Data: 2002-05-14 11:55:37
Temat: Kurczak w cytrusach [P]
Od: "Agusiek" <A...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Zupka cytrynowa mnie natchnęła :))
Tym razem przepis na grill:
8 podudzi kurczaka
Marynata:
po 1/3 szkl soku z pomarańczy i z cytryny
po 1 łyżeczce skórki pomarańczowej i cytrynowej otartej (bez białego !!!)
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżka oliwy (może być z oliwek ja wole z pestek winogron)
1 młoda cebulka drobniutko posiekana
ew. sól, pieprz, ziółka do smaku
Wszystkie składniki marynaty mieszamy, nogi nakłuwamy i smarujemy marynatą.
Odstawiamy szczelnie przykryte do lodówki na całą noc najlepiej, kilka
godzin napewno - dobrze jest je od czasu do czasu obrócić w marynacie.
Wyciągamy :) Grilujemy 15 - 20 min smarując pozostałą marynatą.
Smacznego
Aga
|