Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!wla
los
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Mielone
Date: Fri, 11 Feb 2005 13:50:59 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 24
Sender: w...@o...pl@80.72.34.43
Message-ID: <w...@n...onet.pl>
References: <cuht57$ver$1@phone.provider.pl>
<w...@n...onet.pl>
<cui965$953$1@phone.provider.pl>
NNTP-Posting-Host: 80.72.34.43
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1108126305 14404 80.72.34.43 (11 Feb 2005 12:51:45 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 11 Feb 2005 12:51:45 GMT
User-Agent: MT-NewsWatcher/3.4 (PPC Mac OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:231227
Ukryj nagłówki
In article <cui965$953$1@phone.provider.pl>, medea <e...@p...fm>
wrote:
> Wladyslaw Los wrote:
>
> > Szynka i mięso indycze są za tłuste? A co to znaczy, że "by się
> > stłuściły"?
>
> Samo mięso jest chude - dlatego właśnie nigdy nie kupuję gotowego
> mielonego, bo nie lubię tłustego i nigdy nie wiem, co w środku jest (ki
> pies z budą zmielony :-)). Ale podczas smażenia pochłaniają takie
> kotlety dużo tłuszczu. Wiem, że pewnie powiesz, że źle smażę, ale
> widocznie inaczej nie umiem. A na drugi dzień podczas odgrzewania,
> zabierają kolejną porcję tłuszczu, i to dla mnie jest już nie do
> strawienia bez sensacji. Poza tym gotuję też dla półtorarocznego
> dziecka, więc zależy mi, żeby było jak najzdrowsze :-).
Mnie się wydaje, że kotlet, składający się w większości z mięsa, smażony
w odpowiedniej temperaturze nie powinien wchłonąć żadnego tłuszczu.
tłuszczu. Raczej wytopi się z niego ten tłuszcz, który był w mielonym
mięsie. Trochę tłuszczu ze smażenia zostanie na wierzchu i to wszystko.
W każdym razie moje kotlety mielone jakoś tłuszczu nie wchłaniają.
Władysław
|