Data: 2003-06-09 21:36:59
Temat: Marchewka w śmietanie
Od: z...@o...pl (Monika Zarczuk)
Pokaż wszystkie nagłówki
Ostatnio przewija się tu temat marchwki
W jakimś moim notatniku znalazłam taki przepis
Przyznam się, że nigdy nie próbowałóam tego zrobić, ale może kogoś to
zainteresuje
Proszę o podzielenie się wrażeniami
Stopień trudności: 1
Koszt: 1
Czas: 1 godzina
Przygotowanie: 30 minut
Duszenie: 30 minut
Składniki dla 4 osób:
17kg marchwi
2 łyżki masła (47dag)
1 łyżka cukru (1,57dag)
14 litra wywaru z jarzyn
18 litra śmietany
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
biały pieprz
Przyrządzanie:
1. Marchew wyszorować pod bieżącą zimną wodą, obrać lub oskrobać,
opłukać, osuszyć i pokroić w słupki grubości 17cm.
2. W naczyniu roztopić masło, skarmelizować cukier. Pokrojoną marchew
przełożyć do naczynia, wymieszać dokładnie tak, aby karmel pokrył marchew
całkowicie. Wlać gorący wywar i dusić marchew pod przykryciem około 25-30
minut. Po 15 minutach zdjąć pokrywkę i odparować płyn.
3. Ugotowaną marchew wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku i posypać
natką pietruszki.
Rada:
Jeżeli ktoś nie lubi marchwi na słodko, może zrezygnować z cukru i
usmażyć posiekaną cebulę na maśle. Zamiast śmietany można dodać jarzyny i
12 łyżeczki zmielonych suszonych grzybów.
Pozdrawiam bardzo serdecznie
Monika
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|