Data: 2002-03-16 20:24:15
Temat: Mazurek cyganski Magdaleny Bassett
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Mazurek cyganski Magdaleny Bassett
Ten mazurek mozna robic na kruchym spodzie lub na waflach. Jesli
wybierze sie wafle, nalezy je przyciac i dokladnie dopasowac do dna
blachy, w ktorej mazurek bedzie sie piekl.
Kruche ciasto
160 gr maki
160 gr cukru pudru
140 gr masla
3 ugotowane zoltka
Zoltka przetrzec przez sito, maslo posiekac z maka i cukrem, dodac
zoltka, zarobic szybko palcami, az bedzie gruba kruszonka. Ciasto
schlodzic i wylepic nim kwadratowa blache tworzac niskie brzegi. Upiec
na jasnozloty kolor w niezbyt goracym piecu, 160C/320F, wystudzic
kompletnie.
Cyganskie nadzienie
pol kg bakalii posiekanych dosc drobno - po rowno orzechow, rodzynek,
daktyli, fig, troche skorki pomaranczowej, mozna rowniez dodac suszone
zurawiny, wisnie, brzoskwinie
6 zoltek
220 gr cukru
6 bialek
120 gr maki
Rozgrzac piec do 160C/320F i jesli uzywa sie kruchego spodu zamiast
wafla, ustawic polke w piecu tak, zeby blacha piekla sie w gornej
polowie pieca.
Zoltka ubic z cukrem az puszyste i jasne w kolorze. Bialka ubic prawie
na sztywno. Polowe bialek delikatnie wymieszac z zoltkami, polowe z
bakaliami. Dodac make do zoltek, delikatnie wymieszac, dodac bakalie,
wymieszac i przelozyc na kruchy spod albo wafel. Wyrownac. Piec 35-40
minut.
Magdalena Bassett
|