Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Mazurek z karmelem w/g Wkn
Date: Sat, 10 Apr 2004 18:12:24 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 25
Sender: j...@p...onet.pl@nat.kabaty.2a.pl
Message-ID: <c596bi$4nd$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: nat.kabaty.2a.pl
X-Trace: news.onet.pl 1081613490 4845 213.25.123.147 (10 Apr 2004 16:11:30 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 10 Apr 2004 16:11:30 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:198047
Ukryj nagłówki
Zrobiłam mazurek z karmelem w/g Wkn
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis201.html
Przepis do mnie przemówił.
Jeszcze nie wiem, jak smakuje -będzie testowany jutro, ale zasadniczo się
udał...
Jedyna uwaga jaka mi się nasunęła - chociaż na tyle późno, ze nie zdążyłam
zapytać (nie widziałam sensu pytania autorki, bo musiałam już wstawiać
ciasto do piekarnika) to kwestia formy - co to jest: "średniej wielkości
prostokątna blacha"?
IMO wyłożyłam ciasto do zbyt małej formy. Urosło za grube. W efekcie
mieliśmy pyszne kruche ciasteczka, bo wydłubywałam środek ciasta, żeby było
miejsce na wypełnienie dżemem i karmelem.
BTW jak to zrobić, żeby brzegi ciasta kruchego nie spłynęły do formy?
Jakby ktoś chciał jeszcze zdążyć zrobić ten mazurek to mogę z całą
odpowiedzialnością polecić... Na mój gust forma powinna mieć tak ze 25 X 35
cm na podaną ilość ciasta kruchego - ono sporo rośnie i trzeba je dość
cienko wyłożyć - około 1 cm.
Pozdrawiam świątecznie
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
|