliła babola zupełnego pisząc "kminkowy" o chlebie z
kminem...

Ale jednak upiekłabym z kminkiem. Kminowy musiałbym zjeść sama - a i
nie pasowałby do wszystkiego zapewne ;-)

Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2012-04-16 19:15:23

Temat: Re: Kamionka z Bochni - forma na babę.
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

On 16 Kwi, 21:08, czeremcha <1...@g...com> wrote:
> On 16 Kwi, 20:23, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>
> > O, ciekawe, owszem. Tyle że to jest przepis dla posiadaczek
> > nowoczesnych piekarników,
>
> Myślę, że spokojnie dałabyś radę - przecież autorka pisze o
> przerzuceniu ciasta na ścierkę i potem do gorącego garnka "następnego
> dnia", a nie "świtem następnego dnia" ;-)

E, radę dać to dam, tylko ta cała ekwilibrystyka z przerzucaniem
wydaje mi się zbędną komplikacją czegoś, co jest proste :-)

>
> No i poza tym strzeliła babola zupełnego pisząc "kminkowy" o chlebie z
> kminem...
>
> Ale jednak upiekłabym z kminkiem. Kminowy musiałbym zjeść sama - a i
> nie pasowałby do wszystkiego zapewne ;-)
>

Prawdę mówiąc z kminem sobie nie bardzo wyobrażam chleb akurat...
Kminek! I czarnuszka! - to tak.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2012-04-17 00:55:32

Temat: Re: Kamionka z Bochni - forma na babę.
Od: Animka <t...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-04-16 09:00, czeremcha pisze:
> On 15 Kwi, 21:55, Ikselka<i...@g...pl> wrote:
>
>> Na chleb to sobie kupię garnek rzymski. Doniczki gliniane mają raczej
>> nieciekawe kształty.
>
> Czy ja wiem? Fajne chlebki wychodzą, i to całkiem tradycyjne ;-)
>
> http://images49.fotosik.pl/1459/cfa2988b1a4bf72egen.
jpg
>
> Ponoć zamiast rzymskiego garnka można upiec chleb w naczyniu
> żaroodpornym. Chyba się zdecyduję i spróbuję, bo nie mam odwagi
> zaryzykować pieczenia /a dokładniej - wrzucania ciasta chlebowego do
> nagrzanego naczynia/ w żeliwnym, polewanym garnku ;-)

Ja kiedyś piekłam bezglutenowe w brytfankach.


--
animka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2012-04-17 00:57:19

Temat: Re: Kamionka z Bochni - forma na babę.
Od: Animka <t...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-04-16 14:05, Ikselka pisze:
> On 16 Kwi, 09:00, czeremcha<1...@g...com> wrote:
>> On 15 Kwi, 21:55, Ikselka<i...@g...pl> wrote:
>>
>>> Na chleb to sobie kupię garnek rzymski. Doniczki gliniane mają raczej
>>> nieciekawe kształty.
>>
>> Czy ja wiem? Fajne chlebki wychodzą, i to całkiem tradycyjne ;-)
>>
>> http://images49.fotosik.pl/1459/cfa2988b1a4bf72egen.
jpg
>
> Hy hy :-)

A to nie są doniczki do kwiatków? :-)


--
animka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2012-04-17 01:02:41

Temat: Re: Kamionka z Bochni - forma na babę.
Od: Animka <t...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-04-16 20:01, czeremcha pisze:
> On 16 Kwi, 14:05, Ikselka<i...@g...pl> wrote:
>
>> Ale dlaczego miałabyś je wrzucać do nagrzanego? Przecież wystarczy
>> ostatnie wyrastanie ciasta przeprowadzić w tymże "docelowym" naczyniu/
>> garnku i w nim już piec.
>
> Kiedy właśnie przepisy tak mówią i chciałabym wypróbować... Np taki:
>
> http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2012/02/chleb-
kminkowy-bez-wyrabiania.html

Fajne. Może upiekę, ale w brytfance. Tylko skąd wziąć ten kwas chlebowy.


--
animka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2012-04-17 01:06:08

Temat: Re: Kamionka z Bochni - forma na babę.
Od: Animka <t...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-04-16 21:15, Ikselka pisze:
> On 16 Kwi, 21:08, czeremcha<1...@g...com> wrote:
>> On 16 Kwi, 20:23, Ikselka<i...@g...pl> wrote:
>>
>>> O, ciekawe, owszem. Tyle że to jest przepis dla posiadaczek
>>> nowoczesnych piekarników,
>>
>> Myślę, że spokojnie dałabyś radę - przecież autorka pisze o
>> przerzuceniu ciasta na ścierkę i potem do gorącego garnka "następnego
>> dnia", a nie "świtem następnego dnia" ;-)
>
> E, radę dać to dam, tylko ta cała ekwilibrystyka z przerzucaniem
> wydaje mi się zbędną komplikacją czegoś, co jest proste :-)
>
>>
>> No i poza tym strzeliła babola zupełnego pisząc "kminkowy" o chlebie z
>> kminem...
>>
>> Ale jednak upiekłabym z kminkiem. Kminowy musiałbym zjeść sama - a i
>> nie pasowałby do wszystkiego zapewne ;-)
>>
>
> Prawdę mówiąc z kminem sobie nie bardzo wyobrażam chleb akurat...
> Kminek! I czarnuszka! - to tak.

Kiedyś były z kminkiem. Pyszne. Teraz już niedobre się kupuje.


--
animka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 . 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

AD: ~~** Enjoy Our New FREEBIES & embroidery designs for F.REE !! **~~
Stolnica silikonowa
Jugurt - "napój turecki"- czy tylko mi zaszkodził?
mięso zjadło aluminium
mięso z markietu - 'sztywne'

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »