Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.task.gda.pl!news.man.szczecin.pl!not-for-mail
From: "kasiek" <k...@w...ps.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: Letnie dania z makaronem
Date: Tue, 31 Jul 2001 11:13:30 +0200
Organization: ACI - Szczecin http://aci.com.pl
Lines: 70
Message-ID: <9k5otd$vfc$1@zeus.man.szczecin.pl>
References: <9k4c5o$o24$2@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pc218.wi.tuniv.szczecin.pl
X-Trace: zeus.man.szczecin.pl 996566765 32236 212.14.29.218 (31 Jul 2001 08:06:05
GMT)
X-Complaints-To: n...@n...man.szczecin.pl
NNTP-Posting-Date: 31 Jul 2001 08:06:05 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:60380
Ukryj nagłówki
czy zamiast parmezanu moze byc zwykly żółty?
kachna
Użytkownik "Mikie" <m...@p...fm> napisał w wiadomości
news:9k4c5o$o24$2@news.tpi.pl...
> 2 propozycje makaronu na cieple dni. Obie potrawy sa szybkie i latwe :-)
>
> I. FETTUCCINE ALFREDO
>
> Najpierw moze troche "tla" :-)
>
> Ten sycacy sos z masla, smietany i parmezanu zostal rozslawiony przez
> rzymskiego gastronoma Alfredo. Tradycyjnie jada sie go z makaronem
> fettuccine ("szerokie tasiemki) i spozywa natychmiast po podaniu, by nie
> dopuscic do sklejenia sie makaronu i sosu. Z tego powodu potrawa ta nalezy
> do nielicznych, ktore w restauracji mieszane sa dopiero bezposrednio na
> stole.
>
> Czas przygotowania: 10 min
> Czas gotowania: 15 min.
>
> (dla 6 osob)
> 500g makaronu fettuccine lub tagliatelle (gniazdka z szerokich wstazek)
> 90g masla
> 150g startego parmezanu
> 320ml smietany
> 3 lyzki stolowe drobno siekanej natki pietruszki
>
> 1.Makaron ugotowac al dente, odcedzic i ponownie wlozyc do garnka.
> 2. W miedzyczasie maslo sklarowac, dodac parmezan i smietane i zagotowac,
> ciagle mieszajac.
> Gotowac ok. 10 minut na malym ogniu (do zageszczenia sie sosu).
> 3. Dodac pietruszke, doprawic pieprzem i sola. Cieply makaron polac sosem
i
> dobrze wymieszac. Ozdobic galazka pietruszki.
> 4. Podawac i wcinac! :-)
>
> Wartosci odzywcze na osobe: bialko 20g, tluszcz 45g, weglowodany 60g,
> cholesterol 135mg, 710 kalorii.
>
> II. LINGUINE W SOSIE SMIETANOWO-CYTRYNOWYM
>
> Czas przygotowania: 10 min.
> Czas gotowania: 20 min.
>
> (dla 4 osob)
> 400g makaronu linguine ("grubsze, krotsze spaghetti") lub spagetti
> szczypta szafranu lub kurkumy
> 320ml smietany
> 250ml bulionu z kury
> 1 lyzka stolowa startej skorki pomaranczowej (niepryskanej, oczywiscie!)
>
> 1. Makaron ugotowac al dente, odcedzic i odstawic w cieple miejsce.
> 2.W czasie gotowania makaronu zagotowac w duzej brytfannie rosol, smietane
i
> skorke cytryny.
> 3. Sos gotwac przez 10 min. na malym ogniu, doprawic sola, pieprzem i
> szafranem (kurkuma). Dodac makaron i gotowac jeszcze 2-3 minuty.
> 4. Przybrac pasemkami skorki cytrynowej.
>
> Wartosci odzywcze na osobe: bialko 15 g, tluszcz 35g, weglowodany 75g,
> cholesterol 105mg, 660 kalorii.
>
>
> Zrodlo: Das grosse Pasta Kochbuch, Könemann 1997.
>
>
>
|