Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Mielone

Grupy

Szukaj w grupach

 

Mielone

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-02-11 12:49:16

Temat: Re: Mielone
Od: "Basia" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> Eee, tłuszcz wsiąka w tłuszcz?

w kotlecie masz też bułkę, kaszkę czy inne weglowodany ktore dodaje się do
masy kotletowej i one z cala pewnoscią wcoagaja tluszcz


> A tłuszcz jest toksyczny? Jem go od pół wieku i żyję.

taki mocno ogrzany podczas smazenia owszem, czy uwazasz inaczej?

Basia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2005-02-11 12:50:59

Temat: Re: Mielone
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <cui965$953$1@phone.provider.pl>, medea <e...@p...fm>
wrote:

> Wladyslaw Los wrote:
>
> > Szynka i mięso indycze są za tłuste? A co to znaczy, że "by się
> > stłuściły"?
>
> Samo mięso jest chude - dlatego właśnie nigdy nie kupuję gotowego
> mielonego, bo nie lubię tłustego i nigdy nie wiem, co w środku jest (ki
> pies z budą zmielony :-)). Ale podczas smażenia pochłaniają takie
> kotlety dużo tłuszczu. Wiem, że pewnie powiesz, że źle smażę, ale
> widocznie inaczej nie umiem. A na drugi dzień podczas odgrzewania,
> zabierają kolejną porcję tłuszczu, i to dla mnie jest już nie do
> strawienia bez sensacji. Poza tym gotuję też dla półtorarocznego
> dziecka, więc zależy mi, żeby było jak najzdrowsze :-).

Mnie się wydaje, że kotlet, składający się w większości z mięsa, smażony
w odpowiedniej temperaturze nie powinien wchłonąć żadnego tłuszczu.
tłuszczu. Raczej wytopi się z niego ten tłuszcz, który był w mielonym
mięsie. Trochę tłuszczu ze smażenia zostanie na wierzchu i to wszystko.
W każdym razie moje kotlety mielone jakoś tłuszczu nie wchłaniają.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-11 12:57:24

Temat: Re: Mielone
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <cui9sn$4hs$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"Basia" <b...@o...pl> wrote:

> >
> > Eee, tłuszcz wsiąka w tłuszcz?
>
> w kotlecie masz też bułkę, kaszkę czy inne weglowodany ktore dodaje się do
> masy kotletowej i one z cala pewnoscią wcoagaja tluszcz

Jeżeli zrobisz kotlet z samej tartej bułki, oto owszem, wciągnie
tłuszcz. Jednak nawet w tym przypadku nie rozumiem, jak wciągnąwszy
tłuszcz za pierwszym razem miałby za drugim wciągnąć jeszcze więcej.
>
>
> > A tłuszcz jest toksyczny? Jem go od pół wieku i żyję.
>
> taki mocno ogrzany podczas smazenia owszem, czy uwazasz inaczej?

Ktoś się otruł?

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-11 12:58:42

Temat: Re: Mielone
Od: "JerzyN" <N0,007,SPAM@megapolis.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "medea" <e...@p...fm>
>[...] A na drugi dzień podczas odgrzewania,
> zabierają kolejną porcję tłuszczu, i to dla mnie jest już nie do
> strawienia bez sensacji. Poza tym gotuję też dla półtorarocznego
> dziecka, więc zależy mi, żeby było jak najzdrowsze :-).

Nabądź drogą kupna mały obudowany piekarnik,
opiekacz(http://www.hipernet24.pl/sklep/img_items/b/
113/11329.jpg)
nieważne jak zwał, ale podgrzewasz w nim kotlety [i nie tylko] bez
tłuszczu, możesz nawet z odrobina wody wówczas są dużo lepsze.
--
Pozdrawiam, Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-11 13:12:51

Temat: Re: Mielone
Od: "Basia" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> > taki mocno ogrzany podczas smazenia owszem, czy uwazasz inaczej?
>
> Ktoś się otruł?
>

nie wiem czy od razu smiertelnie, ale na pewno nie jednemu zdecydowanie
szkodzi pozywienie smazone - wlasnie ze wzgledu na zmienione przez
temperature wlasciwosci tluszczu

Basia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-11 13:17:18

Temat: Re: Mielone
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <cuib20$s0g$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"Basia" <b...@o...pl> wrote:

> > > taki mocno ogrzany podczas smazenia owszem, czy uwazasz inaczej?
> >
> > Ktoś się otruł?
> >
>
> nie wiem czy od razu smiertelnie, ale na pewno nie jednemu

A komu?

>zdecydowanie
> szkodzi pozywienie smazone - wlasnie ze wzgledu na zmienione przez
> temperature wlasciwosci tluszczu


A na czym to te zmiany polegają?

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-11 13:21:13

Temat: Re: Mielone
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los wrote:

> A komu?

Mi na przykład. I mojemu mężowi też. Zawsze po smażonym jedzeniu źle się
czujemy :-(. Zresztą w diecie dla osób z problemami żołądkowymi też
smażone zakazane.

Pozdrawiam
Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-11 13:22:03

Temat: Re: Mielone
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

plitkin wrote:
> Jezyki (szukaj przepisu nizej - podawalem).
>
>
Znalazłam. Ciekawe, taka pieczeń rzymska z makaronem w środku. Może
wypróbuję kiedyś.

Pozdrawiam
Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-11 13:34:14

Temat: Re: Mielone
Od: "A.L." <a...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

medea wrote:
> plitkin wrote:
>> Jezyki (szukaj przepisu nizej - podawalem).
>>
>>
> Znalazłam. Ciekawe, taka pieczeń rzymska z makaronem w środku. Może
> wypróbuję kiedyś.
>
Jezyki to nie pieczen rzymska! Szykaj dalej :).
Jezyki plitkina sa z ryzem.
--
Pozdrawiam,
Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-11 13:36:29

Temat: Re: Mielone
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

A.L. wrote:

> Jezyki to nie pieczen rzymska! Szykaj dalej :).
> Jezyki plitkina sa z ryzem.

A ja znalazłam z makaronem :-)

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 3 . [ 4 ] . 5 ... 8


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Sałatka - pyyychota
Przypadkowy przepis owocowy - blender
Twaroszkowe szalenstwo!?
fajna panierka do ryby?
Krupnik - pytanie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »