« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-05-04 11:35:49
Temat: Knedle
Witam.
Czy macie moze jakis sprawdzony przepis na knedle?
Ale chodzi mi o takie knedle jakie serwuja w Austrii:)
kiedys Maklowicz prezentowal jak sie robi takie wlasnie knedle.
Pzdr.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-05-04 16:11:24
Temat: Re: KnedleIn <1...@i...com> MAOMAM wrote:
>
> Witam.
> Czy macie moze jakis sprawdzony przepis na knedle?
> Ale chodzi mi o takie knedle jakie serwuja w Austrii:)
> kiedys Maklowicz prezentowal jak sie robi takie wlasnie knedle.
Problem w tym, że w Austrii znają wiełe odmian knedli.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-05 08:36:15
Temat: Re: Re: Knedle> Problem w tym, że w Austrii znają wiełe odmian knedli.
Chodzi mi o takie knedle, co serwuja z gulaszem:)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-05 18:29:02
Temat: Re: Re: KnedleIn <1...@i...com> MAOMAM wrote:
>> Problem w tym, że w Austrii znają wiełe odmian knedli.
>
> Chodzi mi o takie knedle, co serwuja z gulaszem:)
>
>
>No takich właśnie jest wiele odmian.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-06 08:06:48
Temat: Re: Re: Re: Knedle> >No takich właśnie jest wiele odmian.
aha... no to ja nie wiem jakie:)
ale wiem, ze sa dobre:):)
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-07 13:18:15
Temat: Re: Knedle [P]> Witam.
> Czy macie moze jakis sprawdzony przepis na knedle?
> Ale chodzi mi o takie knedle jakie serwuja w Austrii:)
> kiedys Maklowicz prezentowal jak sie robi takie wlasnie knedle.
>
> Pzdr.
Ja robilam "Knedel w serwecie", na ktorego przepis podawal Maklowicz.
Wyszedl pyszniutki.
A oto i przepis:
5 -6 czerstwych bułek (ja tam dawalam normalne, "dzisiejsze")
100 g surowej szynki wedzonej (z braku laku daje zwykla szynke, albo boczek,
albo wedzonke)
3 jajka
1/4 l mleka
100 g masla
bulka tarta
sól
Bulki mocze w mleku, potem je odciskam i do michy. Dodaje jajka i maslo,
wyrabiam dodajac tyle bulki aby bylo w miare geste i dalo sie formowac.
Dodaje szynki i dosalam do smaku. Czysta serwetke bawelniana smaruje maslem
i posypuje bulka tarta. Formuje podluzny knedel (cos jak bulka wroclawska) i
zawijam w ta serwete, a konce serwety zawiazuje nitka. Wrzucam do duzego
gara, gdzie juz wrze woda (osolona). On sobie bedzie w niej plywal i sie
gotowal (okolo pol godzinki). Najlepiej garnek przykryc i na malym ogniu.
Knedel potem wyciagam i studze. Pozniej na platerki i podsmazam na patelni
na maselku. Ale oczywyscie mozna i z sosikiem. Tak czy siak pyszny jest.
Smacznego
Magda-Slonko(Wroclaw)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-07 13:23:34
Temat: Re: Re: Knedle [P]> Smacznego
> Magda-Slonko(Wroclaw)
Wielkie dzieki!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |