Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!news.ipartners.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.k
.pl!news.biskupin.wroc.pl!not-for-mail
From: "NEW_One" <e...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Kolacja
Date: Thu, 5 Feb 2004 01:32:39 +0100
Organization: Siec Komputerowa Biskupin -- http://www.biskupin.wroc.pl/
Lines: 56
Message-ID: <bvs2u6$nl4$1@opat.biskupin.wroc.pl>
NNTP-Posting-Host: sim.i.biskupin.wroc.pl
X-Trace: opat.biskupin.wroc.pl 1075941126 24228 10.6.5.85 (5 Feb 2004 00:32:06 GMT)
X-Complaints-To: a...@b...wroc.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 5 Feb 2004 00:32:06 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:190403
Ukryj nagłówki
Witam wszytkich :)
Na wstepie przepraszam za lamerskie slownictwo poniewaz w kuchni bywam
przewaznie jako gosć. :)
Zanosi sie na kolacje z koleżanka i wypadałoby dobrze wypaść :) Jako ze
kolacja jest u mnie to mi przypadnie jej sporzadzenie :)
W zwiazku z tym mam pytanie :
1 czy ponizszy przepis uzyskany od kolegi pasuje do wieczornej kolacji we
dwoje?
Oto on
Wolowinke kroimy na bardzo cienkie paski. tak pokrojone mieso topimy w czyms
co jest mieszaniną:
- łyżka lub dwie przyptawy magi
- oleju
- ketchup (nie wiem ile)
- ostra papryka (taka z torebki - sproszkowana) w rowniez nieznanej mi
ilosci, pewnie "na oko" ;-)
- pieprz - duuzo ;-) zeby "poprawial krążenie" :>
Odstawiamy do lodowki na chwil pare.
Scieramy marchewke, po czym podsmazamy mieso w rondlu a gdy juz bedzie
miekkie zasypujemy marchewka i dusimy.
To juz chyba koniec, nie wiem czy podawac to jako danie czy cos do tego ? to
podobno chinska potrawa, ale ryż mi tu nie pasuje, a kielkow niecierpie :(
Poczytalem sobie troche Wasza grupe i znalazlem cos na temat solenia miesa
wolowego. Ze nie nalezy go solic jak jest surowe bo stwardnieje Niestety w
przepisie jest podane ze dodajemy magi ktora jest słona.. czy to nie zepsuje
mi wolowiny - niespecjalnie mi zalezy zeby byla twarda
pyt 2. czy cos do tego?
Czy wypada zrobic cos jeszcze do tego dania? stół mam raczej niewielki,
kolacja super uroczysta tez nie bedzie ( to taka kolacja "przy okazji" :-))
wiec czy zawracac sobie glowe czyms jeszcze? (tu prosze Panie o rade :)
pyt 3. Winko :-)
Doszukalem sie ze do wolowinki dobre jest czerwone wino - i to
ciemnoczerwone.
To jest temat zupelnie mi obcy wiec zwracam sie szczegolnie do męskiej
czesci grupowiczow :-) o udzielenie rady..
jakie wino?? slodkie?? wytrawne ?? Oczywiscie chodzi mi o wino podawane w
kieliszku a nie to do doprawiania mięsa. Oczywiscie mimo ze kolacja jest
"przy okazji" wino MUSI byc i basta :))
Jaki jest koszt takiego (dobrego) winka? wiem ze ceny wlasciwie są
nieograniczone jednak chodzi mi o przyzwoite dobre wino w rozsądnej cenie
bom student jeszcze.:-)
Za wszelkie uwagi i propozycje bede niezmiernie wdzieczny :-)
Pozdrawiam
Sebastian
|