Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!mimuw.edu.pl!news.mimuw.edu.pl!news.internetia.pl!skynet.be!skyn
et.be!sn-xit-03!sn-xit-02!supernews.com!postnews1.google.com!not-for-mail
From: E...@n...net (EsatreS)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Meatloaf
Date: 25 Sep 2001 07:43:51 -0700
Organization: http://groups.google.com/
Lines: 41
Message-ID: <f...@p...google.com>
NNTP-Posting-Host: 216.78.82.210
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: posting.google.com 1001429032 19740 127.0.0.1 (25 Sep 2001 14:43:52 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: 25 Sep 2001 14:43:52 GMT
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:71361
Ukryj nagłówki
Przeszla Wam uraza do wolowiny? Podaje przepis na takie amerykanskie
"swojskie" jedzonko.
Piekarnik- 175 stopni C.
Skladniki:
1/2 kg surowej, zmielonej wolowiny
2 lodygi selera drobno posiekane
3 lyzki drobno posiekanej cebuli
2 lyzki drobno posiekanej zielonej papryki
3/4 lyzeczki soli
1/8 lyzeczki pieprzu
1/8 lyzeczki sproszkowanej szalwii
1/8 lyzeczki sproszkowanej musztardy
2 lyzeczki sosu Worcestershire
1 filizanka sosu pomidorowego (ok. 220 ml.)
2 surowe jajka
(Niektorzy mieszja wolowine z wieprzowina 3:1, mozna dodac
pare lyzek bulki tartej, koncentrat pomidorowy zamiast sosu)
Wykonanie:
Warzywa usmarzyc az cebula jest szklista,(nie brazowa), ostudzic.
Do duzej miski dodac jajka, sos pomidorowy, sol i przyprawy;
dobrze wymieszac. Dodac wolowine i starannie wyrobic, az
masa jest sprezysta. (Ja uzywam metalowego perforowanego tluczka do
ziemniakow). Dodac warzywa i wymieszac.
Wlozyc do formy 22cm.(dlugiej)X12 cm. (szerokiej) X 8cm. (wysokiej).
Piec w tmp. 175 stopni C przez ok.11/2 godziny. Ze dwa razy trzeba
tez odlac zbedny tluszcz. Miesko jest gotowe gdy jest lekko brazowe.
Wylaczyc piekarnik, przykryc folia aluminiowa i odstawic na 10-15 min.
Przed podaniem pokroic na 2cm. kawalki.
Podawac z ziemniakami puree, fasolka szparagowa, albo kapusta,
swiezymi buleczkami drozdzowymi. W celu podtrzymywania autentycznosci,
odwazni moga sprobowac herbaty z lodem.
(Ja czasami robie sobie z tego kanapke na zimno- tradycyjnie jednak
tego sie nie robi).
|