Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kuchnia włoska: Co to jest?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kuchnia włoska: Co to jest?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-03-07 10:05:58

Temat: Kuchnia włoska: Co to jest?
Od: GreGo <n...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam,
Mam pytanie. Ostatnio zajrzałem do Krakowa i w jednej z restauracji
niedaleko Rynku - nazwy nie pamiętam - jadłem obiad. Jako przystawkę
przyniesiono ciepłe grzanki posmarowane jakąś pastą. Niewielka grzanka
posmarowana w 1/3 pastą koloru ciemnego, a w 2/3 koloru ciemnozielonego.
Pasta miała smak jakby utartych z przyprawami oliwek.
Czy ktoś może wie co to było, jak się nazywa i jak się robi lub gdzie kupić?
Mnie bardzo smakowało.
Pozdrawiam,
Grzegorz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2005-03-07 10:21:01

Temat: Re: Kuchnia włoska: Co to jest?
Od: wiku <s...@r...pl> szukaj wiadomości tego autora



GreGo wrote:

> przyniesiono ciepłe grzanki posmarowane jakąś pastą. Niewielka grzanka
> posmarowana w 1/3 pastą koloru ciemnego, a w 2/3 koloru ciemnozielonego.
> Pasta miała smak jakby utartych z przyprawami oliwek.
> Czy ktoś może wie co to było, jak się nazywa i jak się robi lub gdzie
> kupić?

z opisu wyglada, ze mogla to byc tapenada
bez problemow znajdziesz przepisy w sieci
ja robie ja tak: http://tinyurl.com/5h2lu

wiku

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-07 10:22:27

Temat: Re: Kuchnia włoska: Co to jest?
Od: wiku <s...@r...pl> szukaj wiadomości tego autora


ale jesli to na pewno byla pasta wloska to jednak nie bedzie tapenada,
bo ta pochodzi z prowansji

wiku

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-07 10:28:51

Temat: Re: Kuchnia włoska: Co to jest?
Od: GreGo <n...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik wiku napisał:

>
> ale jesli to na pewno byla pasta wloska to jednak nie bedzie tapenada,
> bo ta pochodzi z prowansji
>
> wiku
>

Dzieki za pomoc. Bardzo mozliwe, ze to bylo to.
Jak zrobie i sprobuje to bede widzial.
Pozdrawiam,
Grzegorz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-07 11:29:16

Temat: Re: Kuchnia włoska: Co to jest?
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 07 Mar 2005 11:22:27 +0100, wiku
<s...@r...pl> wrote:

>
>ale jesli to na pewno byla pasta wloska to jednak nie bedzie tapenada,
>bo ta pochodzi z prowansji
>
>wiku


to chyba nie ma bardzo ogromnego znaczenia, bo Prowansja i
wloskie czesci, tak do polowy kraju maja bardzo podobne dania,
wrecz wymienne.
ale zasadniczo to masz racje

pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-17 22:35:12

Temat: Re: Kuchnia włoska: Co to jest?
Od: piotr <t...@n...poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

GreGo wrote:

> Witam,
> Mam pytanie. Ostatnio zajrzałem do Krakowa i w jednej z restauracji
> niedaleko Rynku - nazwy nie pamiętam - jadłem obiad. Jako przystawkę
> przyniesiono ciepłe grzanki posmarowane jakąś pastą. Niewielka grzanka
> posmarowana w 1/3 pastą koloru ciemnego, a w 2/3 koloru ciemnozielonego.
> Pasta miała smak jakby utartych z przyprawami oliwek.
> Czy ktoś może wie co to było, jak się nazywa i jak się robi lub gdzie
> kupić?
> Mnie bardzo smakowało.
> Pozdrawiam,
> Grzegorz
hej

wygląda mi to na 3 papryczki ew nastepną w kolejności knajpę a tpwar na
toście to po prostu zielone i czarne oliwki lekko posiekane lub
przetarte czyli crostini z pastą z oliwek a tapenade to coś zupełnie innego

pozdro pp

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Sos winegret według Anne Willan (SAŁATKI, Wiedza i Życie)
makaron z krewetkami...
udziec z indyka - moja miłość, eksperymentów część dalsza
[troche OT]Gdzie w Wawie pizzeria?
sos mietowy

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »