Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Mielone

Grupy

Szukaj w grupach

 

Mielone

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-02-11 13:36:53

Temat: Re: Mielone
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <cuibg5$6jb$1@phone.provider.pl>, medea <e...@p...fm>
wrote:

> Wladyslaw Los wrote:
>
> > A komu?
>
> Mi na przykład. I mojemu mężowi też. Zawsze po smażonym jedzeniu źle się
> czujemy :-(. Zresztą w diecie dla osób z problemami żołądkowymi też
> smażone zakazane.

To, że coś szkodzi osobom "z problemami" to nie znaczy, że to coś jest
toksyczne.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2005-02-11 13:37:55

Temat: Re: Mielone
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los wrote:

> Mnie się wydaje, że kotlet, składający się w większości z mięsa, smażony
> w odpowiedniej temperaturze nie powinien wchłonąć żadnego tłuszczu.

Zrób prosty test: usmaż mielońca i połóż go na papierze śniadaniowym -
zobaczysz, ile tłuszczu na niego spłynie.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-11 13:38:23

Temat: Re: Mielone
Od: "Basia" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


>zdecydowanie
> > szkodzi pozywienie smazone - wlasnie ze wzgledu na zmienione przez
> > temperature wlasciwosci tluszczu
>
>
> A na czym to te zmiany polegają?
>
wiesz co, mam wrazenie, ze jestes bardziej upierdliwy od dzudzu.

To nie moj wymysl, ze pod wplywem wysokich temperatur zmieniaja sie
wlasciwosci chemiczne tluszczow, a szczegolnie oleju i ze ma dzialanie
kancerogenne (rakotworcze znaczy).

Basia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-11 13:42:24

Temat: Re: Mielone
Od: "lidiab" <l...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Jak odsmażam, to nie daję tłuszczu wcale lub odrobinę (tyle, co do
> naleśników) i odgrzewam pod przykryciem na małym ogniu.
> Jeszcze chętniej używam mikrofali, ale mój mąż twierdzi, że jedzenie
> odgrzane w mikrofali smakuje mu gorzej, niż na patelni...
>
> --
> Pozdrawiam,
> Ania


Ja nie odsmazam tylko obgotowuje w wodzie, i sa bardzo dobre, nawet bez
sosu.
Lidka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-11 13:44:30

Temat: Re: Mielone
Od: "A.L." <a...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

medea wrote:
> A.L. wrote:
>
>> Jezyki to nie pieczen rzymska! Szykaj dalej :).
>> Jezyki plitkina sa z ryzem.
>
> A ja znalazłam z makaronem :-)

Ech... Jeżyki, proszę: http://tinyurl.com/6rqlt
To co Ty znalazłaś to rolada z makaronem.
Czy to: http://www.makwo.ru/makvo/recipes/recipes06.htm w jakikolwiek
sposób przypomina jeżyka?
--
Pozdrawiam,
Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-11 13:47:37

Temat: Re: Mielone
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <cuicfg$kft$2@phone.provider.pl>, medea <e...@p...fm>
wrote:

> Wladyslaw Los wrote:
>
> > Mnie się wydaje, że kotlet, składający się w większości z mięsa, smażony
> > w odpowiedniej temperaturze nie powinien wchłonąć żadnego tłuszczu.
>
> Zrób prosty test: usmaż mielońca i połóż go na papierze śniadaniowym -
> zobaczysz, ile tłuszczu na niego spłynie.

Ależ to oczywiste, kotlet smażony jest tłusty z wierzchu. Ponadto
wypływać może z niego stopiony tłuszcz, który był w mięsie.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-11 13:49:51

Temat: Re: Mielone
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <cuicot$hpm$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"Basia" <b...@o...pl> wrote:

> >zdecydowanie
> > > szkodzi pozywienie smazone - wlasnie ze wzgledu na zmienione przez
> > > temperature wlasciwosci tluszczu
> >
> >
> > A na czym to te zmiany polegają?
> >
> wiesz co, mam wrazenie, ze jestes bardziej upierdliwy od dzudzu.
>
> To nie moj wymysl, ze pod wplywem wysokich temperatur zmieniaja sie
> wlasciwosci chemiczne tluszczow, a szczegolnie oleju i ze ma dzialanie
> kancerogenne (rakotworcze znaczy).

To czyj to pomysł? Możesz powołać się na jakieś autorytatywne źródło?

W

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-11 13:57:23

Temat: Re: Mielone
Od: Tatiana <yennefer12*antyspam*@go2.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 11 Feb 2005 14:17:18 +0100, Waćpanna lub Waćpan *Wladyslaw Los*, w
wiadomości news:<news:wlalos-E18656.14171811022005@newsfeed.one
t.pl> zawarł,
co następuje:

>> szkodzi pozywienie smazone - wlasnie ze wzgledu na zmienione przez
>> temperature wlasciwosci tluszczu
> A na czym to te zmiany polegają?

Moja wiedza dotyczy smażenia na olejach, w bardzo wysokich temperaturach.
Występuje wtedy tworzenie wolnych rodników, głownie z kwasów
wielonienasyconych, a z tego wynikają nam uszkodzenia DNA, ok. 100 schorzeń,
obniżenie płynności błon komórkowych etc.
Dlatego lepiej do tego używać smalcu. Który z kolei zawiera dużo kwasów
nasyconych, które są odpowiedzialne za miażdżycę. Więc może oliwa z oliwek?
Też ma kwasy wielonienasycone, a ponadto podgrzewana traci swoje zdolności
do obniżania poziomu cholesterolu.
Wniosek - wszystko może być niezdrowe, dlatego należy dbać o swoją dietę w
zależności od potrzeby, wieku, stanu zdrowia i wskazań lekarza, z niczym nie
przesadzać, a przede wszystkim nie głosić nieprzemyślanych opinii
dotyczących szkodliwości dla każdego.
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-11 14:04:45

Temat: Re: Mielone
Od: g...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

Poszukaj przepisu Magdaleny Basset na "Gołąbki leniwej gospodyni"
To polecam na następny raz - Gośka

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-11 14:07:15

Temat: Re: Mielone
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <1...@c...net>,
Tatiana <yennefer12*antyspam*@go2.pl> wrote:

> Dnia Fri, 11 Feb 2005 14:17:18 +0100, Waćpanna lub Waćpan *Wladyslaw Los*, w
> wiadomości news:<news:wlalos-E18656.14171811022005@newsfeed.one
t.pl> zawarł,
> co następuje:
>
> >> szkodzi pozywienie smazone - wlasnie ze wzgledu na zmienione przez
> >> temperature wlasciwosci tluszczu
> > A na czym to te zmiany polegają?
>
> Moja wiedza dotyczy smażenia na olejach, w bardzo wysokich temperaturach.

Jak wysokich?

> Występuje wtedy tworzenie wolnych rodników, głownie z kwasów
> wielonienasyconych, a z tego wynikają nam uszkodzenia DNA, ok. 100 schorzeń,
> obniżenie płynności błon komórkowych etc.

> Wniosek - wszystko może być niezdrowe, dlatego należy dbać o swoją dietę w
> zależności od potrzeby, wieku, stanu zdrowia i wskazań lekarza, z niczym nie
> przesadzać, a przede wszystkim nie głosić nieprzemyślanych opinii
> dotyczących szkodliwości dla każdego.

A tu się całkowicie zgdzam.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 4 . [ 5 ] . 6 ... 8


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Sałatka - pyyychota
Przypadkowy przepis owocowy - blender
Twaroszkowe szalenstwo!?
fajna panierka do ryby?
Krupnik - pytanie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »