Data: 2001-09-06 12:22:12
Temat: Lodowiec
Od: "Beata M." <b...@k...umcs.lublin.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dzien dobry:-)
Dzis rano po raz pierwszy w zyciu zrobilam ciasto zwane lodowcem, do tej
pory robila je moja mama, a ze ciasto mi bylo potrzebne na dzisiaj, a
mama jest 200 km stad, musialam je zrobic sama. Ciasto udalo i smakuje,
jak twierdzi moj prawie maz, tak samo jak ciasto mojej mamy, wiec podaje
na nie przepis, byc moze znany grupie, a moze i nie.
1 maslo (moze byc roslinne w kostce)
2 galaretki
biszkopty okragle (na malo tortownice wystarczy 1 paczka na wieksza 2)
3/4 szklanki cukru krysztalu
4-5 zoltek
budyn smietankowy (okolo 2 plaskich lyzek)
2 lyzki kakao
1 szklanka mleka
1 cytryna (czytaj sok z niej) lub kwasek cytrynowy
Mleko zagotowac, cukier, zoltka i budyn ukrecic w jakims naczynku na
jednolita mase i wylac na gotujace sie mleko ciagle mieszajac. Gdy zrobi
sie budyn, taki gesty, odstawic do wystygniecia.
Maslo ukrecic z ostudzonym budyniem, dodac do smaku sok z cytryny. Mase
podzielic na 2 czesci, do jednej dodac kakao.
Dno tortownicy wylozyc biszkoptami uprzednio maczanymi w ostudzonej
galaretce, nastepnie wylozyc mase kakaowa, potem warstwe biszkoptow i
mase biala, na to owoce swieze (najlepsze sa wisnie lub maliny, ale
winogrona rowniez) lub z kompotu. Zalac galaretka. Wstawic do lodowki,
by zastygla galaretka, a pozniej jesc;-) ze smakiem.
Zycze smacznego
Beata.
|