« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2010-08-15 20:55:31
Temat: Kotlety z filetu z kurczaka - jak?Koltet podają ładnie uformowany, zbliżony do schabowego, równej
grubości. Surowy filet z piersi to bryła dość nieregularna, tu
grubsza, tam cieńsza, z przylegającym mniejszym filecikiem. Jak to-to
doprowadzić do postaci docelowej? Rozklepać aż tyle się nie da. Jakoś
kroić? W ogóle z jednego cyca robi się jeden kotlet czy dwa?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2010-08-15 20:59:37
Temat: Re: Kotlety z filetu z kurczaka - jak?Alek pisze:
> Koltet podają ładnie uformowany, zbliżony do schabowego, równej
> grubości. Surowy filet z piersi to bryła dość nieregularna, tu grubsza,
> tam cieńsza, z przylegającym mniejszym filecikiem. Jak to-to doprowadzić
> do postaci docelowej? Rozklepać aż tyle się nie da. Jakoś kroić? W ogóle
> z jednego cyca robi się jeden kotlet czy dwa?
Mniejszy przylegający filecik odciąć i usmażyć samodzielnie. Surowy
filet potraktować tłuczkiem do mięsa. Z jednej piersi z kurczaka
wychodzi 1 i 1/4.
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2010-08-15 21:16:57
Temat: Re: Kotlety z filetu z kurczaka - jak?
Użytkownik "Paulinka" <p...@w...pl> napisał w
wiadomości news:i49kfq$nll$9@node2.news.atman.pl...
> Alek pisze:
>> Koltet podają ładnie uformowany, zbliżony do schabowego, równej grubości.
>> Surowy filet z piersi to bryła dość nieregularna, tu grubsza, tam
>> cieńsza, z przylegającym mniejszym filecikiem. Jak to-to doprowadzić do
>> postaci docelowej? Rozklepać aż tyle się nie da. Jakoś kroić? W ogóle z
>> jednego cyca robi się jeden kotlet czy dwa?
>
> Mniejszy przylegający filecik odciąć i usmażyć samodzielnie. Surowy filet
> potraktować tłuczkiem do mięsa. Z jednej piersi z kurczaka wychodzi 1 i
> 1/4.
Ten mały kawałek faktycznie dobrze jest odciąć.
Kształtem bym się nie przejmował, bo jest charakterystyczny dla
tego fileta. Natomiast warto dobrze nasolić, obłożyć dużą ilością
czosnku pokrojonego na płatki (lub przeciśniętego przez praskę)
i zostawić na 24 do 48 godzin w lodówce. Potem pieprz czarny,
majeranek i panierka.
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2010-08-15 21:18:40
Temat: Re: Kotlety z filetu z kurczaka - jak?
Użytkownik "Paulinka" <p...@w...pl> napisał w
wiadomości news:i49kfq$nll$9@node2.news.atman.pl...
> Alek pisze:
>> Koltet podają ładnie uformowany, zbliżony do schabowego, równej grubości.
>> Surowy filet z piersi to bryła dość nieregularna, tu grubsza, tam
>> cieńsza, z przylegającym mniejszym filecikiem. Jak to-to doprowadzić do
>> postaci docelowej? Rozklepać aż tyle się nie da. Jakoś kroić? W ogóle z
>> jednego cyca robi się jeden kotlet czy dwa?
>
> Mniejszy przylegający filecik odciąć i usmażyć samodzielnie. Surowy filet
> potraktować tłuczkiem do mięsa. Z jednej piersi z kurczaka wychodzi 1 i
> 1/4.
Z pojedynczej mam trzy kotlety, z podwójnej - osiem. Mama mnie nauczyła.
Mamę nauczył PRL. Tłuczesz kotleta na miazgę, prawie do postaci zmielenia
tłuczkiem a potem z tej masy nożem kształtujesz równiutkie kotleciki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2010-08-15 21:25:28
Temat: Re: Kotlety z filetu z kurczaka - jak?lemonka pisze:
>
> Użytkownik "Paulinka" <p...@w...pl> napisał w
> wiadomości news:i49kfq$nll$9@node2.news.atman.pl...
>> Alek pisze:
>>> Koltet podają ładnie uformowany, zbliżony do schabowego, równej
>>> grubości. Surowy filet z piersi to bryła dość nieregularna, tu
>>> grubsza, tam cieńsza, z przylegającym mniejszym filecikiem. Jak to-to
>>> doprowadzić do postaci docelowej? Rozklepać aż tyle się nie da. Jakoś
>>> kroić? W ogóle z jednego cyca robi się jeden kotlet czy dwa?
>>
>> Mniejszy przylegający filecik odciąć i usmażyć samodzielnie. Surowy
>> filet potraktować tłuczkiem do mięsa. Z jednej piersi z kurczaka
>> wychodzi 1 i 1/4.
>
> Z pojedynczej mam trzy kotlety, z podwójnej - osiem. Mama mnie nauczyła.
> Mamę nauczył PRL. Tłuczesz kotleta na miazgę, prawie do postaci
> zmielenia tłuczkiem a potem z tej masy nożem kształtujesz równiutkie
> kotleciki.
Gdybym nie spojrzała na nicka to bym pomyślała, ze żartujesz ;)
Mi z podwójnej piersi wychodzą 4 - dwa duże i dwa małe. Inna sprawa jak
to będzie zjedzone, najczęściej zostaje na drugi dzień.
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2010-08-15 21:43:13
Temat: Re: Kotlety z filetu z kurczaka - jak?Użytkownik "lemonka" <...@a...com> napisał
>
> Tłuczesz kotleta na miazgę, prawie do postaci zmielenia tłuczkiem a
> potem z tej masy nożem kształtujesz równiutkie kotleciki.
Jak to panierować? Przecież to się rozlezie między palcami.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2010-08-15 22:46:35
Temat: Re: Kotlety z filetu z kurczaka - jak?W dniu 2010-08-15 23:43, Alek pisze:
> Jak to panierować? Przecież to się rozlezie między palcami.
A łopatki do czego służą? :>
Poza tym nie trzeba panierować, ja osobiście często jem kotlety z piersi najpierw
delikatnie
naoliwione oliwą z oliwek a później posypane solą oraz pieprzem, i to na patelnie,
najlepiej
teflonową na małym ogniu, w takiej formie świetnie smakuje z brokułami, młodymi
marchewkami lub
innymi warzywami - zazwyczaj obchodzi się bez ziemniaków
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2010-08-16 04:40:10
Temat: Re: Kotlety z filetu z kurczaka - jak?Dnia 2010-08-15 22:59, niebożę Paulinka wylazło do ludzi i marudzi:
> Alek pisze:
>> Koltet podają ładnie uformowany, zbliżony do schabowego, równej
>> grubości. Surowy filet z piersi to bryła dość nieregularna, tu
>> grubsza, tam cieńsza, z przylegającym mniejszym filecikiem. Jak to-to
>> doprowadzić do postaci docelowej? Rozklepać aż tyle się nie da. Jakoś
>> kroić? W ogóle z jednego cyca robi się jeden kotlet czy dwa?
>
> Mniejszy przylegający filecik odciąć i usmażyć samodzielnie. Surowy
> filet potraktować tłuczkiem do mięsa. Z jednej piersi z kurczaka
> wychodzi 1 i 1/4.
Ja to jeszcze przekrawam na pół wzdłuż fileta (a jak filet gruby - to i
na trzy części). Wychodzą wtedy właśnie takie plaskate i to maleństwo z
filecika. I wcale nie z oszczędności, tylko szczylek nie zeżre kotleta,
jak widzi po przekrojeniu włókna.
Qra
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2010-08-16 05:11:49
Temat: Re: Kotlety z filetu z kurczaka - jak?
"Qrczak" <q...@o...pl> wrote in message news:i4aff9$kef$1@news.onet.pl...
> Dnia 2010-08-15 22:59, niebożę Paulinka wylazło do ludzi i marudzi:
>> Alek pisze:
>>> Koltet podają ładnie uformowany, zbliżony do schabowego, równej
>>> grubości. Surowy filet z piersi to bryła dość nieregularna, tu
>>> grubsza, tam cieńsza, z przylegającym mniejszym filecikiem. Jak to-to
>>> doprowadzić do postaci docelowej? Rozklepać aż tyle się nie da. Jakoś
>>> kroić? W ogóle z jednego cyca robi się jeden kotlet czy dwa?
>>
>> Mniejszy przylegający filecik odciąć i usmażyć samodzielnie. Surowy
>> filet potraktować tłuczkiem do mięsa. Z jednej piersi z kurczaka
>> wychodzi 1 i 1/4.
>
> Ja to jeszcze przekrawam na pół wzdłuż fileta (a jak filet gruby - to i na
> trzy części). Wychodzą wtedy właśnie takie plaskate i to maleństwo z
> filecika. I wcale nie z oszczędności, tylko szczylek nie zeżre kotleta,
> jak widzi po przekrojeniu włókna.
>
> Qra
Jakby był mój...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2010-08-16 07:28:21
Temat: Re: Kotlety z filetu z kurczaka - jak?"Qrczak" <q...@o...pl> wrote in message news:i4aff9$kef$1@news.onet.pl...
Mały dostałby ze dwa jajka od cipcilutków na śniadanie, ziemniaczki rano
ugotowane i małosolne ogórcy. Rósłby jak na drożdżach. :-)))))))))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |