| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-04-10 16:12:24
Temat: Mazurek z karmelem w/g WknZrobiłam mazurek z karmelem w/g Wkn
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis201.html
Przepis do mnie przemówił.
Jeszcze nie wiem, jak smakuje -będzie testowany jutro, ale zasadniczo się
udał...
Jedyna uwaga jaka mi się nasunęła - chociaż na tyle późno, ze nie zdążyłam
zapytać (nie widziałam sensu pytania autorki, bo musiałam już wstawiać
ciasto do piekarnika) to kwestia formy - co to jest: "średniej wielkości
prostokątna blacha"?
IMO wyłożyłam ciasto do zbyt małej formy. Urosło za grube. W efekcie
mieliśmy pyszne kruche ciasteczka, bo wydłubywałam środek ciasta, żeby było
miejsce na wypełnienie dżemem i karmelem.
BTW jak to zrobić, żeby brzegi ciasta kruchego nie spłynęły do formy?
Jakby ktoś chciał jeszcze zdążyć zrobić ten mazurek to mogę z całą
odpowiedzialnością polecić... Na mój gust forma powinna mieć tak ze 25 X 35
cm na podaną ilość ciasta kruchego - ono sporo rośnie i trzeba je dość
cienko wyłożyć - około 1 cm.
Pozdrawiam świątecznie
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-04-10 16:51:34
Temat: Re: Mazurek z karmelem w/g WknOn Sat, 2004-04-10 at 18:12, Joanna =?ISO-8859-2?Q?Duszczy=F1ska ?=
> BTW jak to zrobić, żeby brzegi ciasta kruchego nie spłynęły do formy?
Na czas pieczenia przykryc ciasto papierem do pieczenia i wysypac suchym
grochem/fasolka (wielokrotnego uzytku, oczywiscie). Albo darowac sobie
kruche brzegi i na krawedzi placka zrobic ozdobny rant z ciasta
ucieranego czy piaskowego, tutka do zdobienia tortow.
--
Kot <m...@p...onet.pl>
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-10 17:10:07
Temat: Re: Mazurek z karmelem w/g WknLe samedi 10 avril 2004 ? 18:12:24, Joanna Duszczy?ska a écrit :
> IMO wy?o?y?am ciasto do zbyt ma?ej formy. Uros?o za grube. W efekcie
> mieli?my pyszne kruche ciasteczka, bo wyd?ubywa?am ?rodek ciasta, ?eby by?o
> miejsce na wype?nienie d?emem i karmelem.
> BTW jak to zrobiae, ?eby brzegi ciasta kruchego nie sp?yn??y do formy?
Nalezy wlozyc do wystarczajaco nagrzanego piekarnika, inaczej tluszcz
w ciescie sie topi zanim maka w ciescie spuchnie pod wplywem
temperatury.
Ewcia
ps. czy moglabys sobie Joanno ustawic kodowanie (8859-2, poniewaz
uzywasz polskich literek). Inaczej moj czytnik (ktory nie ma na
sztywno ustawionego odbioru w 8859-2) nie moze sie domyslic jak ma
ogonki wyswietlic.
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-10 18:01:33
Temat: Re: Mazurek z karmelem w/g Wkn
Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:279241445.20040410191007@yahoo.com...
> Le samedi 10 avril 2004 ŕ 18:12:24, Joanna Duszczyńska a écrit :
> > BTW jak to zrobić, żeby brzegi ciasta kruchego nie spłynęły do formy?
>
> Nalezy wlozyc do wystarczajaco nagrzanego piekarnika, inaczej tluszcz
> w ciescie sie topi zanim maka w ciescie spuchnie pod wplywem
> temperatury.
Tak sobie myślę, że może też chodzić jeszcze o skład ciasta... i o cel...
W szarlotce nigdy mi opadanie ciasta na bokach nie przeszkadzało - bo
uzupełniałam boki wierzchnią warstwą...
> ps. czy moglabys sobie Joanno ustawic kodowanie (8859-2, poniewaz
> uzywasz polskich literek). Inaczej moj czytnik (ktory nie ma na
> sztywno ustawionego odbioru w 8859-2) nie moze sie domyslic jak ma
> ogonki wyswietlic.
Właśnie tak mam ustawione...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-10 18:12:39
Temat: Re: Mazurek z karmelem w/g Wkn
Użytkownik "Kot" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:1081615475.28532.2.camel@localhost...
> On Sat, 2004-04-10 at 18:12, Joanna =?ISO-8859-2?Q?Duszczy=F1ska ?=
>
> > BTW jak to zrobić, żeby brzegi ciasta kruchego nie spłynęły do formy?
>
> Na czas pieczenia przykryc ciasto papierem do pieczenia i wysypac suchym
> grochem/fasolka (wielokrotnego uzytku, oczywiscie). Albo darowac sobie
> kruche brzegi i na krawedzi placka zrobic ozdobny rant z ciasta
> ucieranego czy piaskowego, tutka do zdobienia tortow.
Wiesz to z doświadczenia, czy to tylko zasłyszany sposób...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-10 19:03:30
Temat: Re: Mazurek z karmelem w/g WknLe samedi 10 avril 2004 ? 20:01:33, Joanna Duszczynska a écrit :
>> Nalezy wlozyc do wystarczajaco nagrzanego piekarnika, inaczej tluszcz
>> w ciescie sie topi zanim maka w ciescie spuchnie pod wplywem
>> temperatury.
> Tak sobie myl?, ?e mo?e te? chodziae jeszcze o sk?ad ciasta...
Dokladnie.
W kruchym ciescie jest (proporcjonalnie) b. duza zawartosc tluszczu (w
stosunku do maki / skrobii)
>> ps. czy moglabys sobie Joanno ustawic kodowanie (8859-2, poniewaz
>> uzywasz polskich literek). Inaczej moj czytnik (ktory nie ma na
>> sztywno ustawionego odbioru w 8859-2) nie moze sie domyslic jak ma
>> ogonki wyswietlic.
> W?anie tak mam ustawione...
Prawdopodopodobnie do odbioru tylko.... W twoich naglowkach brakuje
pola "Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2", latwo mozna
ustawic w opcjach OE... ale ci nie podpowiem... nie mam polskiej wersji
OE..
...chociaz sprobuje przetlumaczyc "na zywo" :
"Narzedzia" > "Opcje" > "Wysylanie"(?) > "Parametry
miedzynarodowe"(?)> "Uzywac defoltowo [wybrac z listy]?"
> ISO 8859-2
Wtedy OE ci bedzie automatycznie dorzucal wlasciwy naglowek, no a moj
czytnik bedzie szczesliwy :-)
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-10 19:59:26
Temat: Re: Mazurek z karmelem w/g Wkn
Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:1186856482.20040410210330@yahoo.com...
> Le samedi 10 avril 2004 ŕ 20:01:33, Joanna Duszczynska a écrit :
>
> >> Nalezy wlozyc do wystarczajaco nagrzanego piekarnika, inaczej tluszcz
> >> w ciescie sie topi zanim maka w ciescie spuchnie pod wplywem
> >> temperatury.
>
> > Tak sobie myślę, że może też chodzić jeszcze o skład ciasta...
>
> Dokladnie.
>
> W kruchym ciescie jest (proporcjonalnie) b. duza zawartosc tluszczu (w
> stosunku do maki / skrobii)
Wiem...
A w serniku jest dzisiaj tyle sera i innych składników, że mi się właśnie z
foremki wylał... ;-)
> ...chociaz sprobuje przetlumaczyc "na zywo" :
> "Narzedzia" > "Opcje" > "Wysylanie"(?) > "Parametry
> miedzynarodowe"(?)> "Uzywac defoltowo [wybrac z listy]?"
> > ISO 8859-2
Dokładnie tak mam... znaczy to się w polskiej wersji nazywa
"środkowoeuropejski ISO"
> Wtedy OE ci bedzie automatycznie dorzucal wlasciwy naglowek, no a moj
> czytnik bedzie szczesliwy :-)
Chyba nie będzie szczęśliwy jak mu sama nie pomożesz ;-)
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-10 20:15:37
Temat: Re: Mazurek z karmelem w/g WknLe samedi 10 avril 2004 ? 21:59:26, Joanna Duszczy?ska a écrit :
> Dok?adnie tak mam... znaczy to si? w polskiej wersji nazywa
> "?rodkowoeuropejski ISO"
Od dawna nie uzywam OE, sprawdze dokladnie co trzeba ustawic i
napisze.
>> Wtedy OE ci bedzie automatycznie dorzucal wlasciwy naglowek, no a moj
>> czytnik bedzie szczesliwy :-)
> Chyba nie b?dzie szcz??liwy jak mu sama nie pomo?esz ;-)
Co zazwyczaj robie... ale odbieram kilka tysiecy postow dziennie, w
dwoch jezykach z odmiennymi ogonkami... wiec po prostu "przeskakuje" posty
krzaczaste (czasami), bo sil mi brak na przestawianie "reczne" :-(
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-10 21:42:45
Temat: Re: Mazurek z karmelem w/g WknDnia 2004-04-10 21:59:26 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Joanna Duszczyńska* skreślił te oto słowa:
> Dokładnie tak mam... znaczy to się w polskiej wersji nazywa
> "środkowoeuropejski ISO"
Nie masz deklaracji charsetu...
Jesli chcesz ją ustawić:
Narzedzia - > Opcje - > Wysyłanie - > Ustawienia zwykłego tekstu -
>zaznaczyc MIME -> OK
I wtedy w nagłowkach pojawi Ci sie:
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
I wszyscy beda szczesliwi :)
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@h...pl
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-10 21:55:33
Temat: Re: Mazurek z karmelem w/g Wkn
Użytkownik "Lia" <L...@a...poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:au599af3bziy$.dlg@iska.from.poznan...
> I wtedy w nagłowkach pojawi Ci sie:
> Mime-Version: 1.0
> Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
> Content-Transfer-Encoding: 8bit
Dzięki... do końca życia cłowiek się uczy...
> I wszyscy beda szczesliwi :)
W to to jednak nie uwierzę ;-)
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |