Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Krem czekoladowy

Grupy

Szukaj w grupach

 

Krem czekoladowy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 85


« poprzedni wątek następny wątek »

31. Data: 2014-06-18 21:21:43

Temat: Re: Krem czekoladowy
Od: "Stokrotka" <o...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


>>> Tort bez napisu jest nieważny.
>>
>> Całkiem się nie zgadzam. Żeby ciasto zamienić w tort wystarczy
>> postawić świeczkę.
>
> A do dokonania przemiany ciasteczka wystarczy postawić ogarek.
> I wtedy mamy torcik.
>

Ja tam świeczek do tortu używam wielokrotnie.

--
http://ortografia.3-2-1.pl/ w zakładce 'inne' syntezator mowy czytający
cyrylicę GdakMini2_01 i program dietetyczny Ananas1_3d
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii) Ortografia to NAWYK, często nielogiczny,
ktury ludzie ociężali umysłowo, nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


32. Data: 2014-06-18 21:22:17

Temat: Re: Krem czekoladowy
Od: "Stokrotka" <o...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora



>>>> Druga część w1/2h się mieści. Fakt bez napisu, strojenia itp.
>>>
>>> Tort bez napisu jest nieważny.
>>
>> Całkiem się nie zgadzam. Żeby ciasto zamienić w tort wystarczy postawić
>> świeczkę.
>> Świeczka to pewnik, że to co jest pod spodem miało być tortem.
>> A co do tortu bezświeczkowego, to wystarczy by był okrągły, wyższy niż
>> 1/3 promienia,
>> miał jakąś masę w środku, i by coś z pszybrania było na wierzchu, może
>> być 1 truskawka.
>
> dlaczego jest "wierzch"? pszeciesz to powinno byc "wieszh" albo
> ostatecznie "wieżh"

Miało być "wieżh".

--
http://ortografia.3-2-1.pl/ w zakładce 'inne' syntezator mowy czytający
cyrylicę GdakMini2_01 i program dietetyczny Ananas1_3d
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii) Ortografia to NAWYK, często nielogiczny,
ktury ludzie ociężali umysłowo, nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


33. Data: 2014-06-18 21:55:22

Temat: Re: Krem czekoladowy
Od: Qrczak <q...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2014-06-18 20:55, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
> Dnia Wed, 18 Jun 2014 17:15:23 +0200, Qrczak napisał(a):
>> Dnia 2014-06-17 23:35, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
>>> Dnia Tue, 17 Jun 2014 19:42:12 +0200, Qrczak napisał(a):
>>>> Dnia 2014-06-17 17:18, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
>>>>> Taki do tortu. Jak zrobić - najpierw rozpuścić czekoladę w śmietance, a
>>>>> potem ubić, czy najpierw ubić śmietanę, a potem wmieszać rozpuszczoną
>>>>> czekoladę?
>>>>
>>>> Czekoladę rozpuścić w kąpieli, ubić śmietankę, miksując stopniowo
>>>> dodawać płynną czekoladę.
>>>> Tak robię ja, tak mi się nigdy nie zmaśliło.
>>>>
>>>
>>> http://foodmag.pl/blog/ganache-polewa-czy-krem/
>>> "(...)Natomiast gdy chcemy krem: czekamy, aż masa ostygnie, wstawiamy do
>>> lodówki i schładzamy. Później ubijamy ganache na puszysta masę. Masa
>>> powinna zwiększyć znacznie swoja objętość.(...)"
>>
>> To, co ja robię, NIE jest ganaszem. Ganasz powstaje przez połączenie
>> czekolady ze śmietanką NIEubitą.
>>
>
> JA mówię o GANASZU.

Czyli normalka.

Q
--
aż kotek się porzyga od obracania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


34. Data: 2014-06-18 21:56:03

Temat: Re: Krem czekoladowy
Od: Qrczak <q...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2014-06-18 20:56, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
> Dnia Wed, 18 Jun 2014 17:23:15 +0200, Qrczak napisał(a):
>> Dnia 2014-06-18 13:06, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
>>> Dnia Wed, 18 Jun 2014 12:59:40 +0200, Ikselka napisał(a):
>>>> Dnia Wed, 18 Jun 2014 12:31:15 +0200, Jarosław Sokołowski napisał(a):
>>>>
>>>>> Zamawiać tort u cukiernika
>>>>
>>>> W życiu - te margaryny
>>>
>>> A właściwie jeszcze gorsze tłuszcze, jakieś specjalne cukiernicze
>>> badziewie.
>>
>> Taki na przykład tłuszcz palmowy, c'nie?
>
> Oby świeży.

Tak, właśnie wyciśnięty z palmy.

Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


35. Data: 2014-06-18 21:57:57

Temat: Re: Krem czekoladowy
Od: Qrczak <q...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2014-06-18 19:49, obywatel Jarosław Sokołowski uprzejmie donosi:
> Stokrotka napisała:
>
>>> Tort bez napisu jest nieważny.
>>
>> Całkiem się nie zgadzam. Żeby ciasto zamienić w tort wystarczy
>> postawić świeczkę.
>
> A do dokonania przemiany ciasteczka wystarczy postawić ogarek.
> I wtedy mamy torcik.

A taki krakersik znakomicie się sprawdzi dla nielubiąch słodyczy.

Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


36. Data: 2014-06-18 22:07:50

Temat: Re: Krem czekoladowy
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Stokrotka napisała:

>>>> Tort bez napisu jest nieważny.
>>>
>>> Całkiem się nie zgadzam. Żeby ciasto zamienić w tort wystarczy
>>> postawić świeczkę.
>>
>> A do dokonania przemiany ciasteczka wystarczy postawić ogarek.
>> I wtedy mamy torcik.
>
> Ja tam świeczek do tortu używam wielokrotnie.

Z takiej świeczki-stokrotki zostaje tyle, że w sam raz na torcik.

Jarek

--
Fortepiano, na nim torcik,
Stary zegar, zeschły kwiat
I ten stół, co na Majorce
Cztery nogi miał i blat.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


37. Data: 2014-06-18 22:08:32

Temat: Re: Krem czekoladowy
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Qrczak pisze:

>>>>>> Zamawiać tort u cukiernika
>>>>> W życiu - te margaryny
>>>> A właściwie jeszcze gorsze tłuszcze, jakieś
>>>> specjalne cukiernicze badziewie.
>>>
>>> Taki na przykład tłuszcz palmowy, c'nie?
>>
>> Oby świeży.
>
> Tak, właśnie wyciśnięty z palmy.

Oby tylko to nie była palma odgrzewana.

Jarek

--
Wpaść na rozmowę do Gieńka,
Podlać prymulki i palmy...
Głowa czasami aż pęka,
A ty bądź ciągle genialny!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


38. Data: 2014-06-18 22:12:19

Temat: Re: Krem czekoladowy
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 18 Jun 2014 21:56:03 +0200, Qrczak napisał(a):

> Dnia 2014-06-18 20:56, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
>> Dnia Wed, 18 Jun 2014 17:23:15 +0200, Qrczak napisał(a):
>>> Dnia 2014-06-18 13:06, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
>>>> Dnia Wed, 18 Jun 2014 12:59:40 +0200, Ikselka napisał(a):
>>>>> Dnia Wed, 18 Jun 2014 12:31:15 +0200, Jarosław Sokołowski napisał(a):
>>>>>
>>>>>> Zamawiać tort u cukiernika
>>>>>
>>>>> W życiu - te margaryny
>>>>
>>>> A właściwie jeszcze gorsze tłuszcze, jakieś specjalne cukiernicze
>>>> badziewie.
>>>
>>> Taki na przykład tłuszcz palmowy, c'nie?
>>
>> Oby świeży.
>
> Tak, właśnie wyciśnięty z palmy.
>
> Q

Z 5 lat wstecz. Własnie.
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


39. Data: 2014-06-18 22:13:09

Temat: Re: Krem czekoladowy
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 18 Jun 2014 22:08:32 +0200, Jarosław Sokołowski napisał(a):

> Qrczak pisze:
>
>>>>>>> Zamawiać tort u cukiernika
>>>>>> W życiu - te margaryny
>>>>> A właściwie jeszcze gorsze tłuszcze, jakieś
>>>>> specjalne cukiernicze badziewie.
>>>>
>>>> Taki na przykład tłuszcz palmowy, c'nie?
>>>
>>> Oby świeży.
>>
>> Tak, właśnie wyciśnięty z palmy.
>
> Oby tylko to nie była palma odgrzewana.
>
> Jarek

Niektórym najbardziej pod palmą Murzynek przeszkadza.
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


40. Data: 2014-06-18 22:13:45

Temat: Re: Krem czekoladowy
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 18 Jun 2014 21:55:22 +0200, Qrczak napisał(a):

> Dnia 2014-06-18 20:55, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
>> Dnia Wed, 18 Jun 2014 17:15:23 +0200, Qrczak napisał(a):
>>> Dnia 2014-06-17 23:35, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
>>>> Dnia Tue, 17 Jun 2014 19:42:12 +0200, Qrczak napisał(a):
>>>>> Dnia 2014-06-17 17:18, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
>>>>>> Taki do tortu. Jak zrobić - najpierw rozpuścić czekoladę w śmietance, a
>>>>>> potem ubić, czy najpierw ubić śmietanę, a potem wmieszać rozpuszczoną
>>>>>> czekoladę?
>>>>>
>>>>> Czekoladę rozpuścić w kąpieli, ubić śmietankę, miksując stopniowo
>>>>> dodawać płynną czekoladę.
>>>>> Tak robię ja, tak mi się nigdy nie zmaśliło.
>>>>>
>>>>
>>>> http://foodmag.pl/blog/ganache-polewa-czy-krem/
>>>> "(...)Natomiast gdy chcemy krem: czekamy, aż masa ostygnie, wstawiamy do
>>>> lodówki i schładzamy. Później ubijamy ganache na puszysta masę. Masa
>>>> powinna zwiększyć znacznie swoja objętość.(...)"
>>>
>>> To, co ja robię, NIE jest ganaszem. Ganasz powstaje przez połączenie
>>> czekolady ze śmietanką NIEubitą.
>>>
>>
>> JA mówię o GANASZU.
>
> Czyli normalka.
>

Tzn?


--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 3 . [ 4 ] . 5 ... 9


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

gołąbki z kaszy jaglanej
Precz z mlekiem!
truskawki +
Trojański...
Królicza tuszka - cena?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »