« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-07-30 19:15:05
Temat: Letnie dania z makaronem2 propozycje makaronu na cieple dni. Obie potrawy sa szybkie i latwe :-)
I. FETTUCCINE ALFREDO
Najpierw moze troche "tla" :-)
Ten sycacy sos z masla, smietany i parmezanu zostal rozslawiony przez
rzymskiego gastronoma Alfredo. Tradycyjnie jada sie go z makaronem
fettuccine ("szerokie tasiemki) i spozywa natychmiast po podaniu, by nie
dopuscic do sklejenia sie makaronu i sosu. Z tego powodu potrawa ta nalezy
do nielicznych, ktore w restauracji mieszane sa dopiero bezposrednio na
stole.
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 15 min.
(dla 6 osob)
500g makaronu fettuccine lub tagliatelle (gniazdka z szerokich wstazek)
90g masla
150g startego parmezanu
320ml smietany
3 lyzki stolowe drobno siekanej natki pietruszki
1.Makaron ugotowac al dente, odcedzic i ponownie wlozyc do garnka.
2. W miedzyczasie maslo sklarowac, dodac parmezan i smietane i zagotowac,
ciagle mieszajac.
Gotowac ok. 10 minut na malym ogniu (do zageszczenia sie sosu).
3. Dodac pietruszke, doprawic pieprzem i sola. Cieply makaron polac sosem i
dobrze wymieszac. Ozdobic galazka pietruszki.
4. Podawac i wcinac! :-)
Wartosci odzywcze na osobe: bialko 20g, tluszcz 45g, weglowodany 60g,
cholesterol 135mg, 710 kalorii.
II. LINGUINE W SOSIE SMIETANOWO-CYTRYNOWYM
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 20 min.
(dla 4 osob)
400g makaronu linguine ("grubsze, krotsze spaghetti") lub spagetti
szczypta szafranu lub kurkumy
320ml smietany
250ml bulionu z kury
1 lyzka stolowa startej skorki pomaranczowej (niepryskanej, oczywiscie!)
1. Makaron ugotowac al dente, odcedzic i odstawic w cieple miejsce.
2.W czasie gotowania makaronu zagotowac w duzej brytfannie rosol, smietane i
skorke cytryny.
3. Sos gotwac przez 10 min. na malym ogniu, doprawic sola, pieprzem i
szafranem (kurkuma). Dodac makaron i gotowac jeszcze 2-3 minuty.
4. Przybrac pasemkami skorki cytrynowej.
Wartosci odzywcze na osobe: bialko 15 g, tluszcz 35g, weglowodany 75g,
cholesterol 105mg, 660 kalorii.
Zrodlo: Das grosse Pasta Kochbuch, Könemann 1997.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-07-31 09:13:30
Temat: Odp: Letnie dania z makaronemczy zamiast parmezanu moze byc zwykly żółty?
kachna
Użytkownik "Mikie" <m...@p...fm> napisał w wiadomości
news:9k4c5o$o24$2@news.tpi.pl...
> 2 propozycje makaronu na cieple dni. Obie potrawy sa szybkie i latwe :-)
>
> I. FETTUCCINE ALFREDO
>
> Najpierw moze troche "tla" :-)
>
> Ten sycacy sos z masla, smietany i parmezanu zostal rozslawiony przez
> rzymskiego gastronoma Alfredo. Tradycyjnie jada sie go z makaronem
> fettuccine ("szerokie tasiemki) i spozywa natychmiast po podaniu, by nie
> dopuscic do sklejenia sie makaronu i sosu. Z tego powodu potrawa ta nalezy
> do nielicznych, ktore w restauracji mieszane sa dopiero bezposrednio na
> stole.
>
> Czas przygotowania: 10 min
> Czas gotowania: 15 min.
>
> (dla 6 osob)
> 500g makaronu fettuccine lub tagliatelle (gniazdka z szerokich wstazek)
> 90g masla
> 150g startego parmezanu
> 320ml smietany
> 3 lyzki stolowe drobno siekanej natki pietruszki
>
> 1.Makaron ugotowac al dente, odcedzic i ponownie wlozyc do garnka.
> 2. W miedzyczasie maslo sklarowac, dodac parmezan i smietane i zagotowac,
> ciagle mieszajac.
> Gotowac ok. 10 minut na malym ogniu (do zageszczenia sie sosu).
> 3. Dodac pietruszke, doprawic pieprzem i sola. Cieply makaron polac sosem
i
> dobrze wymieszac. Ozdobic galazka pietruszki.
> 4. Podawac i wcinac! :-)
>
> Wartosci odzywcze na osobe: bialko 20g, tluszcz 45g, weglowodany 60g,
> cholesterol 135mg, 710 kalorii.
>
> II. LINGUINE W SOSIE SMIETANOWO-CYTRYNOWYM
>
> Czas przygotowania: 10 min.
> Czas gotowania: 20 min.
>
> (dla 4 osob)
> 400g makaronu linguine ("grubsze, krotsze spaghetti") lub spagetti
> szczypta szafranu lub kurkumy
> 320ml smietany
> 250ml bulionu z kury
> 1 lyzka stolowa startej skorki pomaranczowej (niepryskanej, oczywiscie!)
>
> 1. Makaron ugotowac al dente, odcedzic i odstawic w cieple miejsce.
> 2.W czasie gotowania makaronu zagotowac w duzej brytfannie rosol, smietane
i
> skorke cytryny.
> 3. Sos gotwac przez 10 min. na malym ogniu, doprawic sola, pieprzem i
> szafranem (kurkuma). Dodac makaron i gotowac jeszcze 2-3 minuty.
> 4. Przybrac pasemkami skorki cytrynowej.
>
> Wartosci odzywcze na osobe: bialko 15 g, tluszcz 35g, weglowodany 75g,
> cholesterol 105mg, 660 kalorii.
>
>
> Zrodlo: Das grosse Pasta Kochbuch, Könemann 1997.
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-31 15:56:10
Temat: Re: Letnie dania z makaronem
----- Original Message -----
From: kasiek <k...@w...ps.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Tuesday, July 31, 2001 11:13 AM
Subject: Odp: Letnie dania z makaronem
> czy zamiast parmezanu moze byc zwykly żółty?
> kachna
No pewnie ze moze, ale to bedzie tak, jakbys na wielki bal zalozyla kolie z
cyrkonii zamiast brylantow ;-)
Herbatka
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-31 20:13:36
Temat: Re: Letnie dania z makaronem> czy zamiast parmezanu moze byc zwykly żółty?
> kachna
Jasne ze moze.
Podalem oryginalny przepis - wiadomo, ze kazdy modyfikuje i dostosowuje do
indywidualnych upodoban/zawartosci lodowki etc.
Ja na przyklad do spaghetti nie lubie parmezanu - uzywam emmetnalera: niby
grzech, ale mi smakuje :-)
pozdrawiam
Mikie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-01 13:32:12
Temat: Re: Letnie dania z makaronemno to jestem "rozgrzeszona"... :)
Herbatka! ja nie mam nawet kolii z cyrkoniami... :)))))))
kachna
a co? szykuje sie jakis bal? moze grupowiczów?
Użytkownik Mikie <m...@p...fm> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9k73jv$g3p$...@n...tpi.pl...
> > czy zamiast parmezanu moze byc zwykly żółty?
> > kachna
>
> Jasne ze moze.
> Podalem oryginalny przepis - wiadomo, ze kazdy modyfikuje i dostosowuje do
> indywidualnych upodoban/zawartosci lodowki etc.
> Ja na przyklad do spaghetti nie lubie parmezanu - uzywam emmetnalera: niby
> grzech, ale mi smakuje :-)
>
> pozdrawiam
> Mikie
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |