Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!poznan.rmf.pl!news.m
an.poznan.pl!news.ipartners.pl!not-for-mail
From: Tib <c...@a...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Kilka pytan dot.szparagow
Date: Thu, 23 May 2002 05:39:55 +0200
Organization: Internet Partners
Lines: 60
Message-ID: <3...@a...pl>
NNTP-Posting-Host: kesa-adsl-6-2-c.ikp.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: news2.ipartners.pl 1022125003 82858 157.25.91.34 (23 May 2002 03:36:43 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: 23 May 2002 03:36:43 GMT
X-Accept-Language: en
X-Mailer: Mozilla 4.78 [en] (Win98; U)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:109350
Ukryj nagłówki
Pojechalam po 2 w nocy na gielde owocowo-warzywna w Broni(costam),chyba
w Broniszewicach,ale ja sie gubie we wlasnej lazience,a Warszawa to
spore miasto i okolic tez ma pare,wiec nic sobie za to uciac nie
dam..;-)Whatever,nabylam 8 peczkow,swiadoma,ze zezre to
blyskawicznie.Dwoch juz nie ma,sa natomiast pytania odnosnie.
Czy fioletowe to biale,ktore powystawialy lebki?
I czy to regula,ze fioletowe sa bardziej gorzkie?Takie odnioslam
wrazenie przy kilku,az mnie otrzepalo.
Czy dlatego fioletowe sa tansze?Poza tym,ze kilka bylo gorzkich pod
koniec szparaga nie widze jakiejs porazajacej roznicy w stosunku do
bialych,ale moze mi sie cos ze smakiem dzieje po 2 w nocy ;)
Czy te zielone,ktore sa juz bardziej niz dojrzale(tzn dlugie strasznie i
te czubki maja takie porozcapierzane)beda tak samo dobre,jak normalne
zielone?Czy tez lepiej je jakos przetworzyc?Pytam,bo nie probowalam-w
tej chwili wiecej nie zmieszcze;-)
Czemu sezon trwa tak krotko?Przeciez to w ziemi rosnie-czy jakosc ziemi
pogarsza sie gwaltownie po krorymstam czerwca?I czy jest mozliwe
hodowanie szparagow przez caly rok?Ktorych odmian?
Czy to tylko moje wrazenie,ze biale i fioletowe sa bardziej lykowate,niz
zielone?
Czy,jesli ktorys z ugotowanych peczkow okaze sie paskudny i w formie
opycham_sie_ugotowanymi_miziajac_w_masle niezjadliwy,moge go jakos
unietrwalic np miksujac i robiac jakas zupe czy costam?Z ktorej strony
sie do tego zabrac?;)
Generalnie sa zdrowe,o ile wiem(blonnik,potas,fosfor,wapn i cale tabuny
witamin,niewiele tego,ale jednak),ale zastanawiam sie,czy nie zaszkodze
sobie opychajac sie do upojenia czyms,co zawiera podobniez mase zwiazkow
purynowych.Domyslam sie,ze pytanie jest bardziej na pl.sci.medycyna,.ale
moze ktos sie orientuje,jaka dawka jest szkodliwa.W peczkach,jesli
mozna..:)
Czy szparagi mozna zamrazac?W jakis sposob?I ogolnie-jak moge je
utrwalic?Przeciez ja z glodu umre,jak sie sezon skonczy..;-))
Mialam jeszcze kilka pytan,ale rozproszylo mnie skrzeczenie Crowleya i
stracilam watek ;-)
Milego dnia :)
--
Tib
=<Bozena Zasiadczuk>=|-mamo pomurz chomik uciekl-|
-:c...@a...pl : Icq 86181173 : GG 1287619 :-
=================================================
|