Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Mazurek z karmelem w/g Wkn

Grupy

Szukaj w grupach

 

Mazurek z karmelem w/g Wkn

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-04-10 16:12:24

Temat: Mazurek z karmelem w/g Wkn
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Zrobiłam mazurek z karmelem w/g Wkn
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis201.html

Przepis do mnie przemówił.
Jeszcze nie wiem, jak smakuje -będzie testowany jutro, ale zasadniczo się
udał...
Jedyna uwaga jaka mi się nasunęła - chociaż na tyle późno, ze nie zdążyłam
zapytać (nie widziałam sensu pytania autorki, bo musiałam już wstawiać
ciasto do piekarnika) to kwestia formy - co to jest: "średniej wielkości
prostokątna blacha"?
IMO wyłożyłam ciasto do zbyt małej formy. Urosło za grube. W efekcie
mieliśmy pyszne kruche ciasteczka, bo wydłubywałam środek ciasta, żeby było
miejsce na wypełnienie dżemem i karmelem.
BTW jak to zrobić, żeby brzegi ciasta kruchego nie spłynęły do formy?

Jakby ktoś chciał jeszcze zdążyć zrobić ten mazurek to mogę z całą
odpowiedzialnością polecić... Na mój gust forma powinna mieć tak ze 25 X 35
cm na podaną ilość ciasta kruchego - ono sporo rośnie i trzeba je dość
cienko wyłożyć - około 1 cm.
Pozdrawiam świątecznie
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-04-10 16:51:34

Temat: Re: Mazurek z karmelem w/g Wkn
Od: m...@p...onet.pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

On Sat, 2004-04-10 at 18:12, Joanna =?ISO-8859-2?Q?Duszczy=F1ska ?=

> BTW jak to zrobić, żeby brzegi ciasta kruchego nie spłynęły do formy?

Na czas pieczenia przykryc ciasto papierem do pieczenia i wysypac suchym
grochem/fasolka (wielokrotnego uzytku, oczywiscie). Albo darowac sobie
kruche brzegi i na krawedzi placka zrobic ozdobny rant z ciasta
ucieranego czy piaskowego, tutka do zdobienia tortow.

--
Kot <m...@p...onet.pl>

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-10 17:10:07

Temat: Re: Mazurek z karmelem w/g Wkn
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

Le samedi 10 avril 2004 ? 18:12:24, Joanna Duszczy?ska a écrit :

> IMO wy?o?y?am ciasto do zbyt ma?ej formy. Uros?o za grube. W efekcie
> mieli?my pyszne kruche ciasteczka, bo wyd?ubywa?am ?rodek ciasta, ?eby by?o
> miejsce na wype?nienie d?emem i karmelem.
> BTW jak to zrobiae, ?eby brzegi ciasta kruchego nie sp?yn??y do formy?

Nalezy wlozyc do wystarczajaco nagrzanego piekarnika, inaczej tluszcz
w ciescie sie topi zanim maka w ciescie spuchnie pod wplywem
temperatury.


Ewcia

ps. czy moglabys sobie Joanno ustawic kodowanie (8859-2, poniewaz
uzywasz polskich literek). Inaczej moj czytnik (ktory nie ma na
sztywno ustawionego odbioru w 8859-2) nie moze sie domyslic jak ma
ogonki wyswietlic.


--
Niesz !

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-10 18:01:33

Temat: Re: Mazurek z karmelem w/g Wkn
Od: "Joanna Duszczynska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:279241445.20040410191007@yahoo.com...
> Le samedi 10 avril 2004 ŕ 18:12:24, Joanna Duszczyńska a écrit :
> > BTW jak to zrobić, żeby brzegi ciasta kruchego nie spłynęły do formy?
>
> Nalezy wlozyc do wystarczajaco nagrzanego piekarnika, inaczej tluszcz
> w ciescie sie topi zanim maka w ciescie spuchnie pod wplywem
> temperatury.

Tak sobie myślę, że może też chodzić jeszcze o skład ciasta... i o cel...
W szarlotce nigdy mi opadanie ciasta na bokach nie przeszkadzało - bo
uzupełniałam boki wierzchnią warstwą...

> ps. czy moglabys sobie Joanno ustawic kodowanie (8859-2, poniewaz
> uzywasz polskich literek). Inaczej moj czytnik (ktory nie ma na
> sztywno ustawionego odbioru w 8859-2) nie moze sie domyslic jak ma
> ogonki wyswietlic.

Właśnie tak mam ustawione...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-10 18:12:39

Temat: Re: Mazurek z karmelem w/g Wkn
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Kot" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:1081615475.28532.2.camel@localhost...
> On Sat, 2004-04-10 at 18:12, Joanna =?ISO-8859-2?Q?Duszczy=F1ska ?=
>
> > BTW jak to zrobić, żeby brzegi ciasta kruchego nie spłynęły do formy?
>
> Na czas pieczenia przykryc ciasto papierem do pieczenia i wysypac suchym
> grochem/fasolka (wielokrotnego uzytku, oczywiscie). Albo darowac sobie
> kruche brzegi i na krawedzi placka zrobic ozdobny rant z ciasta
> ucieranego czy piaskowego, tutka do zdobienia tortow.

Wiesz to z doświadczenia, czy to tylko zasłyszany sposób...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-10 19:03:30

Temat: Re: Mazurek z karmelem w/g Wkn
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

Le samedi 10 avril 2004 ? 20:01:33, Joanna Duszczynska a écrit :

>> Nalezy wlozyc do wystarczajaco nagrzanego piekarnika, inaczej tluszcz
>> w ciescie sie topi zanim maka w ciescie spuchnie pod wplywem
>> temperatury.

> Tak sobie myœl?, ?e mo?e te? chodziae jeszcze o sk?ad ciasta...

Dokladnie.

W kruchym ciescie jest (proporcjonalnie) b. duza zawartosc tluszczu (w
stosunku do maki / skrobii)


>> ps. czy moglabys sobie Joanno ustawic kodowanie (8859-2, poniewaz
>> uzywasz polskich literek). Inaczej moj czytnik (ktory nie ma na
>> sztywno ustawionego odbioru w 8859-2) nie moze sie domyslic jak ma
>> ogonki wyswietlic.

> W?aœnie tak mam ustawione...

Prawdopodopodobnie do odbioru tylko.... W twoich naglowkach brakuje
pola "Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2", latwo mozna
ustawic w opcjach OE... ale ci nie podpowiem... nie mam polskiej wersji
OE..

...chociaz sprobuje przetlumaczyc "na zywo" :
"Narzedzia" > "Opcje" > "Wysylanie"(?) > "Parametry
miedzynarodowe"(?)> "Uzywac defoltowo [wybrac z listy]?"
> ISO 8859-2

Wtedy OE ci bedzie automatycznie dorzucal wlasciwy naglowek, no a moj
czytnik bedzie szczesliwy :-)


Ewcia

--
Niesz !

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-10 19:59:26

Temat: Re: Mazurek z karmelem w/g Wkn
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:1186856482.20040410210330@yahoo.com...
> Le samedi 10 avril 2004 ŕ 20:01:33, Joanna Duszczynska a écrit :
>
> >> Nalezy wlozyc do wystarczajaco nagrzanego piekarnika, inaczej tluszcz
> >> w ciescie sie topi zanim maka w ciescie spuchnie pod wplywem
> >> temperatury.
>
> > Tak sobie myślę, że może też chodzić jeszcze o skład ciasta...
>
> Dokladnie.
>
> W kruchym ciescie jest (proporcjonalnie) b. duza zawartosc tluszczu (w
> stosunku do maki / skrobii)

Wiem...
A w serniku jest dzisiaj tyle sera i innych składników, że mi się właśnie z
foremki wylał... ;-)

> ...chociaz sprobuje przetlumaczyc "na zywo" :
> "Narzedzia" > "Opcje" > "Wysylanie"(?) > "Parametry
> miedzynarodowe"(?)> "Uzywac defoltowo [wybrac z listy]?"
> > ISO 8859-2

Dokładnie tak mam... znaczy to się w polskiej wersji nazywa
"środkowoeuropejski ISO"

> Wtedy OE ci bedzie automatycznie dorzucal wlasciwy naglowek, no a moj
> czytnik bedzie szczesliwy :-)

Chyba nie będzie szczęśliwy jak mu sama nie pomożesz ;-)
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-10 20:15:37

Temat: Re: Mazurek z karmelem w/g Wkn
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

Le samedi 10 avril 2004 ? 21:59:26, Joanna Duszczy?ska a écrit :

> Dok?adnie tak mam... znaczy to si? w polskiej wersji nazywa
> "?rodkowoeuropejski ISO"

Od dawna nie uzywam OE, sprawdze dokladnie co trzeba ustawic i
napisze.

>> Wtedy OE ci bedzie automatycznie dorzucal wlasciwy naglowek, no a moj
>> czytnik bedzie szczesliwy :-)

> Chyba nie b?dzie szcz??liwy jak mu sama nie pomo?esz ;-)

Co zazwyczaj robie... ale odbieram kilka tysiecy postow dziennie, w
dwoch jezykach z odmiennymi ogonkami... wiec po prostu "przeskakuje" posty
krzaczaste (czasami), bo sil mi brak na przestawianie "reczne" :-(


Ewcia


--
Niesz !

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-10 21:42:45

Temat: Re: Mazurek z karmelem w/g Wkn
Od: Lia <L...@a...poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2004-04-10 21:59:26 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Joanna Duszczyńska* skreślił te oto słowa:


> Dokładnie tak mam... znaczy to się w polskiej wersji nazywa
> "środkowoeuropejski ISO"

Nie masz deklaracji charsetu...
Jesli chcesz ją ustawić:
Narzedzia - > Opcje - > Wysyłanie - > Ustawienia zwykłego tekstu -
>zaznaczyc MIME -> OK

I wtedy w nagłowkach pojawi Ci sie:
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit

I wszyscy beda szczesliwi :)
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@h...pl
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-10 21:55:33

Temat: Re: Mazurek z karmelem w/g Wkn
Od: Joanna Duszczyńska <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Lia" <L...@a...poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:au599af3bziy$.dlg@iska.from.poznan...
> I wtedy w nagłowkach pojawi Ci sie:
> Mime-Version: 1.0
> Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
> Content-Transfer-Encoding: 8bit

Dzięki... do końca życia cłowiek się uczy...

> I wszyscy beda szczesliwi :)

W to to jednak nie uwierzę ;-)
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

dlaczego pęka mi sernik na wierzchu ?
Życzenia
Pomóżcie proszę
Zoltka
Małpi rozum

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »