Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Mielone

Grupy

Szukaj w grupach

 

Mielone

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-02-11 11:49:20

Temat: Re: Mielone
Od: "A.L." <a...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Basia wrote:
> e tam, czepiasz się;-)
> Jak smazy się mielone, to dośc dlugo siedzą na patelni i pija
> wszystko co dostaly do tego smazenia.

Ja jak smażę mielone, to po smażeniu mam wiecej tłuszczu na patelni, niż
przed. Oddają więc więcej niż wypiły :).

> Odgrzewane w ten sam sposob
> dostają drugą porje oleju czy smalcu i pija ja jeszcze chętniej.

Jak odsmażam, to nie daję tłuszczu wcale lub odrobinę (tyle, co do
naleśników) i odgrzewam pod przykryciem na małym ogniu.
Jeszcze chętniej używam mikrofali, ale mój mąż twierdzi, że jedzenie
odgrzane w mikrofali smakuje mu gorzej, niż na patelni...

--
Pozdrawiam,
Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2005-02-11 11:59:42

Temat: Re: Mielone
Od: BasiaBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Wladyslaw Los napisał:

> A tłuszcz jest toksyczny? Jem go od pół wieku i żyję.

Zatem podejrzewam, że jest lekko toksyczny ;)
--
pa, Basiabjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-11 12:06:24

Temat: Re: Mielone
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <cui6nh$k$1@inews.gazeta.pl>, BasiaBjk <b...@q...pl>
wrote:

> Użytkownik Wladyslaw Los napisał:
>
> > A tłuszcz jest toksyczny? Jem go od pół wieku i żyję.
>
> Zatem podejrzewam, że jest lekko toksyczny ;)

W ciągu następnego pół wieku umrę?

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-11 12:18:24

Temat: Re: Mielone
Od: BasiaBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Wladyslaw Los napisał:

> W ciągu następnego pół wieku umrę?

Może nie aż tak czarnowidziałabym tę toksyczność ;)
Podejrzewałam raczej, że powoduje hm... specyficzny stosunek do ludzi.
--
pa, BasiaBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-11 12:26:13

Temat: Re: Mielone
Od: "JerzyN" <N0,007,SPAM@megapolis.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "BasiaBjk" <b...@q...pl>
> Użytkownik Wladyslaw Los napisał:
> > W ciągu następnego pół wieku umrę?
> Może nie aż tak czarnowidziałabym tę toksyczność ;)
> Podejrzewałam raczej, że powoduje hm... specyficzny stosunek do ludzi.
> pa, BasiaBjk

8-O
Ooooooooooooooooooooooooooooooooo i kto to mówi.
--
Pozdrawiam, Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-11 12:31:08

Temat: Re: Mielone
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

A.L. wrote:

> Ja jak smażę mielone, to po smażeniu mam wiecej tłuszczu na patelni, niż
> przed. Oddają więc więcej niż wypiły :).

Bo robisz mielone z tłustego mięsa. Wtedy nie trzeba dodawać zbyt dużo
tłuszczu na patelnię, bo wytopi się z mięsa.

> Jeszcze chętniej używam mikrofali, ale mój mąż twierdzi, że jedzenie
> odgrzane w mikrofali smakuje mu gorzej, niż na patelni...

I ma rację. Mi jakoś też z mikrofali nie smakuje, dlatego staram się
takie potrawy gotować, które można odgrzać na drugi dzień w sosie albo
czymś podobnym ;-) (oczywiście jeśli mają być na drugi dzień, nie
cierpię np. odgrzewanych schabowych).

Pozdrawiam
Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-11 12:31:44

Temat: Re: Mielone
Od: "Monika Biermann" <m...@g...de> szukaj wiadomości tego autora

Moze cos takiego:
Zapiekanka z biala kapusta i mielonym
glowke kapusty (ok. 1 kg) pokroic, 2 cebule pokroic w kostke i usmazyc na 4
lyzkach masla, dodac 300 g mielonego i smazyc 5 min. Dodac kapuste + pol
lyzeczki soli i lyzeczke papryki i dusic ze 30 min. 1 lyzeczke koncentratu
pomidorowego wymieszac z 1/4 litra rosolu i wlac na kapuste z miesem,
gotowac az sie plyn wygotuje. Naczynie zaroodporne wysmarowac maslem i
wysypac bulka tarta nastepnie wrzucic kapuste z mielonym, posypac utartym
(75 g) serm feta i polac wymieszanymi 2 jajkami z 1/4 litra mleka. Piec w
nagrzanym na 175 stopni piekarniku przez 45 minut. Podawac z ziemniakami.

Ja dodaje jeszcze czosnek i 300 g miesa biore na pol kilo kapusty.

Jutro znow do piekarnika (przykry np. folis aluminiowa, zeby zbyt nie
wyschlo) i jedzenie bedzie.

Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-11 12:37:03

Temat: Re: Mielone - już zdecydowałam
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los wrote:

> Pięknie. Do sosu nic nie mam -- jest z pewnością pyszny. Jednak
> inicjatorka wątku martwiła się, że kotlety z mięsa, które ma, będą zbyt
> tłuste, a Ty jej proponujesz sos ze śmietany 30% z dodatkiem masła? ;-)

Dzięki, Władysławie, że tak dbasz o moje interesa ;-). Sos śmietanowy
rzeczywiście odpada, chociaż też lubię taki koperkowo-śmietanowy czasami
sobie zjeść.
Już zdecydowałam, że zrobię pulpety gotowane, a z tego wywaru, który z
nich się zrobi, uczynię sos warzywno pomidorowy. Mam akurat mrożoną
włoszczyznę pociętą w paski i pulpę pomidorową, więc sosik będzie
pierwszoklaśny ;-). Do tego chyba surówkę seler-jabłko-marchewka z
odrobiną cytryny i ziemniaki a dla mojej córci makaron, bo ziemnych nie
lubi.
Dziękuję wszystkim za sugestie.

Pozdrawiam
Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-11 12:41:44

Temat: Re: Mielone
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los wrote:

> Szynka i mięso indycze są za tłuste? A co to znaczy, że "by się
> stłuściły"?

Samo mięso jest chude - dlatego właśnie nigdy nie kupuję gotowego
mielonego, bo nie lubię tłustego i nigdy nie wiem, co w środku jest (ki
pies z budą zmielony :-)). Ale podczas smażenia pochłaniają takie
kotlety dużo tłuszczu. Wiem, że pewnie powiesz, że źle smażę, ale
widocznie inaczej nie umiem. A na drugi dzień podczas odgrzewania,
zabierają kolejną porcję tłuszczu, i to dla mnie jest już nie do
strawienia bez sensacji. Poza tym gotuję też dla półtorarocznego
dziecka, więc zależy mi, żeby było jak najzdrowsze :-).

Pozdrawiam
Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-11 12:43:06

Temat: Re: Mielone
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

plitkin wrote:
> Jezyki (szukaj przepisu nizej - podawalem).
>
>
jeżyki czy języki? a może po prostu jezyki?... :-)

Jak znajdę i mi się spodobają, będą na następny raz :-)

Pozdrawiam
Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4 ... 8


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Sałatka - pyyychota
Przypadkowy przepis owocowy - blender
Twaroszkowe szalenstwo!?
fajna panierka do ryby?
Krupnik - pytanie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »