Data: 2001-03-12 11:36:43
Temat: Lasagne
Od: ewac <e...@p...pulawy.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
L A Z A N I A
Sos beszamelowy
2-4 łyżki masła roztopić, dodać 2 - 4 łyżki mąki, wymieszać i dodawać
powoli ok. 3 szkl mleka i mieszać doprowadzić do konsystencji śmietany
raczej niegęstej. Dodać do smaku biały pieprz, sól, sok z ˝ cytryny i
cukier (odrobinę do sma ku)
Sos pomidorowy
Na oleju z oliwek lub zwykłym przesmażyć 30 dkg mięsa wieprzowego
mielonego, później dodać posiekaną drobno cebulę, 4 ząbki rozgniecionego
czosnku, pomidory w zalewie, przecier pomidorowy i wodę lub sok
pomidorowy Konsystencja mięsa ma być podobna do konsystencji gęstej
śmietany, a w smaku ma się czuć nutkę pomidorów a nie tak wyrażny smak
jak np., w zupie pomidorowej. Dosmaczyć tzn dodać pieprz, chili wg
uznania, paprykę słodką, vegetę może być sos sojowy - niedużo a już na
koniec zaraz po wyłączeniu palnika Dodać zioła: bazylię - 2 łyżki.
Pieczarki na jedną warstwę - ewentualnie
Pieczarki (20-30 dkg) pokroić w plasterki, cebulę posiekać drobno,
przesmażyć pieczarki na maśle lub oleju dodać cebulke sól i pieprz i
jeszcze smażyć do zeszklenia cebuli.
Na dno wlać sos beszamelowy.
Ułożyć w szkle żaroodpornym lub naczyniu do zapiekania
- sos beszamelowy
- lazanię
- sos beszamelowy
- sos pomidorowy
- lazanie
- sos beszamelowy
- sos pomidorowy
- lazanie
- sos beszamelowy
- pieczarki i gdzie niegdzie troche sosu pomidorowego
- posypać serem mozarella lub innym dobrym do zapiekania (ok. 30dkg)
Jeśłi ktoś woli można przesypywać serem każdą z warstw
Piec w piekarniku 170C. Ok. 40 min Gorącę posypać natką pietruszki.
Przed zapiekaniem można każda z płatów lazanii obgotować z w wodzie z
sola (ok. 1-2 min) szybciej się zapiecze.
Pozdrufka - dzieki za inspiracje kulinarne i przepisy -
Smacznego
stała czytelniczka grupy AniaB
|