« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-09-02 17:16:03
Temat: MM i bialkaWitam
Zawsze myslalem ze w MM liczy sie tylko IG. Dzisiaj sie dowiedzialem z dwoch
listow, ze takze bialka, czy to prawda?
Czytalem strony o MM, ale o proporcjach tam nie bylo.
Pozdrawiam
maf
------------------------------
www.optymal-btw.aktis.i.p.pl
------------------------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2003-09-02 18:48:29
Temat: Re: MM i bialka
Użytkownik "MarekF" <m...@a...i.p.pl> napisał w wiadomości
news:bj2jg3$aa7$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam
> Zawsze myslalem ze w MM liczy sie tylko IG. Dzisiaj sie dowiedzialem z
dwoch
> listow, ze takze bialka, czy to prawda?
> Czytalem strony o MM, ale o proporcjach tam nie bylo.
Tu nie ma żadnych proporcji. Po prostu żeby chudnąc powinno się zjadać 1
gram białka na każdy kilogram masy ciała - osoba ważąca 70 kg powinna zjeść
dziennie 70 gramów białka (pochodzenia zwierzęcego, roślinnego)
Cytat z mojej strony http://misiczka.com/monti/monti.html
10. Nigdy nie pić alkoholu na czczo, najpierw należy coś zjeść
11. Jemy 1-1,5 gramów białek na każdy kilogram masy ciała - codziennie.
Zaniedbanie tego, może powodować brak efektów odchudzania
12. Należy spożywać odtłuszczony nabiał, ponieważ mleko zawiera cukier
(laktozę), który jest tutaj połączony z tłuszczem
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2003-09-02 19:09:30
Temat: Re: MM i bialka>
> Tu nie ma żadnych proporcji. Po prostu żeby chudnąc powinno się zjadać 1
> gram białka na każdy kilogram masy ciała - osoba ważąca 70 kg powinna
zjeść
> dziennie 70 gramów białka (pochodzenia zwierzęcego, roślinnego)
>
Wiem
Czytalem Twoja strone, ale tak jakby na MM nie ma tabel z zawartoscia B w
produktach, sa tylko tabele IG.
Tak jakby IG bylo najwazniesze. A IG to ma powiazanie z W. Czy nie
zblizacie sie za bardzo do opty?
Sory, ale bardzo zdziwila mnie odpowiedz, nie wiem czy Twoja, czy kogos
innego, ze w MM trzeba liczyc B.
Pozdrawiam
maf
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2003-09-02 20:01:29
Temat: Re: MM i bialka
Użytkownik "MarekF" <m...@a...i.p.pl> napisał w wiadomości
news:bj2q69$o4k$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Sory, ale bardzo zdziwila mnie odpowiedz, nie wiem czy Twoja, czy kogos
> innego, ze w MM trzeba liczyc B.
A nie czytałeś książki Montignaca?
Nie rozumiem, co Cię tak zdziwiło?
Poza tym, na MM nie liczysz PROPORCJI tak jak na DO, tylko pilnujesz, żeby
jeść odpowiednią ilość białka i tyle.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2003-09-02 20:33:08
Temat: Re: MM i bialkaWitam
Nie czytalem ksiazek Montignaca, ani Kwasniewskiego. Jestem na ZO. Nie
chcialem, zebys mnie zle zrozumiala, tylko tyle, ze nie przypuszczalem ze na
MM nalezy cos liczyc poza IG i stosowac w diecie produkty zalecane.
Stad moje zdziwienie, ze jak ktos podal swoj jadlospis to w odpowiedzi
uzyskal, ze je byc moze "za malo B".Ale jak napisalas, ze w MM nalezy
spozywac 1g B na kg wagi ciala, to takie tabele produktow powinny sie
znalezc na stronach MM. Moze je przeoczylem.
Pozdrawiam
maf
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2003-09-02 21:31:27
Temat: Re: MM i bialka ja nie pamietam, zeby w ksiazce byly tabelki z iloscia biala w produktach.
dla mnie jest to problem, zapominam o tym stosujac diete. w jogurtach czy
mleku latwo stwierdzic, bo wszystko jest napisane na opakowaniu, ale mieso?
nie mam pojecia ile ma bialka. jak ktos zna jakas strone z tabelka, bardzo
prosze:)
pozdrawiam
--
Paula
p...@o...pl
Użytkownik "MarekF" <m...@a...i.p.pl> napisał w wiadomości
news:bj2v1g$g6q$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam
> Nie czytalem ksiazek Montignaca, ani Kwasniewskiego. Jestem na ZO. Nie
> chcialem, zebys mnie zle zrozumiala, tylko tyle, ze nie przypuszczalem ze
na
> MM nalezy cos liczyc poza IG i stosowac w diecie produkty zalecane.
> Stad moje zdziwienie, ze jak ktos podal swoj jadlospis to w odpowiedzi
> uzyskal, ze je byc moze "za malo B".Ale jak napisalas, ze w MM nalezy
> spozywac 1g B na kg wagi ciala, to takie tabele produktow powinny sie
> znalezc na stronach MM. Moze je przeoczylem.
> Pozdrawiam
> maf
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2003-09-02 21:43:59
Temat: Re: MM i bialkaWitam
mozesz skorzystac z kalkulatora online do przeliczenia bialka, na stronie
www.optymal-btw.aktis.i.p.pl link kalkulator
A tabele z zawartosciami poszczegolnych skladnikow to sa w necie. Np tutaj
znajdziesz wszystko co jest w produktach
http://www.nal.usda.gov/fnic/cgi-bin/nut_search.pl
tylko trzeba wpisac nazwe produktu. Nie wiem jak jest z cietrzewica? bo w
slowniku nie znalazlem takiego slowa.
Pozdrawiam
maf
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2003-09-02 21:47:05
Temat: Re: MM i bialkaStało się to Tue, 2 Sep 2003 21:09:30 +0200, gdy "MarekF"
<m...@a...i.p.pl> napisał:
>>
>> Tu nie ma żadnych proporcji. Po prostu żeby chudnąc powinno się zjadać 1
>> gram białka na każdy kilogram masy ciała - osoba ważąca 70 kg powinna
>zjeść
>> dziennie 70 gramów białka (pochodzenia zwierzęcego, roślinnego)
>>
>Wiem
>Czytalem Twoja strone, ale tak jakby na MM nie ma tabel z zawartoscia B w
>produktach, sa tylko tabele IG.
>Tak jakby IG bylo najwazniesze. A IG to ma powiazanie z W. Czy nie
>zblizacie sie za bardzo do opty?
Co do podobieństw między Opty a MM, cytowałem pare tygodni temu list
pewnego Optymalnego na ten temat.
http://groups.google.pl/groups?selm=r5u2ivcutct72eju
il1hicgdo6l8vhicum%404ax.com
i liczyłem na jakąś dyskusję, nic z tego nie wyszło :)
>Sory, ale bardzo zdziwila mnie odpowiedz, nie wiem czy Twoja, czy kogos
>innego, ze w MM trzeba liczyc B.
MM jest dosyć złożonym sposobem odżywiania, najważniejsze rzeczywiście
jest IG, ale jeśli chodzi o tłuszcze, białka, witaminy i błonnik
istnieją konkretne wskazówki.
Dla ilustracji fragment z "Jeść by schudnąć" Montignaca, s. 34:
<cytat>
Minimalna dzienna dawka protein wynosi ok. 60 g dla dziecka i ok. 90 g
dla nastolatka. Osoby dorosłe powinny przyjmować l g na każdy kilogram
wagi ciała, przy czym minimum dla kobiet wynosi 55 g dziennie, dla
mężczyn zaś 70 g. Poza tym spożycie białek przez osobę dorosłą powinno
wynosić co najmniej 15% dziennego dowozu energetycznego.
Można także bez przeszkód dostarczać ich organizmowi więcej (1,2 do 1,5
g protein dziennie na kilogram) pod warunkiem, że pije się wystarczająco
dużo, by wyeliminować pozostałości przemiany materii (kwas moczowy,
mocznik, kwas mlekowy). Zwiększenie ilości dostarczanych protein może
być bardzo pomocne w fazie chudnięcia. Jest tak przede wszystkim
dlatego, że ich metabolizacja pociąga za sobą większy wydatek
energetyczny niż w wypadku innych pokarmów. Oprócz tego pozwalają one
szybciej osiągnąć zadowalający poziom sytości. Według prof. D. Tome
"wydaje się, że u dorosłego człowieka zdolności regulacyjne pozwalają na
przystosowanie się do dużej rozpiętości w dostarczaniu białek - od 0,6
do 2 g dziennie na kilogram wagi ciała - nie powodując przy tym
poważniejszego uszczerbku dla zdrowia". (CHOLEDOC nr 45 styczeń/luty
1998).
Poza proteinami zawartymi w jajach żadne inne proteiny pochodzenia
zwierzęcego czy roślinnego nie gwarantują koniecznej równowagi
aminokwasowej. Brak jednego z aminokwasów może zahamować przyswajanie
innych. Pożywienie musi więc dostarczać zarówno aminokwasów pochodzenia
zwierzęcego, jak i roślinnego.
Odżywianie oparte wyłącznie na proteinach roślinnych (wegetarianizm)
byłoby niezrównoważone, brakowałoby w nim bowiem cysteiny, co może
prowadzić do zaburzeń substancji rogowych (paznokci, włosów). Natomiast
dieta wegetariańska zawierająca jaja i nabiał może być całkowicie
zrównoważona.
</cytat>
Słowo "równowaga" nie jest więc tylko domeną DO :)
I jeszcze jeden z dodatków do książki, gdzie pojawia się też upragniona
przez Ciebie tabela :)
<cytat>
ANEKS IV
W JAKI SPOSÓB DOSTARCZAĆ ORGANIZMOWI WYSTARCZAJĄCĄ ILOŚĆ PROTEIN?
U zdrowej osoby o normalnej wadze dostarczanie białek, niezbędnych do
wyrównania strat spowodowanych odnawianiem komórek i zapobieganiem
zagrożeniu zanikania mięśni, musi wynosić codziennie około l g na
kilogram wagi ciała (minimum, przy którym odnawianie nie jest już
całkiem zapewnione wynosi 0,80 g). Oznacza to, że dla osoby ważącej
ponad 70 kg, dzienna norma spożytych protein musi wynosić około 70 g.
Kiedy stosuje się metodę odchudzającą, udziały proteinowe muszą być
zwiększone (od 1,3 do 1,5 g na kilogram wagi ciała dziennie) z dwóch
przyczyn:
? przede wszystkim każde odchudzanie wywołuje pewien zanik mięśni. Aby
ograniczyć ten proces i uniknąć osłabienia organizmu (co następuje w
przypadku diet niskokalorycznych) trzeba będzie dostarczać większej
ilości białek niż ta, która wystarcza do normalnej odnowy komórek.
? poza tym dowiedziono, że zwiększone dostarczanie protein może
stanowić dodatkową pomoc w traceniu na wadze.
Proteiny dają bowiem poczucie sytości, przyczyniając się do naturalnego
ograniczenia spożywania pokarmów. Ponadto trawienie białek powoduje
większą utratę energetyczną (termogenezę). Aby odpowiednio wyeliminować
pozostałości wywołane metabolizmem protein, konieczne jest picie 1,5 do
2 litrów napojów dziennie.
Wzrost proporcji spożywanych protein jest więc czynnikiem dopełniającym
powodzenie programu odchudzania. Osoby cierpiące na niewydolność nerek
muszą skonsultować z lekarzem zwiększenie ilości przyjmowanych protein.
W razie problemów z chudnięciem trzeba sprawdzić, czy dzienna porcja
spożywanych protein jest wystarczająca. Pomoże Ci w tym umieszczona
poniżej tabela:
ILOŚĆ PROTEIN W 100 G POKARMU
Proteiny zwierzęce Proteiny roślinne
konina 20 g ziarna soi 35 g
wołowina 20 g ziarna żyta 25 g
cielęcina 20 g płatki owsiane 13 g
wieprzowina 17 g kiełki żyta 13 g
baranina 15 g kiełki pszenicy 12 g
szynka biała 18 g kiełki jęczmienia 10 g
szynka surowa 15g ziarna kukurydzy 9g
kiszka czarna 24 g chleb pełnoziarnisty 9g
kiełbasa 25 g makaron pełnoziarnisty Sg
kurczak 20 g fasola biała 8g
jajo 6g soczewica 8g
ryby 20 g ciecierzyca 8g
ser holenderski 35 g fasola czerwona 8g
ser szwajcarski 35 g chleb biały 7g
ser brie 20 g kasza pszenna 5g
camembert 20 g makaron biały 3g
ser biały 9g ryż długoziarnisty 7g
jogurt 5g ryż biały 6 g
mleko 3,5 g musli 9g
petit suisse
(biały tłusty serek) 9g tofu 13 g
małże 20 g mąka sojowa 45 g
krewetki 25 g mleko sojowe 4g
kiełki soi 4g
</cytat>
Jak widać, białka nie są zagadnieniem kluczowym, ale mogą przeszkadzać w
działaniu diety.
Wcinanie płatków owsianych ma więc taką zaletę, że jest tam sporo białka
(no i błonnika, ale to inna działka).
pozdrowienia
Vroobelek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2003-09-02 22:11:19
Temat: Re: MM i bialkaTne wszystko
Szczerze mowiac to nie rozumiem tego porownania np 100gkoniny z zytem.
Mozna by powiedziec ze zjem 200g zyta i dostarcze 70g B i bedzie ok. He he,
ale nie jestem koniem, chociaz konie to chyba jedza owies a nie zyto, z tego
co pamietam, to po zycie dostawaly wzdecia zolodka.
Pozdrawiam
maf
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2003-09-03 05:47:15
Temat: Re: MM i bialka
Użytkownik "MarekF" <m...@a...i.p.pl> napisał w wiadomości
news:bj337n$1in$1@nemesis.news.tpi.pl...
[ciach]
Nie wiem jak jest z cietrzewica? bo w
> slowniku nie znalazlem takiego slowa.
> Pozdrawiam
> maf
>
A nie chodzi przypadkiem o ciecierzycę? (ang. gram) Zwana też grochem
włoskim.
Pozdrawiam,
Ula
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |