Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.internetia.pl!news.man.poznan.p
l!newsfeed.gamma.ru!Gamma.RU!newsfeed.icl.net!newsfeed.fjserv.net!news.maxwell.
syr.edu!sn-xit-03!sn-xit-01!sn-post-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for
-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Krewetki -jak ugotowac?
Date: Tue, 04 May 2004 13:56:07 -0700
Organization: BassettStudio.com
Message-ID: <4...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
References: <c78t59$g7o$1@news.onet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 23
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:200569
Ukryj nagłówki
Koliber wrote:
> Kupilam mrozone krewetki i chce je ugotowac i zjesc same. Wydaje mi sie ze
> nalezy je gotowac tak:
> wode lekko osolic, pocukrzyc i zakwasic, zagotowac, wrzucac na wrzatek i
> gotowac 10 min. Nie wiem skad mi sie to wzielo, ale zgadza sie?
> Koliber
Mozesz tak: do garnka z woda dodac pieprz kajenski, papryke, czosnek,
rozmaryn, doprowadzoc do wrzenia, wrzucic krewetki, jak tylko zaczna zmieniac
kolor na czerwony, przelac przez durszlak, podac krewetki natychmiast.
Krewetki mozna gotowac w skorupach, wtedy obiera sie je tuz po ugotowaniu,
albo mozna obierac surowe i obrane dopiero gotowac, smazyc, albo zapiekac.
Pyszne krewetki sa zawiniete w surowy wedzony boczek (cienko krojony) i
zapieczone, az boczek bedzie chrupki. Inne dobre krewetki to maczane w
ciescie piwnym i smazone na glebokim oleju. Jeszcze inaczej, obrane krewetki
rzucac na patelnie z goracym maslem, czosnkiem i rozmarynem. POdac
natychmiast, gdy zmienia kolor, najlepiej z makaronem.
Magdalena Bassett
|