Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Mikie" <m...@p...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Letnie dania z makaronem
Date: Mon, 30 Jul 2001 21:15:05 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 61
Message-ID: <9k4c5o$o24$2@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pc148.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 996520952 24644 213.76.112.148 (30 Jul 2001 19:22:32 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 30 Jul 2001 19:22:32 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:60331
Ukryj nagłówki
2 propozycje makaronu na cieple dni. Obie potrawy sa szybkie i latwe :-)
I. FETTUCCINE ALFREDO
Najpierw moze troche "tla" :-)
Ten sycacy sos z masla, smietany i parmezanu zostal rozslawiony przez
rzymskiego gastronoma Alfredo. Tradycyjnie jada sie go z makaronem
fettuccine ("szerokie tasiemki) i spozywa natychmiast po podaniu, by nie
dopuscic do sklejenia sie makaronu i sosu. Z tego powodu potrawa ta nalezy
do nielicznych, ktore w restauracji mieszane sa dopiero bezposrednio na
stole.
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 15 min.
(dla 6 osob)
500g makaronu fettuccine lub tagliatelle (gniazdka z szerokich wstazek)
90g masla
150g startego parmezanu
320ml smietany
3 lyzki stolowe drobno siekanej natki pietruszki
1.Makaron ugotowac al dente, odcedzic i ponownie wlozyc do garnka.
2. W miedzyczasie maslo sklarowac, dodac parmezan i smietane i zagotowac,
ciagle mieszajac.
Gotowac ok. 10 minut na malym ogniu (do zageszczenia sie sosu).
3. Dodac pietruszke, doprawic pieprzem i sola. Cieply makaron polac sosem i
dobrze wymieszac. Ozdobic galazka pietruszki.
4. Podawac i wcinac! :-)
Wartosci odzywcze na osobe: bialko 20g, tluszcz 45g, weglowodany 60g,
cholesterol 135mg, 710 kalorii.
II. LINGUINE W SOSIE SMIETANOWO-CYTRYNOWYM
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 20 min.
(dla 4 osob)
400g makaronu linguine ("grubsze, krotsze spaghetti") lub spagetti
szczypta szafranu lub kurkumy
320ml smietany
250ml bulionu z kury
1 lyzka stolowa startej skorki pomaranczowej (niepryskanej, oczywiscie!)
1. Makaron ugotowac al dente, odcedzic i odstawic w cieple miejsce.
2.W czasie gotowania makaronu zagotowac w duzej brytfannie rosol, smietane i
skorke cytryny.
3. Sos gotwac przez 10 min. na malym ogniu, doprawic sola, pieprzem i
szafranem (kurkuma). Dodac makaron i gotowac jeszcze 2-3 minuty.
4. Przybrac pasemkami skorki cytrynowej.
Wartosci odzywcze na osobe: bialko 15 g, tluszcz 35g, weglowodany 75g,
cholesterol 105mg, 660 kalorii.
Zrodlo: Das grosse Pasta Kochbuch, Könemann 1997.
|