Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Mielone

Grupy

Szukaj w grupach

 

Mielone

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-02-11 11:06:47

Temat: Re: Mielone
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Fri, 11 Feb 2005 11:06:32 +0100, Wladyslaw Los
<w...@o...pl> wrote:

>In article <cuht57$ver$1@phone.provider.pl>, medea <e...@p...fm>
>wrote:
>
>> Mam dobre mielone - zmielona szynka wieprzowa i zmielony gulasz z piersi
>> indyka, zmieszane razem.
>
>> Kotlety mielone smażone raczej
>> odpadają, bo za tłuste, a po podgrzaniu jutro to w ogóle by się
>> stłuściły.
>
>Szynka i mięso indycze są za tłuste? A co to znaczy, że "by się
>stłuściły"?
>
>Władysław


Samo mieso nie jest tluste, ale smazone w za zimnym tluszczu, w
za duzej ilosci tego tluszczu a na drugi dzien znowu smazone na
pewno bedzie stluszczone :P

Pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2005-02-11 11:08:26

Temat: Re: Mielone
Od: "plitkin" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jezyki (szukaj przepisu nizej - podawalem).


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-11 11:10:38

Temat: Re: Mielone
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <cui2vn$fm4$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"BaRMaN" <b...@s...info_nospam> wrote:

> witam,
>
> sos smietanowy:
>
> skladniki:
> - lyzka masla
> - lyzka maki
> - bulion (ok. 1 szklanki)
> - sok z cytryny
> - smietana 30% (ok. 200 ml)
> - sol, pieprz

Pięknie. Do sosu nic nie mam -- jest z pewnością pyszny. Jednak
inicjatorka wątku martwiła się, że kotlety z mięsa, które ma, będą zbyt
tłuste, a Ty jej proponujesz sos ze śmietany 30% z dodatkiem masła? ;-)

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-11 11:11:50

Temat: Re: Mielone
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <cuhtp8$8gr$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"Basia" <b...@o...pl> wrote:

> Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
> news:cuht57$ver$1@phone.provider.pl...
> > Mam dobre mielone - zmielona szynka wieprzowa i zmielony gulasz z piersi
> > indyka, zmieszane razem. Zastanawiam się nad jakimiś pulpetami na obiad
> > albo czymś innym, co mogłoby być też na jutro, bo jutro nie będę miała
> > czasu gotować. Macie jakieś pomysły? Kotlety mielone smażone raczej
> > odpadają, bo za tłuste, a po podgrzaniu jutro to w ogóle by się
> > stłuściły. Gołąbki niedawno robiłam. Brak mi pomysłu.
>
>
> no to moze male kuleczki z tego miesa, obsmazone a potem zalane wodą, do
> tego podsmazona cebula, pieczarki, przyprawy, gotowac do miekkosci miesa, na
> koniec zagęscic i bedzie smaczny sos, doskonaly do ryzu, kaszy.
> To bardzo wydajny i smaczny sposob wykorzystania mielonego miesa

Z pewnością. Ale czy to będzie mniej tłuste od kotletów z tegoż mięsa?

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-11 11:22:54

Temat: Re: Mielone
Od: "Basia" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Z pewnością. Ale czy to będzie mniej tłuste od kotletów z tegoż mięsa?
>


Autorka wątku martwi się o nadmierną tłustosc przy powtornym odsmazaniu
kotletow, a w tym przypadku to zmartwienie odpada.

pozdrawiam
Basia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-11 11:28:42

Temat: Re: Mielone
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <cui4qq$d23$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"Basia" <b...@o...pl> wrote:

> > Z pewnością. Ale czy to będzie mniej tłuste od kotletów z tegoż mięsa?
> >
>
>
> Autorka wątku martwi się o nadmierną tłustosc przy powtornym odsmazaniu
> kotletow, a w tym przypadku to zmartwienie odpada.

Rozumiem, że dlatego, że całe mięso wraz z dodanym tłuszczem zostanie od
razu zjedzone? ;-)

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-11 11:29:40

Temat: Re: Mielone
Od: "Meg" <m...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


>
>
> oj poprosze przepis ,mam ochote na takie pyszne pulpetyy w białym sosie :)

bardzo prosze :

mielone przygotowane jak do smażenia kotletów czyli z cebulką , jajem ,
bułką i przyprawmi
Formujemy kulki i albo je obsażamy albo wrzucamy na wrzątek z kostką
bulionową lub wegetą , gotujemy pulpety ok 20-30min , potem podprawiamy
śmiet 30% rozprwadzoną z mąką , zagotowujemy , potem dolewamy tyle śmietany
aby było kremowo białe i jeszcze raz ale już delikatnie zagotowujemy ,
sypiemy dużo zielonego , dosmaczamy pieprzem i solą :)

pozdr Magda




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-11 11:38:07

Temat: Re: Mielone
Od: g...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

Upiecz je w piecyku; możesz także jako klops (wtedy także dobry na zimno).
Gośka

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-11 11:42:28

Temat: Re: Mielone
Od: "Basia" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Rozumiem, że dlatego, że całe mięso wraz z dodanym tłuszczem zostanie od
> razu zjedzone? ;-)


e tam, czepiasz się;-)
Jak smazy się mielone, to dośc dlugo siedzą na patelni i pija wszystko co
dostaly do tego smazenia. Odgrzewane w ten sam sposob dostają drugą porje
oleju czy smalcu i pija ja jeszcze chętniej.
Gdy robi się jakies klopsiki, to tylko krotko podsmaza się mieso (a mozna i
wcale, jak komus bardzo zalezy), wiec ilosc zuzytego tluszczu jest
nieporownywalna, do tego tluszcz poddany gotowaniu jest mniej toksyczny niz
smazony.

pozdrawiam
Basia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-11 11:48:39

Temat: Re: Mielone
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <cui5vf$hh2$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"Basia" <b...@o...pl> wrote:

> > Rozumiem, że dlatego, że całe mięso wraz z dodanym tłuszczem zostanie od
> > razu zjedzone? ;-)
>
>
> e tam, czepiasz się;-)

Trochę.

> Jak smazy się mielone, to dośc dlugo siedzą na patelni i pija wszystko co
> dostaly do tego smazenia.

Jak się smaży nieumiejętnie, to może.

> Odgrzewane w ten sam sposob dostają drugą porje
> oleju czy smalcu i pija ja jeszcze chętniej.

Eee, tłuszcz wsiąka w tłuszcz?

> Gdy robi się jakies klopsiki, to tylko krotko podsmaza się mieso (a mozna i
> wcale, jak komus bardzo zalezy), wiec ilosc zuzytego tluszczu jest
> nieporownywalna,

Nadto zawuważ, że stało napisane:

>> Kotlety mielone smażone raczej
>> odpadają, bo za tłuste...

węc nie chodzi tylko o kotlety odgrzewane.

> do tego tluszcz poddany gotowaniu jest mniej toksyczny niz
> smazony.

A tłuszcz jest toksyczny? Jem go od pół wieku i żyję.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 ... 8


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Sałatka - pyyychota
Przypadkowy przepis owocowy - blender
Twaroszkowe szalenstwo!?
fajna panierka do ryby?
Krupnik - pytanie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »