« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-05-04 19:24:15
Temat: Krewetki -jak ugotowac?Kupilam mrozone krewetki i chce je ugotowac i zjesc same. Wydaje mi sie ze
nalezy je gotowac tak:
wode lekko osolic, pocukrzyc i zakwasic, zagotowac, wrzucac na wrzatek i
gotowac 10 min. Nie wiem skad mi sie to wzielo, ale zgadza sie?
Koliber
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-05-04 20:27:10
Temat: Re: Krewetki -jak ugotowac?"Koliber" <k...@e...pl> skrev i meddelandet
news:c78t59$g7o$1@news.onet.pl...
> Kupilam mrozone krewetki i chce je ugotowac i zjesc same. Wydaje mi sie ze
> nalezy je gotowac tak:
> wode lekko osolic, pocukrzyc i zakwasic, zagotowac, wrzucac na wrzatek i
> gotowac 10 min. Nie wiem skad mi sie to wzielo, ale zgadza sie?
A jaki maja kolor? Bo zwykle (a wlasciwie zawsze) mrozone sa juz ugotowane i
maja taki pomaranczowo-rozowy kolorek, wystarczy je tylko rozmrozic. Chyba
ze te Twoje sa szare - wtedy gotowac trzeba, ale jak - nie mam pojecia.
--
Ania Björk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-04 20:34:45
Temat: Re: Krewetki -jak ugotowac?
"Koliber" <k...@e...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:c78t59$g7o$1@news.onet.pl...
> Kupilam mrozone krewetki i chce je ugotowac i zjesc same. Wydaje mi sie ze
> nalezy je gotowac tak:
> wode lekko osolic, pocukrzyc i zakwasic, zagotowac, wrzucac na wrzatek i
> gotowac 10 min. Nie wiem skad mi sie to wzielo, ale zgadza sie?
> Koliber
>
Jeszcze nigdy tego nie gotowalam .
Zawsze smaze w oleju z oliwek, duuuzo czosnku i sol (ponoc najlepsza
groboziarnista - jeden hiszpan mi to zdradzil), pozniej jeszcze jakas
bagietka aby olej "wytunkac"
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-04 20:56:07
Temat: Re: Krewetki -jak ugotowac?
Koliber wrote:
> Kupilam mrozone krewetki i chce je ugotowac i zjesc same. Wydaje mi sie ze
> nalezy je gotowac tak:
> wode lekko osolic, pocukrzyc i zakwasic, zagotowac, wrzucac na wrzatek i
> gotowac 10 min. Nie wiem skad mi sie to wzielo, ale zgadza sie?
> Koliber
Mozesz tak: do garnka z woda dodac pieprz kajenski, papryke, czosnek,
rozmaryn, doprowadzoc do wrzenia, wrzucic krewetki, jak tylko zaczna zmieniac
kolor na czerwony, przelac przez durszlak, podac krewetki natychmiast.
Krewetki mozna gotowac w skorupach, wtedy obiera sie je tuz po ugotowaniu,
albo mozna obierac surowe i obrane dopiero gotowac, smazyc, albo zapiekac.
Pyszne krewetki sa zawiniete w surowy wedzony boczek (cienko krojony) i
zapieczone, az boczek bedzie chrupki. Inne dobre krewetki to maczane w
ciescie piwnym i smazone na glebokim oleju. Jeszcze inaczej, obrane krewetki
rzucac na patelnie z goracym maslem, czosnkiem i rozmarynem. POdac
natychmiast, gdy zmienia kolor, najlepiej z makaronem.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-05 05:59:14
Temat: Re: Krewetki -jak ugotowac?Kurcze, taki maly skorupiak a tle sposobow zeby go smacznie zjesc :-) Dzieki
ogromne wszystkim za rady. Bede gotowac dzis wieczor i jutro dam znac jak mi
wyszly.
Pa!
Koliber
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |