| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-03-07 10:05:58
Temat: Kuchnia włoska: Co to jest?Witam,
Mam pytanie. Ostatnio zajrzałem do Krakowa i w jednej z restauracji
niedaleko Rynku - nazwy nie pamiętam - jadłem obiad. Jako przystawkę
przyniesiono ciepłe grzanki posmarowane jakąś pastą. Niewielka grzanka
posmarowana w 1/3 pastą koloru ciemnego, a w 2/3 koloru ciemnozielonego.
Pasta miała smak jakby utartych z przyprawami oliwek.
Czy ktoś może wie co to było, jak się nazywa i jak się robi lub gdzie kupić?
Mnie bardzo smakowało.
Pozdrawiam,
Grzegorz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-03-07 10:21:01
Temat: Re: Kuchnia włoska: Co to jest?
GreGo wrote:
> przyniesiono ciepłe grzanki posmarowane jakąś pastą. Niewielka grzanka
> posmarowana w 1/3 pastą koloru ciemnego, a w 2/3 koloru ciemnozielonego.
> Pasta miała smak jakby utartych z przyprawami oliwek.
> Czy ktoś może wie co to było, jak się nazywa i jak się robi lub gdzie
> kupić?
z opisu wyglada, ze mogla to byc tapenada
bez problemow znajdziesz przepisy w sieci
ja robie ja tak: http://tinyurl.com/5h2lu
wiku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-07 10:22:27
Temat: Re: Kuchnia włoska: Co to jest?
ale jesli to na pewno byla pasta wloska to jednak nie bedzie tapenada,
bo ta pochodzi z prowansji
wiku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-07 10:28:51
Temat: Re: Kuchnia włoska: Co to jest?Użytkownik wiku napisał:
>
> ale jesli to na pewno byla pasta wloska to jednak nie bedzie tapenada,
> bo ta pochodzi z prowansji
>
> wiku
>
Dzieki za pomoc. Bardzo mozliwe, ze to bylo to.
Jak zrobie i sprobuje to bede widzial.
Pozdrawiam,
Grzegorz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-07 11:29:16
Temat: Re: Kuchnia włoska: Co to jest?On Mon, 07 Mar 2005 11:22:27 +0100, wiku
<s...@r...pl> wrote:
>
>ale jesli to na pewno byla pasta wloska to jednak nie bedzie tapenada,
>bo ta pochodzi z prowansji
>
>wiku
to chyba nie ma bardzo ogromnego znaczenia, bo Prowansja i
wloskie czesci, tak do polowy kraju maja bardzo podobne dania,
wrecz wymienne.
ale zasadniczo to masz racje
pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-17 22:35:12
Temat: Re: Kuchnia włoska: Co to jest?GreGo wrote:
> Witam,
> Mam pytanie. Ostatnio zajrzałem do Krakowa i w jednej z restauracji
> niedaleko Rynku - nazwy nie pamiętam - jadłem obiad. Jako przystawkę
> przyniesiono ciepłe grzanki posmarowane jakąś pastą. Niewielka grzanka
> posmarowana w 1/3 pastą koloru ciemnego, a w 2/3 koloru ciemnozielonego.
> Pasta miała smak jakby utartych z przyprawami oliwek.
> Czy ktoś może wie co to było, jak się nazywa i jak się robi lub gdzie
> kupić?
> Mnie bardzo smakowało.
> Pozdrawiam,
> Grzegorz
hej
wygląda mi to na 3 papryczki ew nastepną w kolejności knajpę a tpwar na
toście to po prostu zielone i czarne oliwki lekko posiekane lub
przetarte czyli crostini z pastą z oliwek a tapenade to coś zupełnie innego
pozdro pp
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |