Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!lublin.pl!news2.prz.rzeszow.pl!lena.man.rzeszow.pl!not-for-mail
From: "Popi" <f...@k...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Lomo Saltado
Date: Thu, 14 Dec 2000 12:26:41 +0100
Organization: Politechnika Rzeszowska
Lines: 30
Message-ID: <91aaml$m5u9@lena.man.rzeszow.pl>
Reply-To: "Popi" <f...@k...net.pl>
NNTP-Posting-Host: pb152.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:39049
Ukryj nagłówki
Wit@m !!
Z serii "kolejny peruwiański przepis". Idealny na kolacje dla znajomych.
Podaje go z jasnym piwem (mocno zmrożonym - oczywiście).
1/2 kg cielęciny
1/2 kg ziemniaków w mundurkach
2 cebule
3 ząbku czosnku
łyżeczka ostrej mielonej papryki
2 łyzeczki octu winnego
2 pomidory
natka pietruszki
oliwa z oliwek
sol,pieprz,oregano i kminek
Cielecine pokroic na male kawalki i podsmazyc na oliwie, przyprawiajac do
smaku sola, pieprzem oregano i kminkiem. Do innego rondelka włozyc pokrojone
cebule,czosnek,mielona paopryke w wlac 2 lyzeczki octu winnego. Nastepnie
podgotowac i dodac, ciagle mieszajac, pokrojone wzdluz pomidory. Ugotowany
wywar polaczyc z podsmazona cielecina i posypac pokrojona natka pietruszki.
Odstawic. W osobnym naczyniu smazyc pokrojone w plasterki ziemniaki, które
po usmazeniu dokladamy do miesa i ponownie podgrzewamy. Mozna podawac razem
z bialym ryzem.
najlepszego
Popi
|