Data: 2005-12-23 00:50:28
Temat: Makaron z warzywami na ostro...
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Tak się dziś rano (16) obudziłem i stwierdziłem, że zapomniałem zrobić
zakupy. Więc to jest taki przepis z wypisu (zawartości lodówki).
Wymyślony z głowy, ale wyszło pyszne.
Składniki:
- makaron Mie (na oko 150g wyszła spora porcyjka)
- czerwona papryka (1)
- pomidor (1)
- czerwone chili (1)
- cebula owocowa (1)
- pieczarki (ok. 10 małych grzybków)
- kiełki sojowe (~100g)
- 3 ząbki czosnku (rozdrobnione)
- olej do smażenia
- Sherry
Składniki sosu:
- Sambal (4 łyżeczki)
- jasny sos sojowy (2 łyżki)
- dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej
- gorąca woda (mniej więcej drugie tyle objętości co pozostałe
składniki)
Przygotowanie:
1. Makaron zalewamy wrzątkiem (aby pokryło) odstawiamy na 10 min. Po 10
min. dokładnie odcedzamy i stawiamy w ciepłym miejscu.
2. Paprykę kroimy w cząstki, obranego pomidora również, pieczarki bez
nóżek tak samo. Chilli na drobne pierścienie. Cebulę w piórka.
Czosnek drobno siekamy.
3. Na mocno rozgrzany (duży ogień) na woku olej wrzucamy czosnek,
obsmażamy kilkanaście sekund, dodajemy chilli, paprykę i cebulę,
smażymy kilkadziesiąt sekund energicznie mieszając, dodajemy pomidora
i pieczarki, smażymy kolejne kilkadziesiąt sekund. Podlewamy Sherry
i dodajemy kiełki. Smażymy mieszając pół minuty. Zrzucamy na
naczynie.
4. Mieszamy ze sobą składniki sosu.
5. Na ponownie rozgrzany olej wrzucamy makaron, smażymy mieszając 2
minuty, dodajemy usmażone warzywa, podlewamy sosem, mieszamy aby
składniki i sos się równo połączyły, sos powinien zgęstnieć/zrobić
się klejący.
Gotowe. Podajemy gorące.
--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK
|