Data: 2003-02-20 08:33:39
Temat: Kluseczki z koziego twarozku (P)
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Poniewaz mam dzieci uczulone na mleko krowie i sama tez niezbyt dobrze je
toleruje, jestem zmuszona wymyslac potrawy bez krowiego bialka (masla, miesa
wolowego tez). Ostatnio zrobilam danie, ktore okazalo sie bardzo delikatne i
pyszne, nie tylko dla alergikow.
Kluseczki z paprykarzem z indyka:
Opakowanie twarozku koziego (150g)
2 jajka
maka
Twarozek rozmieszac z zoltkami, z bialek ubic piane. zmieszac wsystko
delikatnie dodajac tyle maki by wyszla gestosc odpowiednia na kluski
kladzione. Jedna cebule posiekac drobno i udusic na oliwie. Oliwy nie nalezy
mocno rozgrzewac przed wrzuceniem cebuli zeby nie zbrazowiala, ma byc tylko
uduszona i leciutko zrumieniona. Polac cebulka kluseczki.
Paprykarz do tego zrobilam z filetu indyczego: kawalek piersi indyka
pokroic na paseczki, oproszyc maka krupczatka, obsmazyc na oliwie. Przelozyc
do rondla, podlac troche wrzatkiem albo rosolem (nie wolowym jak dla
alergikow mlecznych), dodac posiekane pol papryki czerwonej i pol zielonej
(albo jedna czerwona. Ja lubie z zielona bo nadaje troche inny smak). Potem
sol, swiezo zmielony pieprz, sprasowany zabek czosnku, lyzeczke
sproszkowanej papryki slodkiej, najlepiej wegierskiej. Mozna dodac lyzke
ajwaru. Mozna chlapnac kieliszek chardonnay'a i szczypte tymianku. Na
koniec nieuczuleni na mleko maga zabielic sos slodka smietanka.
Do tego pasuje salata z vinegrette.
Agata Solon, naturalna
|