| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-02-11 11:06:47
Temat: Re: MieloneOn Fri, 11 Feb 2005 11:06:32 +0100, Wladyslaw Los
<w...@o...pl> wrote:
>In article <cuht57$ver$1@phone.provider.pl>, medea <e...@p...fm>
>wrote:
>
>> Mam dobre mielone - zmielona szynka wieprzowa i zmielony gulasz z piersi
>> indyka, zmieszane razem.
>
>> Kotlety mielone smażone raczej
>> odpadają, bo za tłuste, a po podgrzaniu jutro to w ogóle by się
>> stłuściły.
>
>Szynka i mięso indycze są za tłuste? A co to znaczy, że "by się
>stłuściły"?
>
>Władysław
Samo mieso nie jest tluste, ale smazone w za zimnym tluszczu, w
za duzej ilosci tego tluszczu a na drugi dzien znowu smazone na
pewno bedzie stluszczone :P
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-02-11 11:08:26
Temat: Re: MieloneJezyki (szukaj przepisu nizej - podawalem).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-11 11:10:38
Temat: Re: MieloneIn article <cui2vn$fm4$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"BaRMaN" <b...@s...info_nospam> wrote:
> witam,
>
> sos smietanowy:
>
> skladniki:
> - lyzka masla
> - lyzka maki
> - bulion (ok. 1 szklanki)
> - sok z cytryny
> - smietana 30% (ok. 200 ml)
> - sol, pieprz
Pięknie. Do sosu nic nie mam -- jest z pewnością pyszny. Jednak
inicjatorka wątku martwiła się, że kotlety z mięsa, które ma, będą zbyt
tłuste, a Ty jej proponujesz sos ze śmietany 30% z dodatkiem masła? ;-)
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-11 11:11:50
Temat: Re: MieloneIn article <cuhtp8$8gr$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"Basia" <b...@o...pl> wrote:
> Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
> news:cuht57$ver$1@phone.provider.pl...
> > Mam dobre mielone - zmielona szynka wieprzowa i zmielony gulasz z piersi
> > indyka, zmieszane razem. Zastanawiam się nad jakimiś pulpetami na obiad
> > albo czymś innym, co mogłoby być też na jutro, bo jutro nie będę miała
> > czasu gotować. Macie jakieś pomysły? Kotlety mielone smażone raczej
> > odpadają, bo za tłuste, a po podgrzaniu jutro to w ogóle by się
> > stłuściły. Gołąbki niedawno robiłam. Brak mi pomysłu.
>
>
> no to moze male kuleczki z tego miesa, obsmazone a potem zalane wodą, do
> tego podsmazona cebula, pieczarki, przyprawy, gotowac do miekkosci miesa, na
> koniec zagęscic i bedzie smaczny sos, doskonaly do ryzu, kaszy.
> To bardzo wydajny i smaczny sposob wykorzystania mielonego miesa
Z pewnością. Ale czy to będzie mniej tłuste od kotletów z tegoż mięsa?
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-11 11:22:54
Temat: Re: Mielone
> Z pewnością. Ale czy to będzie mniej tłuste od kotletów z tegoż mięsa?
>
Autorka wątku martwi się o nadmierną tłustosc przy powtornym odsmazaniu
kotletow, a w tym przypadku to zmartwienie odpada.
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-11 11:28:42
Temat: Re: MieloneIn article <cui4qq$d23$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"Basia" <b...@o...pl> wrote:
> > Z pewnością. Ale czy to będzie mniej tłuste od kotletów z tegoż mięsa?
> >
>
>
> Autorka wątku martwi się o nadmierną tłustosc przy powtornym odsmazaniu
> kotletow, a w tym przypadku to zmartwienie odpada.
Rozumiem, że dlatego, że całe mięso wraz z dodanym tłuszczem zostanie od
razu zjedzone? ;-)
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-11 11:29:40
Temat: Re: Mielone
>
>
> oj poprosze przepis ,mam ochote na takie pyszne pulpetyy w białym sosie :)
bardzo prosze :
mielone przygotowane jak do smażenia kotletów czyli z cebulką , jajem ,
bułką i przyprawmi
Formujemy kulki i albo je obsażamy albo wrzucamy na wrzątek z kostką
bulionową lub wegetą , gotujemy pulpety ok 20-30min , potem podprawiamy
śmiet 30% rozprwadzoną z mąką , zagotowujemy , potem dolewamy tyle śmietany
aby było kremowo białe i jeszcze raz ale już delikatnie zagotowujemy ,
sypiemy dużo zielonego , dosmaczamy pieprzem i solą :)
pozdr Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-11 11:38:07
Temat: Re: MieloneUpiecz je w piecyku; możesz także jako klops (wtedy także dobry na zimno).
Gośka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-11 11:42:28
Temat: Re: Mielone> Rozumiem, że dlatego, że całe mięso wraz z dodanym tłuszczem zostanie od
> razu zjedzone? ;-)
e tam, czepiasz się;-)
Jak smazy się mielone, to dośc dlugo siedzą na patelni i pija wszystko co
dostaly do tego smazenia. Odgrzewane w ten sam sposob dostają drugą porje
oleju czy smalcu i pija ja jeszcze chętniej.
Gdy robi się jakies klopsiki, to tylko krotko podsmaza się mieso (a mozna i
wcale, jak komus bardzo zalezy), wiec ilosc zuzytego tluszczu jest
nieporownywalna, do tego tluszcz poddany gotowaniu jest mniej toksyczny niz
smazony.
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-11 11:48:39
Temat: Re: MieloneIn article <cui5vf$hh2$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"Basia" <b...@o...pl> wrote:
> > Rozumiem, że dlatego, że całe mięso wraz z dodanym tłuszczem zostanie od
> > razu zjedzone? ;-)
>
>
> e tam, czepiasz się;-)
Trochę.
> Jak smazy się mielone, to dośc dlugo siedzą na patelni i pija wszystko co
> dostaly do tego smazenia.
Jak się smaży nieumiejętnie, to może.
> Odgrzewane w ten sam sposob dostają drugą porje
> oleju czy smalcu i pija ja jeszcze chętniej.
Eee, tłuszcz wsiąka w tłuszcz?
> Gdy robi się jakies klopsiki, to tylko krotko podsmaza się mieso (a mozna i
> wcale, jak komus bardzo zalezy), wiec ilosc zuzytego tluszczu jest
> nieporownywalna,
Nadto zawuważ, że stało napisane:
>> Kotlety mielone smażone raczej
>> odpadają, bo za tłuste...
węc nie chodzi tylko o kotlety odgrzewane.
> do tego tluszcz poddany gotowaniu jest mniej toksyczny niz
> smazony.
A tłuszcz jest toksyczny? Jem go od pół wieku i żyję.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |