Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news-fra1.dfn.de!eusc.inter.net!newsfeed01.sul.t-online.de!ne
wsmm00.sul.t-online.com!t-online.de!news.t-online.com!not-for-mail
From: "W. Stempniewicz" <w...@t...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Kuchnia japonska - Czesc 2
Date: Sat, 16 Nov 2002 19:37:02 +0100
Organization: T-Online
Lines: 44
Message-ID: <ar6348$l2j$02$1@news.t-online.com>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.t-online.com 1037471688 02 21587 4BUbECpVSCYp38 021116 18:34:48
X-Complaints-To: a...@t...com
X-Sender: 5...@t...net
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:135004
Ukryj nagłówki
Kuchnia japonska - czesc 2
Jak gotowac ryz po japonsku?
Zanim przejde do meritum, mala, ale goraca prosba do wszystkich
zainteresowanych: skopiujcie sobie czesc pierwsza i zapiszcie sobie jako
plik - bedzie to wazne w dalszych czesciach, przy przepisach...
Ok, do rzeczy: Japonczycy, przybywajacy do Europy dziwia sie, jak my
gotujemy ryz. Dla Japonczyka ryz jest, jak chleb dla nas - powinien miec
swoj aromat, swoj charakter. Niestety, najlepszy ryz japonski, tzw
sasanishiki jest w Europie niedostepny - aby gotowac "po japonsku", nalezy
poszukac ryzu kalifornijskiego. Mozna go dostac pod nazwamy "Japan Rose -
mai", "tsurumai", "botanmai" lub shiragikumai". Jak i tego nie dostaniecie -
od biedy mozna uzyc tzw ryzu mlecznego. W zadnym wypadku nie uzywajcie ryzu
dlugoziarnistego - zupelnie do kuchni japonskiej nie pasuje!!!. No dobra,
mamy ten ryz - i co dalej? Japonczycy myja ryz przed gotowaniem. Zalejcie
ryz duza iloscia wody kilkakrotnie, nie mieszajac go, az woda bedzie czysta,
nie metna - ale wode z pierwszego zalania zachowajcie; Japonczycy uzywaja
jej do namaczania np suszonego nori. Gotujac ryz bierzcie wode w proporcji
1kg ryzu - 1,5 do 2 litrow wody. Japonczycy maja 2 metody gotowania ryzu:
mizudaki (zaczynyjac zimna woda) i yudaki(zaczynajac goraca woda). Ta
pierwsza jest najbardziej popularna: Odmierzone ryz i wode (patrz proporcje
powyzej) wlozyc do garnka, ogrzewac na srednim (wazne!!!) ogniu, az garnek
caly sie ogrzeje, potem na mocnym, do zagotowania. Po zagotowaniu 2 minuty
trzymac na mocnym ogniu, potem znow na srednim ogniu 5 minut, dalej na b.
slabym znowu 5 minut. Potem ogien wylaczyc i zostawic ryz przykryty 15-20
minut. Nie wolno garnka odkrywac!!!!Po tym czasie wytrzec dokladnie na sucho
pokrywke od wewnatrz. Wymieszac drewniana (Japonczycy uzywaja bambusowej)
lyzka i przelozyc ryz z garnka do drewnianej skrzyneczki,, przykrywajac
sucha lniana scierka. Druga metoda rozni sie tylko tym, ze ryz kladzie sie
do gotujacej wody - dalej jak powyzej. Te druga metode stosuje sie, gotujac
ryz do sushi, nigirizushi itp.
W nastepnej czesci (jak sie wyrobie, jutro) podam przepisy na buliony
podstawowe, do gotowania zup
Wojtek
____________________________________________________
______________ Wojtek
Stempniewicz ICQ#: 12960805 Current ICQ status: + More ways to contact me
____________________________________________________
______________
|