Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "slonk0" <s...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Knedle [P]
Date: Fri, 7 May 2004 15:18:15 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 34
Sender: s...@p...onet.pl@ano87.neoplus.adsl.tpnet.pl
Message-ID: <c7g2aq$k1a$1@news.onet.pl>
References: <1...@i...com>
NNTP-Posting-Host: ano87.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1083935898 20522 83.27.38.87 (7 May 2004 13:18:18 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 7 May 2004 13:18:18 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:200868
Ukryj nagłówki
> Witam.
> Czy macie moze jakis sprawdzony przepis na knedle?
> Ale chodzi mi o takie knedle jakie serwuja w Austrii:)
> kiedys Maklowicz prezentowal jak sie robi takie wlasnie knedle.
>
> Pzdr.
Ja robilam "Knedel w serwecie", na ktorego przepis podawal Maklowicz.
Wyszedl pyszniutki.
A oto i przepis:
5 -6 czerstwych bułek (ja tam dawalam normalne, "dzisiejsze")
100 g surowej szynki wedzonej (z braku laku daje zwykla szynke, albo boczek,
albo wedzonke)
3 jajka
1/4 l mleka
100 g masla
bulka tarta
sól
Bulki mocze w mleku, potem je odciskam i do michy. Dodaje jajka i maslo,
wyrabiam dodajac tyle bulki aby bylo w miare geste i dalo sie formowac.
Dodaje szynki i dosalam do smaku. Czysta serwetke bawelniana smaruje maslem
i posypuje bulka tarta. Formuje podluzny knedel (cos jak bulka wroclawska) i
zawijam w ta serwete, a konce serwety zawiazuje nitka. Wrzucam do duzego
gara, gdzie juz wrze woda (osolona). On sobie bedzie w niej plywal i sie
gotowal (okolo pol godzinki). Najlepiej garnek przykryc i na malym ogniu.
Knedel potem wyciagam i studze. Pozniej na platerki i podsmazam na patelni
na maselku. Ale oczywyscie mozna i z sosikiem. Tak czy siak pyszny jest.
Smacznego
Magda-Slonko(Wroclaw)
|