Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!fargo.cgs.poznan.pl!news.internetia.pl!news.nask.pl!enews.sgi
.com!news-out.spamkiller.net!propagator-la!news-in-la.newsfeeds.com!news-in.sup
erfeed.net!newsfeed01.tsnz.net!news.xtra.co.nz!enterprise!lsanca1-snf1!news.gte
i.net!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en,pl
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Mazurek cyganski Magdaleny Bassett
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 33
Date: Sat, 16 Mar 2002 12:24:15 -0800
NNTP-Posting-Host: 4.33.132.12
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 1016310254 4.33.132.12 (Sat, 16 Mar 2002 12:24:14 PST)
NNTP-Posting-Date: Sat, 16 Mar 2002 12:24:14 PST
Organization: None
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:100505
Ukryj nagłówki
Mazurek cyganski Magdaleny Bassett
Ten mazurek mozna robic na kruchym spodzie lub na waflach. Jesli
wybierze sie wafle, nalezy je przyciac i dokladnie dopasowac do dna
blachy, w ktorej mazurek bedzie sie piekl.
Kruche ciasto
160 gr maki
160 gr cukru pudru
140 gr masla
3 ugotowane zoltka
Zoltka przetrzec przez sito, maslo posiekac z maka i cukrem, dodac
zoltka, zarobic szybko palcami, az bedzie gruba kruszonka. Ciasto
schlodzic i wylepic nim kwadratowa blache tworzac niskie brzegi. Upiec
na jasnozloty kolor w niezbyt goracym piecu, 160C/320F, wystudzic
kompletnie.
Cyganskie nadzienie
pol kg bakalii posiekanych dosc drobno - po rowno orzechow, rodzynek,
daktyli, fig, troche skorki pomaranczowej, mozna rowniez dodac suszone
zurawiny, wisnie, brzoskwinie
6 zoltek
220 gr cukru
6 bialek
120 gr maki
Rozgrzac piec do 160C/320F i jesli uzywa sie kruchego spodu zamiast
wafla, ustawic polke w piecu tak, zeby blacha piekla sie w gornej
polowie pieca.
Zoltka ubic z cukrem az puszyste i jasne w kolorze. Bialka ubic prawie
na sztywno. Polowe bialek delikatnie wymieszac z zoltkami, polowe z
bakaliami. Dodac make do zoltek, delikatnie wymieszac, dodac bakalie,
wymieszac i przelozyc na kruchy spod albo wafel. Wyrownac. Piec 35-40
minut.
Magdalena Bassett
|